Aankopen van grondstoffen - IFBD
Aankopen van grondstoffen

Aankopen van grondstoffen

  • U leert hoe u de onderhandelingen bij aankoop van grondstoffen voert.
  • U leert hoe indexen te integreren in contracten en onderhandelingsgesprekken.
  • U leert alles over Hedging van grondstoffen.

DE COMPLEXITEIT VAN GRONDSTOFFEN …
Als aankoper bent u verantwoordelijk voor het aankopen van grondstoffen. Het beheersen van de grondstofprijzen is zonder twijfel één van uw moeilijkste uitdagingen. Prijsschommelingen veroorzaakt door (tijdelijke) schaarste of economische, politieke en sociale onrusten zorgen ervoor dat u enerzijds met opportuniteiten en anderzijds met structurele bedreigingen wordt geconfronteerd. U bent dan ook verplicht uw korte- en lange termijn inkoopvisie en strategie hierop af te stemmen en risk management te integreren binnen uw inkoopstrategie.

RISK INSTRUMENTEN EN TACKELEN VAN PRIJSSCHOMMELINGEN
Maar eenvoudig is dit niet … “Can you beat the market” is de vraag die u zichzelf continu moet stellen. Er bestaan tal van financial risk instrumenten, technieken en producten die u helpen bij het beheersbaar maken van het inkooprisico. Hedging, futures, opties, forwards, swaps, … zijn hier – in vele gevallen – strategische indekkingstechnieken om prijsschommelingen te tackelen. Hoewel deze geen oplossing bieden voor de prijsschommelingen, zorgen zij er wel voor dat het risico beheersbaar wordt en de onzekerheid werkbaar. Maar hoe gebruikt u deze? Hoe gaat u om met indexen? Hoe integreert u deze indexen in uw contracten? Hoe verankert u prijsafspraken?

AANPAK VAN DEZE DAG
Deze training bestaat uit drie modules. In het eerste luik krijgt u een operationeel plan van aanpak bij het opzetten van een strategisch aankoopplan van grondstoffen. Hoe krijgt u de juiste marktinformatie? Welke informatie heeft u nodig? En hoe gaat u hier mee om? Het inkopen van grondstoffen is per definitie een strategische activiteit. Het tweede deel staat stil bij het onderhandelingsproces van grondstoffen. Dit loopt toch net wat anders als bij standaardproducten of diensten. Tot slot krijgt u – aan de hand van echte praktijkervaring – inzichten in het hedgingproces van grondstoffen. Niet vanuit het oogpunt van een bankier, maar vanuit het oogpunt van een internationaal aankoper.

Antoon Rumes

Antoon Rumes is een ervaren consultant met een verregaande expertise in hedging. Als interim manager en consultant werkt(e) hij ondermeer voor Belgacom, Reynaers Aluminium, Nyrstar, Beaulieu, Delhaize Group, Mobistar, Asco, Petroplus, Tibotec, … waar hij verantwoordelijk was voor complexe projecten in het supply gebeuren. Tot 2000 was hij VP Materials Management bij Sabena Technics, hiervoor Chain Manager bij DHL, General Manager bij Granada Computer Services en diverse operationele functies bij Kuwait Petroleum, Ethyl en United Brands. Antoon Rumes heeft een unieke ervaring opgebouwd in hedging en risk management in aankoop.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Aankoop & facility Excel voor inkopers Excel voor inkopers Lees meer lees meer Strategie & innovatie Dealen met dealers Dealen met dealers Lees meer lees meer Financieel Management voor niet-financiële professionals Balanslezen voor inkopers Balanslezen voor inkopers Lees meer lees meer Aankoop & facility TCO – total cost of ownership TCO – total cost of ownership Lees meer lees meer