Wendbaar leiderschap in de zorg - IFBD
Wendbaar leiderschap in de zorg

Wendbaar leiderschap in de zorg

 • Hoe creëer je een draagvlak voor verandering?
 • Vertaal weerstand naar behoeftes en maak een werkbaar actieplan!
 • Geef vorm aan uw rol als leidinggevende tijdens alle fasen van een veranderingsproces.

VERANDERING VRAAGT LEIDERSCHAP

Zorgorganisaties veranderen: fusies, elektronische dossiers, accreditatieprogramma’s, verschillende visies op het zorgaanbod, uitbreiding van de dienstverlening, … vragen van medewerkers een verregaande flexibiliteit. En dan zijn er nog de vele nieuw samengestelde teams, vier generaties op de werkvloer, een andere positionering van de hulpverlening ten aanzien van cliënten, … Dit alles zet extra druk op de rol van de leidinggevende in onze zorgorganisaties.

VAN MANAGEMENT NAAR LEIDERSCHAP

Zeker in de zorg, zijn wendbaarheid en duurzaamheid geen lege begrippen. De manager groeit naar leider en die leider staat onder druk. Nieuwe rollen en verantwoordelijkheden dringen zich op. Wendbaar en duurzaam leiderschap betekent dan ook groeien …

 • van plannen en budgetteren naar richting vaststellen en mensen op één lijn brengen;
 • van aansturen, controleren en problemen oplossen naar motiveren, inspireren en empoweren;
 • van directief naar interactief;
 • van macht en hiërarchie naar invloed en impact;
 • van regelmaat, voorspelbaarheid en korte termijn resultaten naar het realiseren van echte, vaak ingrijpende verandering.

WENDBAARHEID EN FLEXIBILITEIT STAAN GARANT VOOR DUURZAME ZORG

Deze workshop helpt leidinggevenden – vertrekkend vanuit de eigenheid van de zorgsector – om hun organisatie en team wendbaar te maken zodat uiteindelijk de cliënt krijgt wat nodig is. Via de metafoor van het verhaal van Mozes’ tocht door de woestijn, leert deze workshop je hoe verandering werkt en hoe jij je team, afdeling of organisatie, veranderkundig maakt.

MOZES IN WITTE JAS

Op basis van dat verhaal bekijken we de drie transitiefases die mensen psychologisch doormaken bij organisatieveranderingen:

 • Transitiefase 1: afscheid nemen van het oude (oude identiteit)
 • Transitiefase 2: de woestijnfase (het oude is weg, het nieuwe werkt nog niet optimaal)
 • Transitiefase 3: het Beloofde Land (de nieuwe identiteit)

Het verhaal biedt je inspiratie om de dagelijkse realiteit van veranderprocessen met een gerust hart aan te pakken. Het geeft je houvast om je medewerkers, en zo de organisatie, van de oude vertrouwde situatie doorheen een chaotische overgangsfase naar het nieuwe begin te loodsen. Of vanuit Egypte, door de woestijn, naar het Beloofde Land …

Koen Deconinck - Trainer IFBD
Leid je team vanuit een vertrouwde situatie door een chaotische woestijn naar een nieuw begin!

Koen Deconinck - Trainer IFBD

Koen Deconinck werkte 20 jaar in de geestelijke gezondheidszorg als verpleegkundige, hoofdverpleegkundige en stafmedewerker. Hij is sinds 2009 gecertifieerd coach en bezieler van KOMOS, een organisatie die kwaliteitsvolle opleidingen in de gezondheids -en welzijnszorg aanbiedt. Enkele van zijn klanten: ZNA, Emmaus jeugdzorg, diverse organisaties van vzw Broeders der liefde, AZ Sint Lucas Gent, AZ sint Lucas Brugge, AZ Jan Palfijn Gent, AZ Sint Maarten Mechelen, AZ OLV Aalst, diverse Woon en zorgcentra, diverse MFC’s, diverse psychiatrische centra, …

Inclusief voor elke deelnemer!

Ondernemingen vandaag kunnen rekenen op slechts 1 constante: voortdurende verandering. De zorg- en welzijnssector vormt hierop geen uitzondering. Fusies, elektronische dossiers, accreditatieprogramma’s, verschillende visies op het zorgaanbod vragen van medewerkers een zeer grote flexibiliteit. Dit boek helpt leidinggevenden, rekening houdend met de eigenheid van de zorgsector, om hun organisatie en team wendbaar te maken zodat uiteindelijk de cliënt krijgt wat nodig is. Via de metafoor van het verhaal van Mozes’ tocht door de woestijn, leert dit boek je hoe verandering werkt en hoe jij je onderneming veranderkundig maakt.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Corona-proof leren bij het IFBD

Klik hier en vind alle maatregelen die we hebben genomen om onze trainingen op een veilige manier te laten verlopen.

Managen met tegenwind

Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.

Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …

Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.

 

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Lees meer lees meer Leiding geven aan mensen Coaching op de werkvloer Coaching op de werkvloer Lees meer lees meer Writers academy Eén fan per dag Eén fan per dag Lees meer lees meer Writers academy Van gelijk hebben naar gelijk krijgen Van gelijk hebben naar gelijk krijgen Lees meer lees meer