Help! … Mijn kandidaat liegt

Help! … Mijn kandidaat liegt

  • U leert professionele verhoortechnieken toepassen in uw rekruteringsgesprekken.
  • U leert de psychologie van de leugen en gaat aan de slag met beproefde leugenstrategieën, micro-expressies, pokerfaces en verhoortechnieken uit de praktijk van de CIA & de FBI.
  • Leer hoe u als professionele recruiter leugens herkent aan de hand van een practicum met professionele acteurs.

CV FRAUDE … MEER DAN U DENKT!

Onbestaande extralegale voordelen, verzwegen arbeidsconflicten of rammelende referenties: één op drie van alle sollicitanten speelt het spel niet eerlijk. Meer zelfs … onderzoek toont aan dat 25 % van alle gescreende sollicitanten wordt afgewezen omdat ze in hun brieven aantoonbaar liegen. Maar de 75 % resterende sollicitanten gaan evenmin vrijuit.

OVERDRIJVEN OF LIEGEN … WAAR LEGT U DE GRENS?

Weinig sollicitanten vinden het immers erg om te liegen. Ze geven zichzelf met de glimlach opslag en liegen over die royale bonus. Ze verzwijgen ontslag of schroeven ervaring op. Maar ook de werkgever laat steken vallen. Slechts één op twee neemt de moeite om de oude baas van de kandidaat te bellen, een referentie te controleren of te checken of het salaris conform opleiding en werkervaring is. Onzichtbaar verhoren is dan ook een noodzakelijke competentie bij elk sollicitatiegesprek.

WAAR WORDT OVER GELOGEN?

Waar wordt dan over gelogen en hoe doorprikt u die leugens? Het overdrijven van de functie, onjuiste diploma’s en certificaten, een hoger salaris met extra(-legale) voordelen, ontslag of ziekte, de échte reden van vertrek, … U mag uw kandidaat niet steevast geloven. Hij of zij heeft immers alle voordeel bij een overtuigend cv.

IK WEET DAT U LIEGT, BESTE SOLLICITANT …

Hoe bereidt u zich voor op een liegende kandidaat? Kunt u aan iemand zien of hij of zij liegt? Hoe herkent u micro expressies? Welke vragen stelt u en welke net niet? Wat zeggen wetenschappers, leugendetectie-wizards en bijvoorbeeld pokerspelers hierover?

VERHOORTECHNIEKEN VOOR GEVORDERDEN: UW PROGRAMMA

In de ochtendsessie gaat u op zoek naar antwoorden op die vragen. U kijkt naar de psychologie van de leugen, naar leugenstrategieën en naar verhoortechnieken uit de praktijk: de echte lessen van de CIA. Aan de hand van o.m. videofragmenten leert u wat wel en niet mogelijk is in leugendetectie. De mythes rond leugendetectie worden ontrafeld en u leert hoe u als rekruteerder onzichtbaar verhoort en de waarheid achterhaalt.

HET ECHTE WAARHEIDSSERUM: DE PRAKTIJK

De middagsessie is een echt oefenlabo. U moet bij drie kandidaten (stuk voor stuk professionele acteurs) het cv toetsen aan de echte ervaring en achterhalen wie waarover liegt. U past zo het geleerde direct toe …

Job Boersma - Trainer IFBD
Eén op drie sollicitanten vertelt niet de waarheid. Ze geven zichzelf met de glimlach opslag en liegen over die royale bonus. Hun referenties rammelen, ze verzwijgen ontslag of schroeven ervaring op. Maar hoe doorprikt u als professionele recruiter deze leugens?

Job Boersma - Trainer IFBD

Job Boersma is auteur, gastspreker en trainer. Als consultant adviseert, coacht en traint hij professionals en organisaties bij lastige bedrijfspolitieke processen en onderhandelingen. Als psycholoog bekwaamde hij zich in micro-expressies en leugendetectie training. Hij studeerde ondermeer ‘Facial Action Coding System’ of FACS bij Dr. Erica Rosenberg (scientific consultant voor de TV serie ‘Lie To Me’) en ‘Lie Detection’ bij de Paul Ekman International Group. Daarnaast werd hij in verhoortechnieken opgeleid door voormalig CIA agent en leugendetectiewizard James Newberry. In 2013 kwam zijn eerste boek uit ‘Ik weet dat u liegt’, in 2015 zijn tweede boek ‘Harder praten helpt niet’.

Job’s expertise wordt regelmatig gevraagd door onder andere: Business University Nyenrode, Denkproducties, De Nederlandsche Bank, ING, Institute for Bussines Development en Centre for Forensic Neuroscience Manchester. Hij verzorgt eveneens de trainingen ‘Kantoorpolitiek’, ‘Ik weet dat u liegt’, ‘Meesterlijk Adviseren’ en ‘Onzichtbaar Verhoren’ voor het IFBD.

Inclusief voor elke deelnemer!

“Sollicitanten zijn beroepsleugenaars bij uitstek: zij hebben immers weinig te verliezen en vooral te winnen. Zij proberen zichzelf zo mooi mogelijk te maken. Kijk echter achter de opsmuk en cosmetica van het cv en pas professionele verhoortechnieken toe tijdens het interview. “

Naast de waardevolle documentatiebundel, krijgt u bij deelname aan deze training het boek ‘Ik weet dat u liegt’ van uw trainer Job Boersma mee naar huis. 

Was echt een fijne opleiding!

Jonas, Selectieverantwoordelijke
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht Maak een succes van uw HR Projecten Maak een succes van uw HR Projecten Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Personeelsbehoefteplanning Personeelsbehoefteplanning Lees meer lees meer Strategie & innovatie De fluïde organisatie De fluïde organisatie Lees meer lees meer Communicatie, presentatie & impact Verbinding zonder WIFI Verbinding zonder WIFI Lees meer lees meer