Budgetteren van personeelskosten - IFBD
Budgetteren van personeelskosten

Budgetteren van personeelskosten

 • U leert hoe u uw personeelskost beheersbaar maakt.
 • U leert het belang van finance voor elke HR manager.
 • U leert alles over budget en budgetrapportering voor de HR manager.

U BEHEERT 33 % VAN ALLE KOSTEN VAN UW ORGANISATIE

Strategie is geen leeg begrip, maar een noodzaak om de competitiviteit van uw organisatie te garanderen. Hiertoe is een financieel plan met bijhorende budgetten een absolute must. Gezien de personeelskost – zowel in maakbedrijven als in de dienstensector – bijna altijd tot de top 3 van alle kosten behoort, ontsnapt ook uw HR-afdeling niet aan het budget- en controleproces. Bovendien heeft België nog steeds een loonhandicap van meer dan 15 % ten opzichte van de ons omringende landen. Dit dwingt u om als een goede huisvader of –moeder dit personeelsbudget te maken én te beheren.

HEEFT U DE FINANCIËLE BAGAGE OM UW BUDGET VORM TE GEVEN?

Het opstellen van een personeelsbudget is niet zo evident. Het is immers meer dan klakkeloos optellen van de loonbrieven … Het beheren, indelen, alloceren, opvolgen én bijsturen van dit personeelsbudget is immers een structureel onderdeel van uw opdracht. Maar heeft u wel voldoende financiële voorkennis hiervoor? Weet u welke cijfers u moet verzamelen en waar u deze kunt terugvinden? Heeft u zicht op wat uw financiële directie van u verlangt? En uw algemene directie? Kent u alle looncomponenten van uw loonmassa? Wat zijn directe en indirecte personeelskosten? Wat is de verzuimkost? Kent u de beheerskosten binnen uw personeelsbudget? En weet u hoe u deze kosten moet bijsturen, ook als deze ontsporen?

SAMEN MET FINANCE EN BUSINESS GEEFT U VORM AAN UW HR BUDGET

Als HR-verantwoordelijke (of ondernemer) heeft u nood aan kennis van de algemene principes en relevante begrippen uit het financieel beleid. Inzicht in kostencalculatie en kennis van het budgetteringsproces zijn ook voor u als HR manager onmisbaar. Bovendien moet u de verschillende componenten van een personeelsbudget in detail kennen zodat u, samen met finance én de business, tot een degelijke budgetopmaak en –opvolging kunt komen.

WAT MAG U VERWACHTEN?

In deze praktijkgeoriënteerde opleiding “Budgetteren van personeelskosten” krijgt u een direct bruikbaar antwoord op onder meer volgende vragen:

 • Welke input heeft u nodig om uw budget vorm te geven?
 • Hoe verdeelt u de kost van uw dienstverlenende afdelingen (lees ‘overhead’)?
 • Hoe schat u in welke middelen u nodig heeft om gestelde doelen te bereiken?
 • Hoe werkt u samen met de finance-afdeling?
 • Welke tools zijn voorhanden om een budget op te stellen?
 • Hoe maakt u uw loonkost beheersbaar?
 • Hoe analyseert u uw arbeidskosten?
 • Hoe komt u tot een model, gebouwd in overleg met finance?
Dirk Deconninck – Trainer IFBD
Gezien de loonkost voor vele organisaties 1/3 van de totale werkingskost bedraagt, is een strikt budget- en controleproces echt geen overbodige luxe … Maar een personeelsbudget is zo veel meer dan de optelsom van alle loonbrieven. Geef daarom samen met finance, de business en uw management vorm aan uw HR Budget.

Dirk Deconninck – Trainer IFBD

Dirk Deconninck is een ervaren HR professional die intussen al meer dan 20 jaar in diverse operationele, adviserende en strategische rollen het HR beleid van KMO’s en multinationals vormgeeft. Begonnen als Quality Manager bij de ASAP HR Group en als Office Manager bij Acerta, werd hij in 2003 HR Officer bij Omega Pharma. Drie jaar later verplaatste zijn werkterrein zich
naar Arseus, waar hij als HR Director én lid van het Executive Commitee de corporate HR strategie invulde. In 2010 werd hij Group HR Operations Manager van de La Lorraine Bakery Group, integraal verantwoordelijk voor het HR Process Management. Bovendien is hij Payroll Leader Shared Services HR voor alle vestigingen van de organisatie. Hiernaast is Dirk een gedreven en enthousiaste trainer en verzorgt hij al vele jaren workshops rond HRM, change management, payroll & HR finance.

Zeer interessante cursus. Super veel extra informatie meegekregen. Opleiding kon/mocht van mij zeker nog een tweede dag duren.

Soraya, HR Officer

Boeiend, ludiek gebracht. Beantwoordde zeker aan mijn verwachtingen!

Karlijn, HR Manager

Materie wordt op een zeer duidelijke en aangename manier aangeleerd. Zeer overzichtelijk, zelfs voor niet-kenners van het domein.

Hilde, Personeelsdirecteur

Praktijkgerichte voorbeelden zijn goed gekozen!

Hilde, HR Director
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Corona-proof leren bij het IFBD

Klik hier en vind alle maatregelen die we hebben genomen om onze trainingen op een veilige manier te laten verlopen.

Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Financieel management voor financiële professionals Masterclass BTW Masterclass BTW Lees meer lees meer Excel voor business professionals Power BI voor Financials Power BI voor Financials Lees meer lees meer Excel voor business professionals Boordtabellen in Excel Boordtabellen in Excel Lees meer lees meer Strategie & innovatie Het managen van overhead Het managen van overhead Lees meer lees meer