Financiële kengetallen voor inkopers - IFBD
Financiële kengetallen voor inkopers

Financiële kengetallen voor inkopers

  • U leert als inkoper de geldstromen te herkennen.
  • U leert de voor u cruciale financiële ratio’s te definiëren.
  • U leert de financiële data van uw leveranciers te gebruiken tijdens uw onderhandelingen.

INTRODUCTIE

Als inkoper neemt u dagelijks grote risico’s. Niet alleen moet u de juiste productspecificaties inkopen aan een juiste prijs, maar bovendien ook bij een financieel solvabele leverancier. Bovendien gaat u om met grote – strategische – budgetten. Als inkoper heeft u vertrouwen in uw technische kennis en uw onderhandelingsvaardigheden om het juiste product aan de goede prijs aan te schaffen. Maar hoe evalueert u de financiële betrouwbaarheid van uw partner? Waarom is de ene leverancier zoveel goedkoper als de ander? Kan u wel een strategische product inkopen bij een net-niet failliete leverancier? Kan u een volledig project uitbesteden aan een bedrijf dat haar eigen leveranciers niet kan betalen? Hoe gebruikt u financiële data in uw onderhandeling? Kortom, hoe gaat u op een verantwoorde manier om met uw inkoopbudget?

BRENG UW EIGEN ‘DUBIEUZE’ LEVERANCIERS MEE …

Als inkoper kunt u zelf ook de balansen van uw ‘dubieuze’ leveranciers meebrengen. Samen met de docent kunt u dan kijken in hoeverre zij een potentieel risico betekenen voor de continuïteit van uw inkoop-operaties. Deze training gaat in op de belangrijkste elementen van de “balans”, de “resultatenrekening” en de “sociale balans”, en hoe uit deze elementen belangrijke informatie gewonnen kan worden.

KENNIS VAN FINANCIËN … EEN MUST VOOR IEDERE INKOPER

U bent inkoper en geen financier. Uw opdracht blijft het screenen en evalueren van potentiële en bestaande partners/leveranciers. Maar kennis van financiën is echter een absolute must. Nooit eerder zijn zoveel ondernemingen over kop gegaan. Hiertussen zullen ongetwijfeld (potentiële) leveranciers zitten. Maar los van eventuele faillissementen te anticiperen, staat een grondige balansanalyse u toe om ook de bedrijfsstrategie te analyseren. Wordt nog voldoende geïnvesteerd in nieuwe machines? En in mensen? Is dit bedrijf een betrouwbare partner op lange termijn? Middellange termijn? Korte termijn? Kortom, u leert op één dag tijd hoe u als inkoper de juiste beslissingen neemt door een juiste interpretatie van financiële kengetallen.

Philip Meyers – Trainer IFBD
Hoe evalueert u de financiële betrouwbaarheid van uw partner? Waarom is de ene leverancier zoveel goedkoper als de ander? Kan u wel een strategisch product inkopen bij een net-niet failliete leverancier? Kan u een volledig project uitbesteden aan een bedrijf dat haar eigen leveranciers niet kan betalen? Hoe gebruikt u financiële data in uw onderhandeling? Kortom, hoe gaat u op een verantwoorde manier om met uw inkoopbudget?

Philip Meyers – Trainer IFBD

Philip Meyers is een ervaren inkoopprofessional. Na een ingenieurs- en een management opleiding, deed hij ervaring op in verschillende organisaties zoals de Belgische Krijgsmacht (project leider complexe bouwprojecten), Stork Pompen (Quality Engineer, Health & Safety Officer, Service Manager, Quality Support Manager / QA – TQM), Johnson Pump (Manager Purchasing and Logistics) en Unisys (Procurement Program Manager, Procurement Leader Belgium). Philip kan een mooi palmares voorleggen als inkoopadviseur van opdrachten bij onder meer Domo, Tessenderlo Chemie, O’Cool, Euroclear, Spie Belgium, Ajinomoto, Eandis, Hesse Noord Natie, Eandis en nog een aantal andere bedrijven. Ook als trainer is Philip reeds enkele jaren actief. Naast de standaard inkooptrainingen zoals de basis-inkooptechnieken, onderhandelingstechnieken, enz., heeft Philip een hele reeks zogenaamde “in house”-trainingen ontwikkeld. Hij leverde maatwerk voor bedrijven als Belgacom, Proximus, Elia, Bekaert en vele andere. Zo zijn onder meer “Kostprijsberekeningen”, “Contract- en Leveranciersmanagement”, “Financiën voor Inkopers” en “Total Cost of Ownership”, onderwerpen die tot zijn specialiteit behoren.

Philip is een gewaardeerd spreker op seminaries en treedt ook regelmatig op als trainer. Daarnaast is Philip nog docent “Inkooptechnieken” aan de Katholieke Hogeschool in Leuven. Vandaag is Philip actief als hoofdtrainer Inkoop binnen het IFBD.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Aankoop & facility Effectief en doelgericht onderhandelen voor aankopers Effectief en doelgericht onderhandelen voor aankopers Lees meer lees meer Juridische trainingen Contracteren met de overheid (E-procurement & bestekanalyse) Contracteren met de overheid (E-procurement & bestekanalyse) Lees meer lees meer Financieel Management voor niet-financiële professionals Kostprijscalculatie Kostprijscalculatie Lees meer lees meer Financieel Management voor niet-financiële professionals Cash is King – cash flow analyse Cash is King – cash flow analyse Lees meer lees meer