Leiding geven aan virtuele teams

Leiding geven aan virtuele teams

Datum & locatie van geplande sessie(s)

Programma

Een verkoopteam, een team met telewerkers, een field service team, een internationaal project team, uw thuiswerkers, … Allen hebben zij één iets gemeen: zij zijn zelden of niet op kantoor en u ziet hen zeker niet dagelijks. En toch moeten zij hun doelstellingen kunnen realiseren, als individu maar zeker ook als team. 

Goed teamwerk realiseren binnen eenzelfde fysieke locatie is vaak reeds een uitdaging. Wanneer mensen echter niet op eenzelfde werkplek zitten, wordt teamwerk nog een stuk moeilijker. Niet alleen moet u anders leiding geven, maar ook de besluitvorming is anders. Vertrouwen krijgt een nieuwe dimensie en u moet op een andere manier communiceren. Het opvolgen wordt moeilijker, net als het bijsturen. Doelstellingen kunnen misbegrepen zijn. Demotivatie en conflicten kunnen escaleren zonder dat u er erg in hebt. Kortom, leiding geven aan een virtueel team vereist fundamenteel andere managementvaardigheden. 

DOELGERICHT PROGRAMMA

Het ontbreken van face-to-face interactie, conflicten tussen prioriteiten, reisbudget beperkingen, electronische of telefonische communicatie lijnen, andere tijdzones, culturele verschillen, halve informatie, …  Dit alles belemmert de effectiviteit van uw virtuele team output. Sommige teamleden klagen over isolatie, e-mails verdwijnen in een zwart gat, de “spanningen” tussen het hoofd- en niet-hoofdkantoor, complexe opvolging, een steeds terugkerende miscommunicatie, ... Wat dan op zijn beurt resulteert in verminderde productiviteit en gemiste deadlines.

LEERMETHODIEK

Dit programma biedt het kader en een aantal praktische tools om virtueel teamwerk een pak succesvoller te maken. Het coachen op afstand is immers meer en meer een must voor iedere manager.

U leert op een andere manier leiding te geven: Teams die op dezelfde locatie werken, hebben baat bij een manager die fungeert als facilitator. Virtuele teams echter, hebben nood aan een leider die duidelijk richting geeft en geen ruimte laat voor misinterpretaties of discussies en die stuurt op output.

U leert op een andere manier beslissingen te nemen: Leidt u een virtueel team, dan is het essentieel dat er precies vastgesteld wordt hoe beslissingen genomen geworden, zodat duidelijkheid heerst.

U krijgt op een andere manier vertrouwen: Bij virtuele teams krijgt vertrouwen een hele andere dimensie. Als u uw collega’s of project medewerkers elke dag tegenkomt bij de koffieautomaat, weet u bijna vanzelf wie u wel en niet kunt vertrouwen. In een team dat elkaar niet fysiek tegenkomt, wordt het vertrouwen bijna alleen gemeten in termen van betrouwbaarheid. Het gaat er dus om resultaten te boeken en afspraken na te komen. Alleen zo dwingt u vertrouwen af.

U leert op een andere manier te communiceren: Het grootste verschil tussen leidinggeven aan een team in uw directe omgeving of leidinggeven aan een team op afstand is de communicatie. Virtuele communicatie is per definitie minder overtuigend, minder genuanceerd, minder duidelijk …

Kostprijs

€ 1.295 excl. BTW

(Heeft u recht op subsidies?)

Indien u met meerdere collega's deelneemt aan dit programma ontvangt u extra korting. Los van de eventuele subsidiëring van de Vlaamse Overheid geeft het IFBD per extra deelnemend collega 5% extra korting op het totaalbedrag met een maximale korting van 20% (= 5 deelnemers of meer).

Contacteer ons via email of bel ons op 050 38 30 30

Contacteer ons voor meer info

IFBD
Onze website maakt gebruik van cookies. Het IFBD en uw privacy?
Klik hier