Masterclass HR bij fusies en overnames - IFBD
Masterclass HR bij fusies en overnames

Masterclass HR bij fusies en overnames

  • U leert alle arbeidsrechtelijke valkuilen bij fusies en overnames, van arbeidsvoorwaarden tot overname van personeel
  • U leert hoe u van twee bedrijfsculturen terug één maakt.
  • U leert op een duurzame manier uw overname of fusie voor te bereiden en door te voeren.

Bij een overname wordt de waarde van de organisatie, de cultuur en het menselijke kapitaal door managers en aandeelhouders aanzienlijk onderschat. Elke werknemer heeft immers een arbeidscontract én een psychologisch contract met zijn of haar werkgever. Als deze werkgever plots overgenomen wordt of fuseert met een andere organisatie, staan beide contracten op de helling. Het veronachtzamen van deze ‘zachte’ kant van de overname, vergroot de kans op waarde-vernietiging aanzienlijk. Uw rol als HR manager is terug zekerheid te geven aan uw medewerkers: zowel arbeidsrechtelijk als psychologisch. Daarom organiseert het IFBD deze unieke Masterclass HR bij fusies en overnames. Zo zit u voorbereid en met kennis van zaken mee aan de onderhandelingstafel en bouwt u mee aan een duurzame – nieuwe – organisatie.

U kan beide dagen volgen of opteren om – volgens eigen behoefte – enkel één dag bij te wonen:

DAG 1: ARBEIDSRECHTELIJKE VALKUILEN BIJ FUSIES & OVERNAMES

Het menselijke potentieel maakt – bij een overname – veelal de échte waarde uit van de onderneming. Daarom dienen beide partijen vooraf goed in te schatten welke problemen zich kunnen voordoen inzake het HR-beleid, zodat deze bij de redactie en de onderhandeling van de overname-overeenkomst zijn afgedekt. Bij de integratie van twee ondernemingen volgt daarenboven vaak een reorganisatie. Deze reorganisatie heeft een directe impact op uw HR-strategie. Niet alleen moet u uw sociale partners op tijd op de hoogte brengen van de veranderingen, maar bovendien kunnen dubbele functies of zelfs integrale departementen verdwijnen. Alleen zo kunt u de beoogde efficiëntie bereiken. Het laatste waar u naar op zoek bent, is sociale onrust, misverstanden of stakingen. Gedurende deze dag staat onze docent stil bij de diverse stappen die u moet zetten om de sociale vrede te vrijwaren. Hoe zet u een HR due diligence op? Hoe stelt u een communicatieplan op? Wanneer brengt u wie op de hoogte? Hoe bereidt u de – vaak noodzakelijke – reorganisatie voor? Hoe pakt u dit concreet aan? Wat met dubbele functies? Hoe gaat u om met andere salarissen? Andere voordelen in natura? Hoe gaat u naar een doorzichtige en uniforme salariëring? Kunt u (éénzijdig) arbeidsvoorwaarden wijzigen?

DAG 2: POST ACQUISITIE HR MANAGEMENT BIJ FUSIES & OVERNAMES

Het financiële en juridische luik van uw overname is afgerond. Beide partijen zijn akkoord, advocaten en juristen hebben de overname goedgekeurd, aandeelhouders zijn – initieel – tevreden. Echter, nu begint het echte werk. U blijft achter met twee ondernemingen die u moet integreren. U moet twee bedrijfsculturen verzoenen en uw mensen terug motiveren en gemotiveerd houden. De onzekerheid – eigen aan elke overname – blijft een zeer acuut probleem waar u zich als HR manager tegen moet wapenen. Gedurende deze dag krijgt u van onze trainer een draaiboek mee dat u leert hoe u – al tijdens het overname proces – proactief te werk moet gaan. De meeste overnames bereiken niet het gewenste resultaat, net omdat hier te weinig aandacht aan wordt besteed. Deze dag geeft u een overzicht van hoe u met verandering kan omgaan, wat uw rol als HR manager écht is, hoe u onzekerheid wegneemt, hoe u éénduidig communiceert en hoe u beide bedrijfsculturen integreert tot één sterke én duurzame organisatie.

Jan Hofkens - Trainer IFBD
Bedrijfsleiders staren zich te vaak blind op de ‘overnameprijs’ en vergeten dat de belangrijkste assets van een fusie of overname de mensen zijn.

Jan Hofkens - Trainer IFBD

Jan Hofkens, Advocaat Vennoot, bij Lydian. Binnen het departement ‘Employment, Pensions & Benefits’ kent Meester Hofkens het individuele en collectieve arbeidsrecht door en door. Herstructureringen, collectief ontslag, HR bij fusies en overnames, sociale conflictbeheersing, sociale verkiezingen, collectief overleg, internationale tewerkstelling …: het zijn maar enkele van de vele expertises van onze docent. Hij adviseert dagelijks over de arbeidsrechtelijke aspecten van overnames, en heeft al tientallen herstructureringsprojecten en overnames begeleid als arbeidsrechtelijk expert. Hij is dan ook de geknipte persoon om met u zijn praktijkervaring te delen.

 

 

Peter De Meyer - Trainer IFBD
De meeste overnames rijden zich vast op de integratie van twee bedrijfsculturen. Jouw rol als HR Manager bepaalt het succes.

Peter De Meyer - Trainer IFBD

Peter De Meyer combineert meer dan 15 jaar (internationale) managementervaring met 10 jaar praktische ervaring op het vlak van organisatie- en leiderschapsontwikkeling en change management. Als manager werkte hij o.a. bij Remi Claeys Aluminium, ITT Thomas, Management Centre Europe en AMA Int’l. Binnen ITT Thomas werkte hij als Country Manager en Manager Organisational Development and Training op Europees niveau. Bij AMA Int’l werkte hij meerdere jaren als Managing Director Organisational Development. Hij had er een wereldwijde verantwoordelijkheid. Vandaag is Peter een Asssociate Faculty Member bij Center for Creative Leadership – CCL, wereldwijd een van de Top 5 organisaties op het vlak van leiderschapsontwikkeling volgens zowel Business Week, The Financial Times, en Harvard Business Review. Hiernaast is hij Hoofddocent Change en Leadership binnen het IFBD. Zijn expertise richt zich op deze drie pijlers: teamgerichte organisatiestructuren, leiderschap en change management.

Zeer goede opleiding met veel interactie!

Elly, HR Manager
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Corona-proof leren bij het IFBD

Klik hier en vind alle maatregelen die we hebben genomen om onze trainingen op een veilige manier te laten verlopen.

Managen met tegenwind

Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.

Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …

Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.

 

 

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Strategie & innovatie HR plan op 1 A4 HR plan op 1 A4 Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Lees meer lees meer Strategie & innovatie Strategic pricing Strategic pricing Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Voeren van ontwikkelingsgerichte loopbaangesprekken Voeren van ontwikkelingsgerichte loopbaangesprekken Lees meer lees meer