
Output leiderschap in tijden van Corona – ONLINE WORKSHOP
- Leer input- van output-formuleringen te onderscheiden.
- Waar ligt de grens tussen input en output?
- Waarom is output management – in tijden van Corona – belangrijk?
HEB JIJ EEN OUTPUTBAAS OF BEN JIJ ER ZELF EEN?
Maandagmorgen in volle Corona-tijden… Daar gaan we weer. Jouw overijverige baas heeft een nieuw idee en belt je met veel tips en adviezen hoe jij dat moet aanpakken. Hij vindt jouw oplossing best goed, maar… persoonlijk zou hij het probleem toch liever op een andere manier opgelost zien. Zijn manier.
De moed zakt je in de schoenen, maar goed, tenslotte is hij de baas en dus werk je volgens zijn regels. Je voert zijn oplossing uit, precies zoals gevraagd. Maar aangezien de baas niet weet waarover hij spreekt, loopt de oplossing op een mislukking uit. Daarna verwijs je naar zijn mail met instructies: ‘Raar dat het misliep, ik voerde het precies uit zoals jij wou …’
Herkenbaar? Een dergelijke baas noemen we een input-manager, die zijn er bij de vleet. Ze kicken op KPI’s en denken goede leiders te zijn. Maar tot waar mag een baas aansturen? Vanaf waar laat hij los? Wat is het verschil tussen een input-manager en een output-leider?
WANNEER DE OPLOSSING HET PROBLEEM WORDT …
Output-managers maken het verschil door het gewenste resultaat te omschrijven en daarbij enkel de richting aan te geven. Het is vervolgens aan de medewerkers om te bepalen hoe ze dat resultaat kunnen bereiken. Input managers daarentegen beschrijven de oplossing, en daarbij ook de methode: het concrete stappenplan naar de oplossing. Wie op input stuurt, denkt vanuit wantrouwen en doodt creativiteit bij de medewerkers. De oplossing wordt dan heel vaak net het probleem. Wie op output stuurt, denkt vanuit vertrouwen en creëert medewerkers die zich met hoog verantwoordelijkheidsgevoel achter de visie en achter de door henzelf bedachte oplossingen staan.
VAN OUTPUT NAAR INPUT
Jouw taak als leidinggevende is problemen te laten oplossen. Je moet straks je afdeling terug opstarten na weken stilstand. Je moet je mensen terug motiveren en gemotiveerd houden. Je moet thuiswerkers en kantoorwerkers laten communiceren. Je moet in deze moeilijke tijden nieuwe klanten zoeken en oude klanten behouden. En zowel jij als je team onderkennen deze problemen. Maar jouw oplossingen hoeven niet de oplossingen te zijn van je team. Stuur daarom niet op oplossingen (input) maar wel op robuuste en vooral opgestelde criteria (output). Definieer een kader met heldere criteria waarin de oplossing past.
VAN MANAGER NAAR LEIDER
Als leider kan je je permitteren geen oplossingen te hebben, je kan je echter nooit permitteren geen criteria te hebben. Rik Moons, uw online docent, kadert daarom het output-model ook binnen de concepten van situationeel leiderschap. Hij daagt je uit om meer en beter te delegeren en illustreert het proces van veranderen met en zonder macht. Want met het output-model groeit een manager tot leider van zijn team.
HOE VERLOOPT DEZE SESSIE
Deze online leersessie is hoogst interactief. Je gaat echt aan de slag met echte cases, werkt in subgroepjes en krijgt ruim de tijd je eigen vragen voor te leggen aan trainer en collega-deelnemers. Daarom beperken het aantal deelnemers tot 25 zodat wij voldoende interactie kunnen garanderen en jouw vragen en bezorgdheden mee kunnen nemen doorheen de ganse online sessie.
WAT NA DEZE SESSIE?
Na deze verdiepingssessie is het mogelijk je in te schrijven voor een classroom training van zodra de Corona maatregelen niet meer van toepassing zijn. U vindt hier het programma: Onzichtbaar Leiderschap. Contacteer ons voor meer informatie: info@ifbd.be.
Rik Moons schreef, in samenwerking met Filip Vandendriessche, het boek “Waarom uw oplossing het probleem is”. Rik richtte na een succesvolle loopbaan van 24 jaar binnen de farma-industrie zijn eigen bedrijf MoonsManagement op, waarbij gefocust wordt op sales- en leiderschapstrainingen. Rik doceert communicatie en leiderschap aan de universiteit Gent en is professor aan EMS-Odisee (associatie KU Leuven) in Brussel. Hij is vooral een boeiend verteller en is -met meer dan 150 uiteenzettingen per jaar- een veel gevraagd spreker, ook voor interactieve online-sessies.
Samen met Filip Vandendriessche (de grondlegger van de input-output methode) schreef Rik Moons dit boek ‘Waarom uw oplossing het probleem is’.
“De kunst bestaat er dus in om te weten tot waar je als leider aanstuurt en vanaf waar je loslaat. Wij geloven niet in SMART doelstellingen en nog minder in KPI’s. Want we meten vaak niet wat we willen bereiken maar wat makkelijk meetbaar is. Erger nog, vaak is het beloningssysteem gebaseerd op wat we (nodeloos) meten.”
Rik Moons
Klik hier en vind alle maatregelen die we hebben genomen om onze trainingen op een veilige manier te laten verlopen.
Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.
Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …
Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.
Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad. (6 minuten per test).
(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)
Voer uw e-mailadres in en de brochure wordt naar u toe gestuurd waarna u deze kunt downloaden.
Bedankt, de brochure is naar uw e-mailadres verzonden. U kunt de brochure nu ook downloaden.
Download brochureVoer uw e-mailadres in en de brochure wordt naar u toe gestuurd waarna u deze kunt downloaden.
Bedankt, de brochure is naar uw e-mailadres verzonden. U kunt de brochure nu ook downloaden.
Download brochureVul uw e-mailadres in en wij laten u weten wanneer er extra data beschikbaar komen.
Bedankt, u ontvangt nu automatisch een e-mail wanneer nieuwe data beschikbaar komen.
Sluiten