CSRD met datagedreven organiseren

CSRD met datagedreven organiseren

  • Hoe start u een duurzaamheidsstrategie op?
  • Waarom moet u datagedreven organiseren?
  • Hoe vermijdt u een digitale bureaucratie en/of digitale verspilling?

CSRD: WAT, WAAROM EN WANNEER?

Door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Green Deal moeten steeds meer organisaties vanaf 1 januari 2024 rapporteren over hun impact op mens, maatschappij en klimaat. Sommige organisaties denken buiten de scope van de verplichting te vallen, maar dan nog kan het zo zijn dat klanten of leveranciers hierom eisen. 

RAPPORTEREN VANUIT DE GANSE KETEN

Steeds vaker moet er vanuit de hele keten gerapporteerd worden. Zo moeten bijvoorbeeld CO2-emissies van de hele keten transparant gemaakt worden en moeten organisaties aantonen dat er geen kinderarbeid plaatsvindt. De wereldwijde Sustainable Development Goals (SDG), Environmental, Social en Governance (ESG) richtlijnen en Europese regelgeving zorgen ervoor dat er meer samengewerkt moet worden binnen ketens of nog beter binnen datagedreven ecosystemen. Verder zullen externaliteiten, dubbele materialiteit, verzonken en toekomstige kosten meegenomen moeten worden in innovatie- en investeringsbeslissingen. Organisaties die niet betrouwbaar kunnen rapporteren over hun invloed op de omgeving (inside out) én over de invloed van de omgeving op de organisatie (outside in) zullen steeds moeilijker talenten kunnen binden en financiering kunnen aantrekken.

WAAROM IS HET NODIG EEN GEDEELDE BOEKHOUDING OP TE ZETTEN IN DE KETEN? 

Bij het registreren van emissies moet rekening gehouden worden met drie scopes, de: 

  • directe uitstoot die u kan alloceren aan eigen faciliteiten en apparatuur van een organisatie;
  • indirecte uitstoot dat te alloceren is aan het inkopen van energie voor eigen gebruik;
  • indirecte uitstoot dat te alloceren is aan indirecte factoren, vaak van buiten de organisatie. Deze scope is op te delen in upstream en downstream activiteiten. Denk aan het fabriceren (upstream) en circulair ontmantelen (downstream) van producten.

Per definitie betekenen ESG en CSRD dus organiseren en automatiseren in de keten. Lokale IT- en boekhoudsystemen voldoen niet langer. U zal feiten bij de bron moeten vaststellen (IoT), hierover consensus moeten vinden, deze feiten vervolgens dusdanig opslaan dat niet één partij ze kan aanpassen (blockchain). Daarna organiseert u toegang tot deze feiten en zorgt AI(ChatGPT) voor rapportages, het verifiëren van claims en het geven van antwoorden op vragen die altijd kloppen.

OOK EEN NIET FINANCIËLE BOEKHOUDING OPZETTEN ZONDER DIGITALE BUREAUCRATIE

Organisaties moeten steeds vaker en steeds meer niet alleen in het ‘hier en nu’, maar ook in het ‘daar en later’ presteren en rapporteren. Naast de bekende financiële boekhouding moet er een geheel nieuwe boekhouding opgezet worden. Een duurzaamheidsstrategie, betrouwbare meetinstrumenten en data, KPI’s en slim samenwerken in ecosystemen zijn hier bepalend in. 

WAAROM KIEZEN VOOR EEN DATAGEDREVEN ORGANISEREN

Als organisatie kunt u zich focussen op het voldoen aan de nieuwe CSRD-richtlijn. U kan deze korte termijn uitdaging oppakken door een adviseur in te huren of enkele functies toe te voegen aan uw IT-systemen. Beter is echter een strategie voor datagedreven organiseren te ontwikkelen waarmee u aan nieuwe regelgeving kunt voldoen. Anders creëert u een digitale bureaucratie. Een aantal voorbeelden van bestaande en nieuwe regelgeving met één en dezelfde basis (betrouwbare data): European Data Act, Know Your Customer (KYC), Know Your Employee (KYE), Anti Money Laundry (AML), Privacy en data minimalization (GDPR), Non-Financial Reporting Directive (NFRD), Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), Connected Reporting, Environmental Social Governance Reporting (ESG), Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Energy Efficiency Directive (EED), Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), Renewable Energy Directive (RED), De Supply Chain Act, Network and Information Security Directive (NIS2).

UITDAGING: MEER REGELS OP KRAPPE ARBEIDSMARKT MET OUDE IT-SYSTEMEN

Om aan deze nieuwe uitdagingen te voldoen is het dus slim om als organisatie een duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen. Wilt u daarbij in een krappe arbeidsmarkt, zonder toenemende bureaucratie en complexiteit, passend aan uw stakeholders willen kunnen rapporteren, dan is het zinvol uw dataprocessen op orde te hebben. Niet alleen intern, maar vooral in uw keten en ecosysteem. Hiervoor heeft u perspectiefverandering, moedig leiderschap, systeemvernieuwing, relevante technologie en transformatie nodig. Het goed op orde hebben van uw data levert nog een voordeel op: u kan al snel dertig procent van yw personeelskosten besparen door digitale verspilling tegen te gaan. Deze training helpt u hierbij. 

DOEL VAN HET PROGRAMMA

Het doel van deze training is vooral bewustzijn vergroten, kennis overdragen, inzicht geven in praktische toepasbaarheid van datagedreven organiseren om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen.

Daarnaast kunt u met deze training een visie ontwikkelen voor een duurzame en digitale toekomst. U leert hoe u een duurzaamheidsstrategie, meetinstrumenten en KPI’s ontwikkeld en dataprocessen (opnieuw) organiseert waarbij complexiteit, bureaucratie kosten en doorlooptijden afnemen en de kwaliteit verbeterd. Wanneer u CSRD goed organiseert levert het voordelen op ten opzichte van de concurrenten die een niet financiële boekhouding nog op de traditionele wijze organiseren.

Paul Bessems - Trainer IFBD
Na afloop van deze training bent u in staat een eigen duurzaamheidsstrategie met meetinstrumenten, KPI’s en dataprocessen te ontwikkelen op basis van datagedreven organiseren om te voldoen aan de CSRD regelgeving.

Paul Bessems - Trainer IFBD

Ir. Paul Bessems is auteur, trainer, strategisch adviseur, ondernemer, internationaal spreker (co)-auteur van vijftien managementboeken. Hij helpt organisaties met perspectiefverandering, toekomst gedreven leiderschap, duurzaamheidstrategieën (CSRD), datagedreven organiseren (IoT, blockchain, AI), samenwerken in ecosystemen en het ontwikkelen en uitvoeren van transformatieprogramma’s.

Paul studeerde bedrijfskunde en daarbinnen organisatiekunde aan de Technische Universiteit van Eindhoven. In 1992 introduceerde hij de Harvard Case Methode in Nederland en zette hij onder andere masterprogramma’s en promotieonderzoeken op.

Paul is founder en bestuursvoorzitter van de Weconomics Foundation. Weconomics is een netwerk van honderden partners die zelfstandig én samen bijdragen aan de missie en ambitie: ‘Work Less Achieve More: binnen één generatie kantoorwerk halveren’. Kern hierbij is de combinatie van moderne organisatiekunde en datatechnologie. Hierdoor worden we productiever, waardoor surplus ontstaat die ingezet kan worden in sectoren waar tekorten zijn. Denk aan: onderwijs, zorg, veiligheid, democratisering en de circulaire economie. 

Naast zijn werk als bestuursvoorzitter van de Weconomics Foundation is hij ook CEO van Weconet Technologies BV, themamanager datagedreven logistiek van Logistics Community Brabant en co-founder/lead van het BrainBloc data experience lab op de TU/e-campus in Brainport Eindhoven.

Datawijsheid

In dit digitale tijdperk blijkt het heel moeilijk om data goed te organiseren. Hoe komt dat en wat houdt ons tegen om het beter te doen? Voor het beantwoorden van die vragen moet je weten wat data zijn en hoe je die optimaal kunt organiseren. Je moet ‘datawijs’ worden. Maar wat is datawijsheid? Dit boek gaat uitgebreid in op die vragen. Je leert data beter te begrijpen en organiseren. Met datawijsheid verlagen organisaties kosten en lead times, en zijn we in staat om serieuze maatschappelijke problemen op te lossen.

Op een niet-technische manier wordt uitgelegd wat datagedreven organiseren, ecosystemen, blockchain en de digitale lopende band voor kantoorwerk betekenen.  Essentieel ook bij de CSRD compliance, gezien wij hier spreken over diverse en verspreide data binnen uw organisatie.  

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Writers academy De dirty tricks van het onderhandelen De dirty tricks van het onderhandelen Lees meer lees meer Lean management Lean Excel: verhoog uw productiviteit en snelheid van werken Lean Excel: verhoog uw productiviteit en snelheid van werken Lees meer lees meer Communicatie, presentatie & impact The customer journey The customer journey Lees meer lees meer Writers academy Storytelling – de kracht van verhalen Storytelling – de kracht van verhalen Lees meer lees meer
[Veld is niet meer gekoppeld!]