Diversiteit en inclusie op de werkvloer

Diversiteit en inclusie op de werkvloer

  • Leer de complexiteit van diversiteit en inclusie op de werkvloer en integreer deze in uw dagelijkse beleid.
  • Leer wat de spelregels, wetmatigheden, juridische krijtlijnen en afspraken zijn rond diversiteit en inclusie op de werkvloer.
  • Leer het 6 stappenplan van naar inclusief leiderschap op de werkvloer.  

DIVERSITEIT ALS GEGEVEN

De samenleving en dus ook de arbeidsmarkt worden steeds meer divers. Mensen met een verschillende etnische en culturele achtergrond, leeftijd, gezondheidstoestand, seksuele geaardheid, religie, etc. komen met elkaar in contact en werken samen.  

PEOPLE VERSUS PROFIT 

Een diverse werkplek kan er toe bijdragen dat mensen die om verschillende redenen (nog) niet (meer) actief zijn, gestimuleerd worden om (opnieuw) deel te nemen aan het economisch verkeer. Werkgevers zijn er zich eens te meer van bewust dat een divers personeelsbestand niet alleen belangrijk is voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid die elke onderneming draagt, maar ook kan zorgen voor betere bedrijfsresultaten. Hoe kan een werkgever inzetten op diversiteit en wat zijn daarbij de juridische valkuilen? Is een werkgever verplicht een diversiteitsbeleid uit te werken? Is positieve discriminatie toegestaan en wat met privacy en GDPR? 

DIVERS VERSUS INCLUSIEF

Maar een diverse werkplek is niet noodzakelijk hetzelfde als een inclusieve werkplek. Moet iedereen op dezelfde manier behandeld worden? Wanneer is een verschil in behandeling toegestaan?  En wanneer spreken wij over een ongeoorloofde discriminatie? Mag een werkgever een neutraliteitsbeleid hanteren en wat zijn daarbij de concrete risico’s en sancties? Mag een werkgever weigeren een aanbod te doen aan een zwangere kandidate? Heeft een werknemer recht op onderbreking van de werkdag voor een gebed? Kan een werkgever optreden tegen een werknemer die weigert vrouwelijke collega’s de hand te schudden? 

Maar hoe creëert u een inclusieve ondernemingscultuur? Zijn diverse teams echt slimmer? Wat is de rol van de leidinggevenden? En hoe garandeert u die essentiële psychologische veiligheid? Wat zijn de kernkwaliteiten van de inclusieve leidinggevende? En waarom is moed hier één van?  

JURIDISCHE OMKADERING 

De specialisten van advocatenkantoor Lydian geven tijdens de ochtendsessie een praktijkgericht overzicht van de regels en aandachtspunten waar een werkgever rekening mee moet houden bij het uitwerken van een diversiteit- en inclusiebeleid. Zij beantwoorden bovenstaande vragen aan de hand van concrete voorbeelden en helpen u zo om met kennis van zaken te werken aan een meer diverse en inclusieve werkplek en u te beschermen tegen de juridische risico’s die zich vandaag stellen. 

DE INCLUSIEVE LEIDINGGEVENDE

In de middagsessie leert u van Stefan Lameire waarin de inclusieve leider verschilt van de traditionele leidinggevende en waarom psychologische veiligheid essentieel is in een diverse en inclusieve organisatie.  U begrijpt de waarde en de valkuilen van inclusief leiderschap, en wat het betekent voor de verschillende generaties op de werkvloer. U krijgt handvaten aangereikt hoe een cultuur van inclusief leiderschap te integreren in uw dagelijkse leiderschap, met aandacht voor people én profit. Tot slot gaat u aan de slag  met het 6-stappenplan uit het ‘Inclusief Huis’.  

Stefan Lameire - Trainer IFBD
Leiderschap is een manier van denken, een manier van handelen maar vooral een manier van communiceren. Dit geldt vooral bij inclusief leiderschap, waarbij communiceren, communiceren en communiceren de sleutel tot succes is.

Stefan Lameire - Trainer IFBD

Stefan Lameire is Partner bij Business Markers, een atypisch advies- en implementatiebedrijf, waar hij voornamelijk werkt op het snijpunt van strategie en leiderschap.  Hij werkte het grootste deel van zijn carrière in België en in het buitenland in commerciële en leidinggevende functies voor grote bedrijven zoals Unilever, Clear Channel Outdoor, DPG Media en RTBF.

Die meer dan 20 jaar in een bedrijfsomgeving stelden hem in staat een uitgebreide toolbox te ontwikkelen, die sindsdien zijn waarde heeft bewezen bij het leiden van de bedrijfstransformatie bij de Belgische KMO Remedus, in zijn rol als bestuurslid van HR-tech start-up Sympl, als mentor en adviseur voor vele start-ups bij accelerator Birdhouse, en als voorzitter van het Centrum voor Informatie over Media (CIM).

In die jaren had hij veel voorbeelden van inspirerend authentiek leiderschap, maar was hij ook soms getuige van toxisch leiderschap en leiderschap dat zich alleen richtte op diversiteit en inclusie om negatieve pers te vermijden. Op basis van al die ervaringen ontwikkelde hij een praktisch 6-stappenmodel om organisaties te ondersteunen bij het opbouwen van een duurzame inclusieve leiderschapscultuur.

Jan Hofkens - Trainer IFBD
De samenleving en dus ook de arbeidsmarkt worden steeds meer divers. Graag leren wij u hoe u een diversiteit- en inclusiebeleid vorm geeft. Want let wel … een diverse werkvloer is nog geen inclusieve werkvloer …

Jan Hofkens - Trainer IFBD

Jan Hofkens is partner in het Employment, Pensions & Benefits team en managing partner van Lydian. Binnen het departement Employment, Pensions & Benefits kent Jan het individuele en collectieve arbeidsrecht door en door. Herstructureringen, collectief ontslag, HR bij fusies en overnames, sociale conflictbeheersing, sociale verkiezingen, collectief overleg, internationale tewerkstelling … : het zijn maar enkele van de vele expertises van onze docent. Hij adviseert dagelijks over de arbeidsrechtelijke aspecten van overnames, en heeft al tientallen herstructureringsprojecten en overnames begeleid als arbeidsrechtelijk expert. Hij is dan ook de geknipte persoon om met u zijn praktijkervaring te delen.

Kato Aerts - Trainer IFBD

Kato Aerts - Trainer IFBD

Kato Aerts is als partner verbonden aan de Employment, Pensions & Benefits-praktijk van Lydian.  Kato specialiseert zich in zowel individueel als collectief arbeidsrecht en legt zich voornamelijk toe op internationale tewerkstelling. Kato behaalde haar masterdiploma aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL). In 2010 werd ze toegelaten tot de Antwerpse balie en in 2015 behaalde ze een diploma in bemiddeling. In datzelfde jaar (2015) vervoegde ze bij Lydian als Associate, na vijf jaar ervaring in onafhankelijke Belgische advocatenkantoren. Kato’s bijdragen verschijnen regelmatig in juridische vakbladen en ze geeft bovendien op regelmatige basis seminaries. Ze is een actief lid van de Association Internationale des Jeunes Avocats (AIJA).

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht Personeelsbehoefteplanning Personeelsbehoefteplanning Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht HR business partner met impact HR business partner met impact Lees meer lees meer Leiding geven aan mensen Zelforganisatie en zelfsturing op de werkplek Zelforganisatie en zelfsturing op de werkplek Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Financiële Intelligentie voor de HR Manager Financiële Intelligentie voor de HR Manager Lees meer lees meer
[Veld is niet meer gekoppeld!]