Waarom slimme mensen soms slechte managers zijn: het CEO brein

Dirk
Date 04/07/2016

Als leidinggevende moeten wij leren om onze hersenen op een selectieve manier te gebruiken. Zo kunnen wij in deze complexe en onzekere wereld niet langer ons reptielenbrein gebruiken maar moeten wij leren denken en werken met ons executieve of CEO brein. Waar het reptielenbrein garant staat voor impulsieve en instinctieve beslissingen (fight or flight), staat het executieve brein garant continuïteit, zekerheid en veiligheid.

Het CEO-brein of de prefrontale hersenschors, is dat specifieke deel van onze hersenen essentieel om in de nieuwe VUCA-wereld te overleven. Evolutionair gezien is dat CEO brein het meest recent ontwikkelde deel van onze hersenen. Het wordt gerelateerd aan vaardigheden zoals zich aanpassen aan verandering, plannen, leren van feedback, out-of-the-box denken, visie, complexe beslissingen nemen, pro-sociaal gedrag vertonen, motiveren en gemotiveerd voelen, controleren van emoties, …

De huidige professional mag dan ook steeds minder als uitvoerend medewerker denken maar moet leren denken en werken als een CEO: aandacht kunnen richten, vasthouden, verdelen en loslaten; emoties kunnen reguleren en omgaan met stress; flexibel kunnen zijn als dingen veranderen; ongewenst gedrag kunnen onderdrukken; taken en projecten kunnen starten, organiseren en plannen; zichzelf kunnen monitoren; het werkgeheugen kunnen gebruiken; een reëel zelfbeeld kunnen vormen; het vermogen tot theory of mind hebben of zich een beeld kunnen vormen van het perspectief van een ander én van zichzelf; pro-sociaal gedrag tonen en belang van anderen voor ogen houden … Slimme mensen die dit niet kunnen of willen doen, zijn ook vaak slechte managers en ondermaatse leidinggevenden. Daarom besteedt het IFBD in haar trainingen zoveel aandacht aan deze CEO-vaardigheden.

Bovendien biedt het IFBD dit najaar de tweede editie aan van haar unieke leergang ‘Het Brein van de Manager’. In zes unieke colleges leert u hoe u maximaal rendement haalt uit uw hersenactiviteit én uit die van uw medewerkers. U leert hoe u leert, waarom u vergeet, wat goed en kwaad is voor managers, waarom u niet kunt multitasken, hoe wij als CEO moeten denken en werken, … Kortom, neuropsychologie op de werkvloer. Verrijkend, inspirerend, verhelderend maar bovenal bruikbaar.

 

Dirk Spillebeen – Programma Directeur
Institute for Business Development

[Veld is niet meer gekoppeld!]