Balans lezen voor niet-specialisten

Balans lezen voor niet-specialisten

  • U leert waarom een jaarrekening niet alleen voor boekhouders is opgesteld.
  • U leert hoe een balans u helpt bij het nemen van juiste en gegronde beslissingen.
  • U leert de rendabiliteit, solvabiliteit, efficiëntie, liquiditeit en productiviteit evalueren van een leverancier, concurrent, collega of eigen organisatie.

DE JAARREKENING ALS STRATEGISCH BESLISSINGSINSTRUMENT

Een jaarrekening wordt niet alleen voor boekhouders opgesteld. Als beslissingsnemend manager kan u – door het juist interpreteren en lezen van die jaarrekening – strategische informatie verwerven die u helpt bij het nemen van de juiste managementbeslissingen. Alleen moet u door de naakte cijfers heen kunnen kijken en die informatie naar waarde kunnen schatten. Gedurende deze cursus krijgt u de kans om de onderneming te leren kennen die achter een jaarrekening zit. Op deze manier kan u niet alleen de juiste beslissingen nemen voor uw eigen organisatie, maar krijgt u ook inzicht in het gewicht van concurrenten, leveranciers en klanten.

ZIN OF ONZIN VAN FINANCIËLE INZICHTEN

Als niet-financieel manager wordt u binnen uw job dagelijks geconfronteerd met financiële uitdagingen. Beslissingen over investeringen, nieuwe aanwervingen,evaluaties van klanten en leveranciers, positiebepaling ten opzichte van concurrenten, kredietwaardigheid van klanten, betrouwbaarheid van leveranciers, kostprijscalculaties, waardebepaling van ondernemingen, … Kortom, uw job gaat verder dan alleen maar het strikt opvolgen en sturen van de operaties. Gedurende deze dag leert u hoe u – uit de balans van een onderneming – die financiële en operationele informatie kan halen die u helpt bij het nemen van de juiste managementbeslissingen.

WELKE FINANCIËLE & OPERATIONELE RATIO’S KAN U UIT DE JAARREKENING DISTILLEREN?

De jaarrekening of balans is een foto van de onderneming. Een foto die u in staat stelt om op zeer korte termijn een duidelijk beeld te krijgen van de status van de onderneming. U kunt de kasstroom analyseren en zien hoe de onderneming kasmiddelen vrijmaakt en waartoe deze gebruikt worden. U kan de rendabiliteit, solvabiliteit, efficiëntie, liquiditeit en productiviteit evalueren. Kortom, u krijgt een duidelijk beeld van de strategische keuzes van een onderneming.

UW EIGEN JAARREKENING

Tot slot krijgt u de kans om met uw eigen jaarrekening te werken en de geleerde kennis te toetsen aan een eigen balans. Op deze manier krijgt u niet alleen inzicht in uw eigen cijfers, maar bovendien helpt dit u bij het nemen van de juiste beslissingen. Dit programma – gemaakt voor niet-financiers – is dan ook een directe investering in de toekomst van uw eigen carrière.

Johan Lyssens – Trainer IFBD
Hoewel een balans ‘slechts’ een foto of momentopname is van een organisatie, kan u hieruit meer informatie distilleren dan u eerst denkt te kunnen. Hiertoe is deze training onontbeerlijk…

Johan Lyssens – Trainer IFBD

Johan Lyssens startte zijn carrière bij Bank J. Van Breda & C°. Gedurende meer dan 20 jaar werkte hij intensief samen met ondernemingen, waarvan de laatste 7 jaar als gedelegeerd bestuurder en Lid van het directiecomité verantwoordelijk voor kredietverlening, betalingsverkeer en beleidsinformatie. In 2001 maakte Johan de overstap naar Delta Lloyd Bank waar hij gedurende vijf jaar als lid van het directiecomité en gedelegeerd bestuurder zijn opdracht verder zette. Daarnaast was Johan 14 jaar lang Professor Financial Management aan de Antwerp Business School (Lessius). Op dit moment is hij ook actief als docent corporate finance aan de EHSAL Management School, PXL Hasselt en de Retail Banking Academy in London waar hij financiële opleidingen verzorgt voor banken in Europa en Afrika. Sinds 2006 is Johan binnen het IFBD als trainer en adviseur betrokken bij diverse financiële trainingstrajecten binnen Europa. De laatste jaren verzorgde hij Financieel Management trainingen voor diverse klanten (Unilin, Vandemoortele, Johnson Controls Automotive, Adient, GEA, ENGIE, DHL, Kelvion, Alcopa, INEOS, Pierret en vele tientallen andere nationale en internationale organisaties). Johan combineert een unieke bedrijfservaring met een uitgebreide didactische en academische inslag.

Lien Dobbeleir - Trainer IFBD

Lien Dobbeleir - Trainer IFBD

Lien Dobbeleir is Business Manager bij UFINITY, Finance consultants. Daarvoor was zij gedurende meer dan 8 jaar Consultant Bij BMW Group BELUX. Zij heeft als opleiding master Toegepaste Economische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Top docent, zeer duidelijk. Veel bijgeleerd! Bedankt.

Tom, Zaakvoerder

Een droge materie werd heel uitnodigend, amusant en verstaanbaar uitgelegd.

Dave, Operationeel Manager

Een opleiding met plezier gegeven is zeer leuk om te volgen! Bedankt!

Florence, Accounts Receivable

Prima opleiding!

Isabeau, Expert Belegging

Perfect!

Laurent, Professional Credit Officer

Zeer goed gebracht. Dank

Luc, Algemeen Directeur

Zeer goed!

Lawrence, Attaché

Veel praktijkvoorbeelden: zeer goed. Saaie materie werd interessant gebracht.

Lynn, Board Advisor

Heel enthousiaste lesgever, fijn om te volgen.

Laura, Aankoper

Aanstekelijk enthousiasme van de lesgever voor de materie

Kristel, Teamverantwoordelijke

Zeer aangenaam en verstaanbaar naar voor gebracht.

Guido, Zaakvoerder

Zeer tevreden van de opleiding. Docent beheerste dit goed en bracht dit duidelijk over naar niet-specialisten.

Anton, Tekenaar.
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Financieel Management voor niet-financiële professionals Fundamentals of finance for the non-financial Executive Fundamentals of finance for the non-financial Executive Lees meer lees meer Financieel Management voor niet-financiële professionals Financieel management voor de niet-financiële manager Financieel management voor de niet-financiële manager Lees meer lees meer Financieel Management voor niet-financiële professionals Balans lezen voor inkopers Balans lezen voor inkopers Lees meer lees meer Financieel Management voor niet-financiële professionals THEMABROCHURE financieel management THEMABROCHURE financieel management Lees meer lees meer
[Veld is niet meer gekoppeld!]