IEDEREEN ERVAART FRICTIE …
Of u nu samenwerkt in een team of een verandertraject begeleidt, iedereen ervaart weleens frictie. Het liefst gaan we daar snel aan voorbij, want het is lastig, soms ongemakkelijk en we houden het liever positief. Maar frictie is als een kiezelsteen in uw schoen. Hoe langer u ermee doorloopt, hoe vervelender die wordt.
Maar hoe haalt u die steen uit uw schoen? Hoe voert u het open en gelijkwaardige gesprek waarin ongemak mag worden benoemd? En hoe tackelt u belemmerende overtuigingen, weerstand en negativiteit? Hoe zet u spanning om in functionele samenwerking, zodat wezenlijke verandering én werkelijke verbinding ontstaat?
VERANDEREN IS ONZE CONSTANTE … NET ALS HET OPZOEKEN VAN FUNCTIONELE FRICTIE
Juist in een tijd waarin verandering de enige constante is, is het opzoeken van functionele frictie steeds relevanter. Sterker nog, het is de sleutel tot verandering en het goede nieuws is: het opzoeken ervan is een vaardigheid die u kunt leren.
ZOEK DE WRIJVING OP DIE GLANS GEEFT, ZONDER DAT U KRASSEN MAAKT
In een praktisch, afwisselend en interactief programma dompelt Annemarie Mars u onder in die spanningsvelden, inherent aan complexe veranderprojecten. U leert hoe u daar de wrijving opzoekt die glans geeft, zonder dat u krassen maakt. Aan de hand van vier gespreksonderwerpen (inhoud, zeggenschap, gedrag en relatie) laat uw expertdocent veelvoorkomende valkuilen zien waarmee we onnodige frictie losmaken of net onverschilligheid creëren. U leert die functionele frictie op te zoeken door de juiste vragen te stellen in alle psychologische veiligheid en vertrouwen.
ZONDER FRICTIE GEEN VERANDERING
Verandering ontstaat in het gesprek dat u erover voert. In die interactie heeft die wrijving en schuring een cruciale functie en helpt om samen de best mogelijke richting te vinden én om samen de krijtlijnen van de verandering uit te tekenen. Of dit nu om processen, projecten of gedrag gaat: zonder frictie geen verandering.
Tijdens deze dag leert u:
- de waarde én de schaduwzijde van frictie in veranderprocessen.
- hoe u onder woorden brengt wat u echt wil en anderen bevraagt op wat zij willen.
- hoe u de beste verdeling van zeggenschap kiest om samen te bewegen of te veranderen.
- hoe u omgaat met de reacties die de verandering bij de ander losmaakt, zoals weerstand.
- hoe u in gesprek gaat over de relatie om te werken aan (psychologische) veiligheid en vertrouwen.