Header poster

Subsidies

UITMUNTENDE DOCENTEN

IFBD brengt autoriteiten bij u aan tafel

INSPIREREN, LEREN, DOEN

IFBD inspireer tot actie

GERICHT OP IMPACT

IFBD vergroot de output van u & uw team

Subsidies

Subsidies

Alle opleidingen van het IFBD zijn erkend door de Vlaamse Overheid en enkele opleidingen ook door de Waalse Overheid en diverse beroepsfederaties. Hierdoor kunt u tot 30% financiële steun krijgen voor uw leerproject. Hieronder vindt u alle subsidiemogelijkheden en erkenningen van het IFBD.

Voor meer informatie over de KMO-portefeuille of andere subsidieregelingen, neemt u contact op met Geert Naessens, Office Manager IFBD (tlf: +32 50 38 30 30 – e-mail: geert@ifbd.be)


Subsidies

Wat?

Alle IFBD-trainingen zijn erkend voor de KMO-portefeuille. Hierdoor kunt u van de Vlaamse Overheid, afhankelijk van of u een kleine of middelgrote onderneming bent, 30%, respectievelijk 15% subsidie krijgen op de inschrijvingsprijs. Ook coaching trajecten, interne opleidingen, maatwerk, e-learning, permanente vorming, … komen in aanmerking voor een subsidie via de KMO-portefeuille. Bij inschrijving op één van onze opleidingen, bezorgen wij u – als KMO – meer info over de precieze modaliteiten en juiste bedragen en helpen we u graag verder met uw aanvraag.

Erkenningsnummer IFBD –  DV.O105657

Wie?

De subsidie is voorzien voor KMO’s en vrije beroepen. Er moet voldaan worden aan volgende voorwaarden:

 • De subsidie is ten behoeve van de vestigingen (en bijhorende werkenden) gelegen in het Vlaams Gewest
 • Een onderneming uit de privé-sector (participatie administratieve overheid < 25%)
 • De onderneming heeft een aanvaardbare hoofdactiviteit (zie nacecode-lijst in bijlage onderaan).
 • De onderneming moet voldoen aan de regelgeving van toepassing in het Vlaamse Gewest
 • De onderneming heeft een aanvaardbare juridische vorm ( VZW’s  en publieke diensten zijn uitgesloten)

Hoe?
Op de officiële website( http://www.kmo-portefeuille.be) vindt u alle informatie.  Maar bij de bevestiging van uw inschrijving, sturen wij u sowieso alle essentiële informatie mee.

Wat?

U kunt opleidingscheques aanvragen voor maximaal €250 per jaar. Maximum de helft van het cursusbedrag wordt gesubsidieerd, de andere helft betaalt u zelf. Enkel cursussen in open formule worden gesubsidieerd. Interne trainingen komen niet in aanmerking.

Wie?

Alle werknemers kunnen gebruik maken van de VDAB-opleidingscheques ten persoonlijke titel. U hebt recht op opleidingscheques van de Vlaamse overheid als u een werknemer of interim kracht bent en in Vlaanderen of het Brussels Gewest werkt, én de opleiding op eigen initiatief volgt.

Hoe?

U kan ze online bestellen of telefonisch op 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 20 uur). U bestelt uw opleidingscheques best al vóór de opleiding of loopbaanbegeleiding van start gaat. Zo hoeft u het inschrijvingsgeld niet zelf voor te schieten. De opleidingscheques zijn 14 maanden geldig. De begin- en einddatum staan op de cheques vermeld. Is de opleiding of loopbaanbegeleiding al van start gegaan? Geen nood. U kan de cheques nog tot 2 maanden na de start ervan bestellen.

Officiële website: www.vdab.be/opleidingscheques

Wat?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stelt een steun voor opleidingen voor. U kunt hierbij tot 50% korting krijgen op het totaalbedrag van de training, met een minimum van € 500 per training en een maximum van € 5.000. U kan tot maximaal drie opleidingen per jaar laten subsidiëren. De steun wordt uitbetaald nadat u de opleiding integraal heeft betaald. U dient tevens een evaluatierapport en de bewijsstukken over te maken (facturen en betalingsbewijzen).

Wie?

Zelfstandigen en KMO’s gevestigd in één van de 19 Brusselse gemeenten kunnen voor het volgen van een opleiding subsidies aanvragen aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Hoe?

De aanvraag moet ingediend worden binnen de 30 kalenderdagen, te tellen van de startdatum van de opleiding. De aanvraag omvat:

 • het aanvraagformulier;
 • een kopie van de offerte, de factuur of de inschrijving van de opleiding;
 • de lijst van referenties van het IFBD, alsook de folder; een document met de samenvatting van alle steun die de onderneming in de laatste 3 fiscale periodes ontving

Officiële website: http://www.premieskmo.be/-Een-opleiding-volgen-.html

Wat?

U kunt via Vormelek een korting krijgen van € 15,5/uur.

Wie?

Deze kortingen gelden voor alle werknemers van bedrijven uit het PC 149.01

Hoe?

U neemt hiertoe rechtstreeks contact op met Vormelek.

Ook bij sector gebonden vormingsfondsen, beroepsfederaties, kennis- en opleidingscentra, … kunt u genieten van opleidingspremies.  U kunt hier checken of u hiertoe in aanmerking komt.

 • Epos, nationaal agentschap voor het Erasmus+ programma in Vlaanderen
 • Logossubsidies voor bedrijven van PC 226, bedienden uit de internationale handel, het vervoer en logistiek (20 euro per opleidingsuur)
 • Liberformopleidingscentrum voor sector van de vrije beroepen
 • Co-valent, vormingsfonds van chemie, kunststoffen en life sciences (werknemers van PC 116 en 207)
 • Constructiv, vakorganisatie voor de bouwsector
 • IGO, Instituut voor GerechtelijkeVvorming
 • Educam, het Kennis- en Opleidingscentrum van de automotive sector en de aanverwante sectoren

Erkenningen

QFor

Het IFBD behaalde in 2019 voor de zevende keer het QFor-attest.

Donus

U kunt uw Donus ontwikkelingsbonus gebruiken voor alle trainingen van het IFBD.  Vindt u de training niet terug op de site (www.donus.be), neem dan even contact met ons op, dan brengen wij dit graag in orde.

Cedeo-erkend

Na een streng klanttevredenheidsonderzoek zijn we voor ons totaalaanbod van opleidingen erkend door het CEDEO. Deze erkenning waarborgt kwaliteit en continuïteit.

BIBF

IFBD-workshops voor accountants zijn erkend door het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF).

IBR

IFBD-workshops voor advocaten-accountants zijn erkend door het Instituut van de Bedrijfsrevisoren.

OVB

IFBD-workshops voor advocaten en juristen zijn erkend door de Orde van Vlaamse Balies.

BIV

IFBD-workshops voor vastgoedmakelaars zijn erkend door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

FVB-FFC constructiv: Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid

Een aantal IFBD-workshops zijn erkend door het FVB-FFC. Zie hiertoe hun website.

FOD Volksgezondheid

Een aantal van onze trainingen zijn erkend door de FOD Volksgezondheid (Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) voor het functiecomplement voor hoofdverpleegkundigen.