De magie van sterke vragen en écht luisteren

De magie van sterke vragen en écht luisteren

  • Waarom zijn geraffineerde vragen de beste beïnvloedingsinstrumenten?
  • Hoe communiceert u slimmer?
  • Wat maakt u tot een betere luisteraar?

UW VRAAG ALS ULTIEM BEINVLOEDINGSINSTRUMENT

Een vraag is uw krachtigste beïnvloedingsinstrument. Want als u juiste vragen stelt, stuurt u het gesprek zonder dat uw gesprekspartner dit door heeft. Als vrager bepaalt u – en niemand anders – de richting van elk gesprek. Dit terwijl de antwoorder denkt in control te zijn. En als u dan nog eens goed luistert naar de antwoorden, heeft u volledig de bovenhand in het gesprek of de onderhandeling. Want als uw gesprekspartner het gevoel heeft dat er naar hem of haar geluisterd wordt, laat hij of zij zich stukken makkelijker beïnvloeden. Maar waarom is luisteren zo moeilijk? En waarom stellen wij vooral irrelevante vragen?  

HOE OVERTUIGT U – MET VRAGEN EN LUISTEREN – IEDEREEN …

U overtuigt mensen zelden met argumenten. U overtuigt mensen omdat ze zich begrepen voelen. En hiervoor moet u sterke vragen stellen en gericht kunnen luisteren. Elke professional, manager of leidinggevende moet de basis van deze interviewtechnieken onder de knie hebben. Want door het stellen van de juiste vragen en het inspelen op de antwoorden, groeit u tot een geraffineerde communicator. Want wie vraagt, stuurt het gesprek.  

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN EN VAN HET LUISTEREN

Maar hoe werkt dat dan? Wat is een perfecte vraag? Kan je dergelijke vragen vooraf voorbereiden? Speelt non-verbaal gedrag een rol? Krabben mensen omdat het jeukt of is er iets anders aan de hand? En wat is goed luisteren? Hoe krijgt u de juiste informatie uit uw gesprekspartner? En wat als die niet wil praten? Hoe past u uw techniek aan? Kortom, hoe kunt u door het stellen van slimme vragen en écht te luisteren, mensen naar uw kant op sturen.  

HOE VERVANGT U INFORMELE BABBELS DOOR SLIMME VRAGEN

Door het afstandwerken zijn vele traditionele communicatielijnen afgesloten. Meetings zijn vervangen door zoom-gesprekken en informele babbels in de koffiehoek zijn verdwenen. Hierdoor is het nog moeilijker de vinger aan de pols te houden en de temperatuur te meten bij uw medewerkers, collega’s of manager. Door het stellen van slimme vragen en het gericht te luisteren, vangt u deze leegte op. 

WAT MAAKT DEZE WORKSHOP ZO UNIEK

Meer nog dan enkele maanden terug, moet u vandaag overleggen en onderhandelen. En niet alleen met uw klanten maar vooral met uw management, uw collega’s en uw medewerkers. Zelfs in uw gezin communiceert u vaker en meer dan ooit eerder. Tijdens deze robuuste training bezorgen we u de antwoorden en de techniek tot betere vraagstelling. We maken u ook een beter luisteraar door enkele unieke technieken.

Tijdens deze workshop leert u alle basisprincipes van het vragen stellen en van het luisteren. Maar wat meer is, u past deze ook direct toe. Met interactieve oefeningen, tweegesprekken en real life cases gaat u zelf aan de slag.  

Rik Moons - docent IFBD
Betere gesprekken voeren. Thuis en op het werk. Dat wil iedereen, maar het geheim van een geslaagd gesprek is ... luisteren!

Rik Moons - docent IFBD

Rik Moons is auteur van het boek “Domme vragen bestaan wel”. Rik richtte na een succesvolle loopbaan van 24 jaar binnen de farma-industrie zijn eigen bedrijf MoonsManagement op, waarbij gefocust wordt op sales- en leiderschapstrainingen. Rik doceert communicatie en leiderschap aan de universiteit Gent en is professor aan EMS-Odisee (associatie KU Leuven) in Brussel. Hij is vooral een boeiend verteller en is -met meer dan 150 uiteenzettingen per jaar-  een veel gevraagd spreker, ook voor interactieve online-sessies.

Domme vragen bestaan wel

In “Domme vragen bestaan wel” (en in deze workshop) legt communicatiespecialist Rik Moons uit hoe u een gesprek voorbereidt, aanknoopt en succesvol beëindigt. Dat kan gaan om een gesprek met uw baas, een zakenrelatie of uw partner. In drie stappen leert het model van Rik Moons u om efficiënt en effectief gesprekken te voeren. Want het geheim van een geslaagd gesprek is … luisteren.

Ik vond het een zeer aangename training. Met de verschillende break-outs was het mogelijk om te oefenen en te werken in kleine groepjes. Goed georganiseerd!

Anja, Project Manager

Professionele trainer. Gebruikt de juiste oefeningen en herkenbare cases.

Luc, Business Manager

Fantastisch... De meest authentieke, warme en inspirerende training die ik ooit heb gevolgd (en dat zijn er veel!!!).

Nathalie, Algemeen Directeur

Eén van de betere opleidingen die ik reeds volgde !

Ellen, Coördinator Logistics

Hele goede opleiding, trainer spreekt vol passie over het thema.

Stefanie, L&D Expert

Zeer leerrijk, de tijd vloog! Bedankt!

Eline, HR Recruiter

Top docent !!! Heel leuke en nuttige opleiding. Ik zal deze zeker aan collega's aanbevelen.

Filip, ICT Responsible

Een hele leerrijke opleiding op een super manier gegeven !!

Wendy, Opleidingsverantwoordelijke

Goede opleiding vol nuttige praktische tips.

Alain, Procurement Manager

Heel goede ervaring.

Juliette, Analist

Bedankt voor de opleiding. Deze was zeer interessant.

Kelly, ICT Team Manager

Zeer aangename, interactieve opleiding.

Sabien, Therapie Specialist

Alles was prima georganiseerd. Enthousiaste spreker, ongelooflijk leuk luisteren, je kon alles vlot volgen.

Catherine, Therapie Specialist

Rik heeft ons helemaal meegenomen in zijn training. De interactie was hoog en voldoende afgewisseld in de leervormen.

Sofie, Assistent Opleiding & Training

Topkwaliteit over de hele lijn!

Myrthe, Ondernemerspsycholoog
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Communicatie, presentatie & impact Onzichtbaar verhoren: verhoortechnieken voor professionals Onzichtbaar verhoren: verhoortechnieken voor professionals Lees meer lees meer Strategie & innovatie Het managen van overhead Het managen van overhead Lees meer lees meer Leiding geven aan zichzelf Learn to communicate like hostage negotiators Learn to communicate like hostage negotiators Lees meer lees meer Communicatie, presentatie & impact Train the trainer Train the trainer Lees meer lees meer