Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer

Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer

  • U leert hoe u een verzuimbeleid omturnt tot een aanwezigheidsbeleid.
  • U leert de rechten en de plichten bij arbeidsverzuim.
  • U leert moeilijke verzuimgesprekken constructief te voeren.

VOEREN VAN VERZUIMGESPREKKEN OP DE WERKVLOER

De gemiddelde werknemer in de gemiddelde organisatie is per jaar 17 dagen ziek. Niet alleen is dit een ernstige financiële aderlating die zorgt voor een ingrijpend rendabiliteitsverlies, maar bovendien zorgen afwezige werknemers vaak voor operationele problemen en conflicten op de werkvloer. Werk moet herverdeeld worden of blijft liggen, onderbemande machines of onervaren operatoren kunnen voor veiligheidsproblemen of kwaliteitsverlies zorgen, afwezigheid zorgt voor irritatie; niet alleen bij het management, maar ook bij de collega’s, … Kortom, arbeidsverzuim is niet alleen een financiële en administratieve last, maar zorgt voor problemen en conflicten op de werkvloer.

RECHTEN EN PLICHTEN BIJ VERZUIM?

Het IFBD stelt u graag deze uitermate pragmatische training voor. Gedurende de eerste module neemt Meester Filip Tilleman u op een no-nonsense wijze mee doorheen het juridische kluwen van het arbeidsrecht. Op basis van concrete ervaringen en herkenbare voorbeelden leert u hoe u als operationeel manager omspringt met de juridische implicaties van het arbeidsverzuim. Op anderhalf uur leert u de juridische krijtlijnen van het arbeidsverzuim.

VOEREN VAN VERZUIMGESPREKKEN OP DE WERKVLOER: DE RUGGENGRAAT VAN HET VERZUIMBELEID

De ruggengraat van ieder verzuimbeleid stoelt op het verzuimgesprek. Het is immers hier dat gepeild wordt naar de echte reden van de afwezigheid. Iedere onderneming poogt dit verzuimbeleid om te buigen tot een aanwezigheidsbeleid, maar hiertoe moet u als operationele manager op een constructieve wijze de verzuimgesprekken kunnen voeren.

Franky Van Hoecke neemt u mee doorheen het integrale traject van het verzuimgesprek: vertrekkende van de telefonische melding, over de communicatie naar het team tot het effectieve verzuimgesprek. Aan de hand van concrete oefeningen, uitgewerkte cases en herkenbare praktijkvoorbeelden leert u hoe u deze moeilijke gesprekken tot een goed einde brengt. Op deze wijze optimaliseert u de impact die u als operationeel manager heeft op het arbeidsverzuim.

Filip Tilleman - Trainer IFBD
Ik leid u graag doorheen het mijnenveld van het arbeidsrecht. Want rechten en plichten worden door de werkgever en de werknemer vaak anders ingevuld. En toch is er maar één wetboek...

Filip Tilleman - Trainer IFBD

Meester Filip Tilleman is een autoriteit binnen Arbeidsrecht. Gedurende de laatste jaren heeft hij een unieke ervaring opgebouwd als advocaat én adviseur binnen het Arbeidsrecht. Zijn praktijk – Tilleman & Van Hoogenbemt – is voornamelijk gespecialiseerd in het begeleiden van complexe arbeidsrechtelijke vraagstukken. Als docent combineert hij een uitgebreide parate kennis en een unieke ervaring met een uitermate pragmatische en no-nonsense kijk op het Arbeidsrecht. Hij volgt reeds lang het thema ‘arbeidsverzuim’ en kan een uniek juridisch beeld geven van rechtspraak en te ondernemen acties.

Franky Van Hoecke - Trainer IFBD
Iedereen is wel eens ziek … maar sommigen zijn vaker ziek dan anderen. Maar hoe pak je dat grijs verzuim nu écht aan? Ik neem je mee doorheen het integrale traject van het verzuimgesprek: vertrekkende van de telefonische melding, over de communicatie naar het team tot het effectieve verzuimgesprek.

Franky Van Hoecke - Trainer IFBD

Franky Van Hoecke is zonder meer een expert op het gebied van leiderschap, communicatievaardigheden, onderhandelingstechnieken en teambuilding. Hij startte zijn carrière bij Volvo Cars Europe, waar hij kan terugblikken op jarenlange ervaring als trainer en coach van zowel managementfuncties als uitvoerende medewerkers. Hij werkte daar tot voor kort als leerbegeleider. Zowel binnen de eigen organisatie, bij toeleveranciers als bij derden was hij verantwoordelijk voor organisatieontwikkeling, opleiding en coaching van medewerkers op het terrein van HRM. Hij trainde intussen 1000-en operationele managers, eerstelijnsleidinggevenden, teamleaders, brigadiers, shiftleaders, … in de basisbouwstenen van operationeel leiderschap. Hij houdt niet van concepten en modellen, maar stelt steeds de mens (zowel leidinggevenden, individueel teamlid als integraal team) centraal. Zijn trainingen worden vooral gewaardeerd door de nononsense aanpak en de vele herkenbare voorbeelden, oefeningen en cases. Zijn unieke mogelijkheid om zowel met kaderleden als met eerstelijnsleidinggevenden te communiceren, maken van hem dé trainer voor dit traject. Als deelnemer keer je geïnspireerd en gemotiveerd terug naar de werkplek, met tientallen persoonlijke adviezen en direct bruikbare tips.

Zeer leerrijke opleiding. Veel tips. Voel me meer gewapend om er mee aan de slag te gaan.

Carine, HR manager

Zeer nuttige opleiding! Goede info en goede oefeningen.

Jolien, HR generalist

Goede praktijkvoorbeelden en heel goed gebracht!

Sabine, Payroll & Administratie

Fantastische en leerrijke opleiding. Perfecte combinatie tussen het juridische en de praktijk. Volledig verwachtingen ingelost.

Nathalie, HR Business partner
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht AI & ChatGPT in Talentacquisitie AI & ChatGPT in Talentacquisitie Lees meer lees meer Writers academy HR met ballen HR met ballen Lees meer lees meer Communicatie, presentatie & impact De 7 magische woorden De 7 magische woorden Lees meer lees meer Writers academy Help! … Mijn kandidaat liegt Help! … Mijn kandidaat liegt Lees meer lees meer
[Veld is niet meer gekoppeld!]