De dirty tricks van het onderhandelen

De dirty tricks van het onderhandelen

  • U leert de geschreven en ongeschreven regels van het onderhandelen en verbetert zo uw machtspositie.
  • U leert alles over de nibble, de fuik, de bogey, agenda-manipulatie, dreigingen, beslissingsbevoegdheid, tijdsdruk, …
  • U countert selectieve informatievoorziening, psychologische druk, manipulaties, dreigementen en schijnonderhandelingen.

GERAFFINEERD ONDERHANDELEN IN (POST-) CORONA TIJDEN

Uw komende maanden worden gekenmerkt door lastige en complexe onderhandelingen.  Zowel met uw klanten, uw leveranciers als met uw eigen interne organisatie.  Want sommige willen terecht afspraken (her-) negotiëren, anderen maken onterecht gebruik van de pandemie om prijzen of deals te herzien.  Uw onderhandelingspartner zal op uw emoties spelen, u dwingen tot concessies en nog harder vechten voor zijn deel van de taart.  En u zal nog steviger in uw schoenen moeten staan om de Dirty Tricks van uw onderhandelingspartner te blijven counteren.  

“WIN-WIN, PARTNERSHIP, GEZAMENLIJK BELANG …” VERSUS “RESULTAATGERICHT ONDERHANDELEN” 

Onderhandelen wordt dit najaar harder, want het speelveld is structureel kleiner geworden.  Marges staan onder druk, budgetten zijn beperkt en iedereen aast op diezelfde winstgevende klanten of projecten.   En hoewel honderden boeken en evenveel trainingen ons leren hoe wij steeds een win-win relatie moeten nastreven, de gezamenlijke belangen moeten onderstrepen en zo tot een partnership groeien … leert  de realiteit van vandaag ons iets totaal anders. 

Partnership is vaak een luxe. Eigenbelang en resultaat zijn eerder de regel. Zeker in het huidige (post-) corona klimaat waar “eerst wij, dan jij” geldt. Het gemeenschappelijke belang krijgt immers pas aandacht eens het eigenbelang is gerealiseerd. En hiertoe worden de Dirty Tricks niet geschuwd. 

BENT U VOORBEREID OP DEZE DIRTY TRICKS?

Hoewel u ongetwijfeld goed getraind bent, bent u niet voorbereid op deze dirty tricks. Laat staan dat u deze zelf kunt toepassen. Daarom organiseert het IFBD deze unieke workshop Dirty Tricks van het Onderhandelen. Want eerder vroeg dan laat, krijgt u hiermee te maken… Deze dag leert u niet alleen de snode tactieken en strategieën te herkennen, maar deze ook te counteren of zelf toe te passen. 

KENT U DE DIRTY TRICKS EN KUNT U ZE WEERLEGGEN? 

Wat als de verkoopsvoorwaarden éénzijdig gewijzigd worden, met Corona als excuus?  Of erger nog … de prijzen zonder inspraak plots veranderen? Wat met een emotioneel beroep op uw goodwill, begrip en medeleven? En hoe countert u de allerlaatste eis? Wat met ‘schijnonderhandelingen’? Wat is een “nibble” of een “bogey”? En de salami-tactiek? Hoe weerlegt u dreigingen? Emotionele chantage? Wat met ‘laat ons het verschil delen’? Of agendamanipulatie en tijdsdruk? Of onbestaande risico’s? Het ontkennen van beslissingsbevoegdheid? De altijd betere aanbieding van de concurrent? De rigide verkoopvoorwaarden? Dat allerlaatste kleine percentje? Het ‘ik krijg dit niet goedgekeurd behalve als u …’ 

Wie werd nooit met één van deze Dirty Tricks geconfronteerd tijdens een onderhandeling? Wie heeft nooit toegegeven, na een lange onderhandelingsfase, azend op dat contract? Wie is nog nooit door een gehaaide inkoper of verkoper in de luren gelegd? 

PINGELEN, BETALEN OF ONDERHANDELEN … AAN U DE KEUZE 

Selectieve informatieverstrekking, emotionele chantage en psychologische druk. Manipulaties, emoties en dreigementen … Soms omfloerst en gemaskeerd, vaak keihard en open. Een goed onderhandelaar onderkent de strategie van zijn partner en zet net die ene slimmere zet. Hoe u dat moet doen, leert u van onze toptrainer George van Houtem. Hij toont u niet alleen hoe de Dirty Tricks in tijden van Corona werken, maar ook hoe te reageren én te counteren met succes. 

Vorig jaar kwam de VRT op locatie filmen voor het programma ‘Testbeeld’, een reeks experimentele documentaires over specifieke evenementen.  Zij kozen specifiek voor deze management training.  Hier kunt u de documentaire bekijken.  Deze geeft een zeer mooi beeld van het verloop van de dag.

George van Houtem – Trainer IFBD
Weinig onderhandelingen zijn win-win en partnership is vaak een luxe. Eigenbelang en resultaat zijn eerder de regel. U kunt maar beter voorbereid aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Want een duif wordt opgegeten, maar met een havik wordt onderhandeld.

George van Houtem – Trainer IFBD

Mr. George van Houtem MBA, van opleiding Jurist, is als Vennoot aan Holland Consulting Group verbonden. Hij begeleidt onderhandelingen, treedt op als voorzitter en bemiddelt bij zakelijke geschillen en conflicten. Hij adviseert bedrijven en instellingen in hun onderhandelingen en traint en coacht onderhandelaars op hun onderhandelingsvaardigheden en –technieken. Hij is als onderhandeldeskundige samen met prof. dr. Willem Mastenbroek mededirecteur van HCG onderhandelingsinstituut.

George van Houtem is tevens een veel gevraagd spreker op congressen en seminars. Zijn boek “De Dirty Tricks van het onderhandelen” is een absolute bestseller. Het behoorde meteen na verschijning al tot de best verkochte boeken op Managementboek.nl en blijft een topper, zowel in België als in Nederland. Hierop volgden de boeken ‘Onderhandelen als het heet wordt’ en ‘De Psychologie van het Onderhandelen.’

George trainde voor het IFBD intussen al meer 2.150 onderhandelaars.

Inclusief voor elke deelnemer!

De verschillende onderwerpen zullen aan de hand van korte theoretische inleidingen en voorbeelden uit de praktijk worden behandeld. Telkens zullen aan de hand van praktische oefeningen de belangrijkste vaardigheden worden getraind.

Deze compacte ééndaagse training “De Dirty Tricks van het onderhandelen” leert u steviger onderhandelen en meer resultaat halen uit uw onderhandeling. U ontdekt de échte regels van het spel en consolideert of verbetert uw machtspositie. U leert manipulaties te herkennen of zelf toe te passen.

Naast de waardevolle documentatiebundel, krijgt u bij deelname aan deze training het boek ‘De Dirty Tricks van het onderhandelen’ van uw trainer George van Houtem mee naar huis. 

Aangename en vlotte presentatie. Zeer interessant!

Anne-Marie, PMO Coördinator

Toffe, gepassioneerde lesgever. Ik had het gevoel dat ik nog wel enkele dagen extra opleiding had willen volgen.

Charisse, New Business Director

Super goed en zeer herkenbaar! Zeer goede trainer, die luistert .... Enthousiast, energiek, gepassioneerd.

Eric, General Manager

Beste cursus die ik ooit gevolgd heb, goed gebracht, to the point.

Guy, Group Purchasing Manager

Dynamische trainer, enthousiast en werkt aanstekelijk. Eén van de beste trainingen sinds jaren.

Sarah, Key Account Manager

Sterke lesgever. Zeer dynamisch en afwisselend, sterke levendige voorbeelden.

Johan, Sales & Marketing Director

Zeer goede, vlotte opleiding!

Jan, Verkoop

Prima opleiding.

Veronique, Verkoop

Heel aangename training!

An, Business Developper

Superfijne docent, licht alles duidelijk toe met hedendaagse/ludieke voorbeelden.

Stephanie, Internal Sales Officer

Goede organisatie, zeer competente docent, was aangename en leerrijke dag.

Ellen, Algemeen Directeur

Heel actieve, dynamische training! Goede content. Sterke oefeningen.

Wim, HR Director

George heeft een zeer boeiende, interactieve communicatiestijl. Ik kijk al uit naar een volgende training van hem.

Julie, Account Manager

Prima opleiding, enthousiaste en deskundige trainer.

Kenneth, Account Manager

Interessante training met veel praktische tips, mooie mix van theorie en oefeningen.

Shauni, Procurement Administrator
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Strategie & innovatie Het managen van overhead Het managen van overhead Lees meer lees meer Communicatie, presentatie & impact Verbaal meesterschap Verbaal meesterschap Lees meer lees meer Writers academy Scorende offertes schrijven Scorende offertes schrijven Lees meer lees meer Sales Het ultieme sales plan dat echt werkt Het ultieme sales plan dat echt werkt Lees meer lees meer