Masterclass Overnames - IFBD
Masterclass Overnames

Masterclass Overnames

  • Breng elke overname tot een succes.
  • Leer alles over het juridische proces, de waardering van uw overname, de onderhandeling van uw deal en de arbeidsrechtelijke valkuilen.
  • Hoe integreert u twee bedrijven tot één functionele en rendabele organisatie.

EUROPESE OVERNAME GOLF OP KOMST NA CORONA

De pandemie deed vele ondernemers nadenken over de aankoop of verkoop van ondernemingen. Eind 2021 overwoog maar liefst 73% van de Belgische ondernemers een andere onderneming te kopen. Daar tegenover stond dat 78% van de ondernemers overwoog het eigen bedrijf te verkopen (daar waar dit een jaar terug slechts 49% was).  Bovendien kent ook de Belgische KMO-overnamemarkt een toenemende ‘verzakelijking’ waarbij de professionele koper steeds vaker de plaats inneemt van dochter of zoon … U bent dan ook beter gewapend als u aan de onderhandelingstafel aanschuift … Want morgen onderhandelt u met doorwinterde professionals. 

DREIGING VERSUS OPPORTUNITEIT

De huidige turbulente en onvoorspelbare markt dwingt sommige organisaties tot verkoop, terwijl dit net opportuniteiten biedt voor kopers. De redenen tot uw verkoop of overname blijven zeer divers: u zoekt naar schaalvergroting, u ziet een commerciële opportuniteit, u vindt een versterking van uw concurrentiepositie, u zoekt een oplossing voor de continuïteit van de eigen onderneming, u heeft een overnemer nodig als garantie voor uw voortbestaan, … Maar wat de redenen ook zijn voor uw koop of verkoop, het proces waar u door heen moet, blijft hetzelfde. En bepaalt de toekomst van de nieuwe onderneming. 

SUCCES IS WAAR VOORBEREIDING EN KANSEN ELKAAR ONTMOETEN

Maar hoe bereidt u zich voor op de koop of verkoop van een onderneming? Bent u zich bewust van alle juridische én operationele valkuilen? Kent u de échte waarde van uw onderneming? Hoe gaat u om met die “lijken in de kast”?  Hoe richt u een due diligence in? Hoe financiert u de overname? En wat na de overname? Hoe verloopt het postacquisitie proces? Kunt u zomaar éénzijdig arbeidsovereenkomsten en arbeidsvoorwaarden wijzigen? Kortom, hoe integreert u twee bedrijven tot één functionele en rendabele ‘nieuwe’ organisatie? 

MASTERING THE ART OF DEAL MAKING

Het tijdig nemen van de juiste strategische, arbeidsrechtelijke, fiscale, operationele, juridische en financiële beslissingen is bepalend voor het succes van uw overnameproces. Deze unieke vierdaagse masterclass belicht alle valkuilen en wolfsklemmen die u doorheen het overnameproces – gegarandeerd – tegenkomt. En bent u nu kopende of verkopende partij, kennis van zaken is meer dan ooit een must.

STEL UW EIGEN OVERNAME- MENU SAMEN

Het programma is modulair opgebouwd. Aan de hand van de vier elementaire bouwstenen, leert u hoe u de diverse fases van uw overname tot een succes brengt. Na een diepgaand inzicht in de juridische valkuilen binnen zowel het onderhandelingsproces als de transactie (dag 1)  en de berekening van de échte waarde van een organisatie (dag 2), krijgt u inzage in het vaak emotionele onderhandelingsproces van uw overname (dag 3). Tot slot leert u alles over de echte arbeidsrechtelijke implicaties van uw deal (dag 4). Want mensen vormen nog steeds het échte kapitaal van uw deal.

De vier dag-modules volgen de chronologie van uw overnameproject, maar zijn afzonderlijk of gecombineerd te boeken. Afhankelijk van uw specifieke noden, uw specifieke rol en verantwoordelijkheid, de fase van het proces waarin uw overname zich vandaag bevindt, … stelt u uw eigen overname-menu samen. Of kiest u voor een bedrijfsticket dat u verdeelt onder uw collega’s. Op deze wijze staat IFBD garant voor een direct bruikbare én transparante masterclass. 

Via volgende link kan u zich inschrijven voor een specifiek programma:

Delphine Penninck - docent IFBD
Het due diligence proces is bepalend voor het succes van uw overname. Maar kent u de deal breakers in dit proces?

Delphine Penninck - docent IFBD

Delphine Penninck is een associate bij de corporate M&A praktijk van Lydian. Delphine is gespecialiseerd in het vennootschapsrecht, met een bijzondere focus op fusies en overnames (private en public M&A, private equity transacties, venture capital transacties, joint ventures, kapitaalmarkt transacties, corporate restructuring en warranty & indemnity insurance).

Delphine studeerde in 2015 af in de Rechten aan de Universiteit van Gent. In 2016 behaalde zij een bijkomende Master in General Management aan Vlerick Business School. Daarna ging Delphine van start als advocaat bij Lydian in 2016 en werd zij toegelaten tot de Balie van Brussel.

Maxime Colle - docent IFBD
Elke overname dient juridisch onderbouwd te zijn want aansprakelijkheidsrisico's loeren om elke hoek, van informatie-memorandum tot (post-) closing.

Maxime Colle - docent IFBD

Maxime Colle is partner en co-head van de corporate M&A praktijk van Lydian.   Maxime is gespecialiseerd in alle domeinen van het vennootschapsrecht met een bijzondere focus op fusies en overnames (public en private M&A), private equity transacties en venture capital werk, joint ventures, corporate herstructureringen, equity kapitaalmarkt transacties en corporate governance.

Maxime treedt op voor (beursgenoteerde) ondernemingen, private equity fondsen en andere investeerders en ondernemers. Hij heeft uitgebreide ervaring in de private equity, technologie en life sciences sector.

Maxime behaalde heeft zijn diploma rechten aan de Universiteit van Gent (UGent) in 2003. Vervolgens studeerde hij aan het Institute for Law and Finance (ILF) van de Johann Wolfgang Goethe-universiteit in Frankfurt am Main, Duitsland, waar hij in 2004 een LL. M. (Finance) behaalde met grote onderscheiding. Maxime werd datzelfde jaar toegelaten tot de Balie van Brussel en startte zijn carrière bij een top-tier Benelux advocatenkantoor waar hij partner werd in 2017. Hij vervoegde Lydian in 2020 als partner.

Ronald Poppe - docent IFBD
Tussen droom en werkelijkheid is een grote kloof. Zeker bij de waardering van overnames. Daarom berekent u beter de échte waarde van een onderneming zodat u gewapend met juiste cijfers mee aan de onderhandeltafel aanschuift.

Ronald Poppe - docent IFBD

Ronald Poppe startte zijn carrière als Hoofd van het Budget Departement van Gulf Oil Belgium. In 1973 maakte hij de overstap naar de toenmalige groep Bell ITT als Hoofd van het Investeringsdepartement. Tot 1985 was hij er onder meer verantwoordelijk voor de oprichting van nieuwe fabrieken (o.a. Mietec), diverse buitenlandse vestigingen (o.a. China, Korea, …) en belangrijke overnames (o.a. Acec). Hierna werd hij Financial Engineering Manager binnen Alcatel Bell. Zijn taak bestond uit het optimaliseren van de fiscale situatie van de onderneming, net als het ontwikkelen van financiële spitstechnologieën. Vandaag doceert Ronald aan meerdere universiteiten (o.a. Erasmus Universiteit Rotterdam, IPO, Vlekho, …) en is hij een veel gevraagd gastspreker op internationale seminaries. 

Sinds 1997 verzorgt Ronald voor het Institute for Business Development diverse interne & externe opleidingsprogramma’s voor nationale en Europese klanten. Voor het vakdomein Financieel Management is hij als Hoofd Docent tevens verantwoordelijk voor het vertalen van de standaard training tot maatwerk. Hij trainde voor het IFBD reeds vele duizenden managers, zowel in open als interne trajecten.

George van Houtem - docent IFBD
Elke onderhandeling is een emotioneel conflict. Maar de verkoop van een onderneming is dat des te meer. Het is een lange weg geplaveid met emoties, sentimenten, conflicten, impasses en (helaas ook vaak) concessies.

George van Houtem - docent IFBD

Mr. George van Houtem MBA, van opleiding jurist, is als vennoot aan Holland Consulting Group verbonden. Hij begeleidt corporate onderhandelingen, treedt op als voorzitter en bemiddelt bij zakelijke geschillen en conflicten. Hij adviseert bedrijven en instellingen in hun complexe onderhandelingen en traint en coacht onderhandelaars op hun onderhandelingsvaardigheden en –technieken. Hij is als onderhandeldeskundige samen met prof. dr. Willem Mastenbroek mededirecteur van HCG Onderhandelingsinstituut.  George is tevens een veel gevraagd spreker op internationale congressen en seminars. 

Zijn boek “De Dirty Tricks van het onderhandelen” is een absolute bestseller. Het behoorde meteen na verschijning al tot de best verkochte boeken op Managementboek.nl en is sindsdien een vaste bewoner van de top 3, zowel in België als in Nederland. Intussen trainde George voor het IFBD meer dan 2.500 managers in Vlaanderen met zijn unieke onderhandelingstrainingen. 

Jan Hofkens - docent IFBD
De echte waarde van een onderneming blijft het menselijke kapitaal. En vaak wordt dit vergeten bij een overname-dossier. Medewerkers blijven echter de motor van cash en bepalen zo de echte waarde van uw overname.

Jan Hofkens - docent IFBD

Jan Hofkens is partner in het Employment, Pensions & Benefits team en managing partner van Lydian. Binnen het departement Employment, Pensions & Benefits kent Jan het individuele en collectieve arbeidsrecht door en door. Herstructureringen, collectief ontslag, HR bij fusies en overnames, sociale conflictbeheersing, sociale verkiezingen, collectief overleg, internationale tewerkstelling …: het zijn maar enkele van de vele expertises van onze docent. Hij adviseert dagelijks over de arbeidsrechtelijke aspecten van overnames, en heeft al tientallen herstructureringsprojecten en overnames begeleid als arbeidsrechtelijk expert. Hij is dan ook de geknipte persoon om met u zijn praktijkervaring te delen.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 trainingen anno 2022

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht Financiële Intelligentie voor de HR Manager Financiële Intelligentie voor de HR Manager Lees meer lees meer General management Presenteren met impact aan topmanagement Presenteren met impact aan topmanagement Lees meer lees meer Financieel Management voor niet-financiële professionals Kostprijscalculatie Kostprijscalculatie Lees meer lees meer General management Masterclass Overnames – waardebepaling van uw deal: cash is king Masterclass Overnames – waardebepaling van uw deal: cash is king Lees meer lees meer