Faciliteren van groepen - IFBD
Faciliteren van groepen

Faciliteren van groepen

  • Hoe neem je de rol van facilitator ten volle op en hoe gebruik je de collectieve intelligentie van je groep of team? 
  • Welke besluitvormingstechnieken zijn onontbeerlijk in teamoverleg?
  • Hoe ga je om met onproductieve, tegendraadse, stille, overactieve of passieve karakters in je groep?

“Hartelijk gefaciliteerd … Je mag een groep begeleiden naar resultaat. En of je nu project leider, teamleider of kenniswerker bent … je hebt steeds de collectieve intelligentie én inzet van je collega’s nodig om dat resultaat te bereiken. “ 

MAAK HET WERKEN IN EN MET GROEPEN MAKKELIJKER

Faciliteren van groepen betekent het werk van groepen makkelijker maken. Een facilitator zorgt ervoor dat de juiste mensen rond de tafel zitten, dat er op een prettige manier ideeën worden uitgewisseld en dat het team moeiteloos tot besluiten en resultaten komt. In tijden waarin organisaties meer en meer projectmatig worden gestuurd en kennisgedreven zijn, is deze vaardigheid een absolute must.  

MAAK OVERLEG BUITENGEWOON DOELGERICHT EN UITZONDERLIJK FUNCTIONEEL

Faciliteren van groepen lijkt evident. De praktijk is vaak bedroevend anders. Hoe vaak nam je deel aan de zoveelste brainstormsessie waar uiteindelijk niets werd mee gedaan? Hoe vaak zat je aan de vergadertafel terwijl je je afvroeg of je werkelijk niks beter te doen had? Hoe vaak had je het gevoel dat een bereikte consensus slechts een flauw afkooksel was van wat er écht nodig was? Hoe vaak nam je deel aan project meetings maar was je rol (net als die van de anderen) ergerlijk verwarrend?   

ROL VAN DE FACILITATOR BLIJFT ELEMENTAIR

Of het nu gaat om een brainstormsessie, een werkoverleg, een scrum-meeting of een beslissingsmeeting in je project: de output ervan staat of valt met de kwaliteit van de facilitator. Heeft hij of zij de basisvaardigheden van de facilitator onder de knie? Snapt zij waar haar rol begint of eindigt? Of verliest hij zich in oeverloze discussies waarbij hij het beschikbare tijdsbudget hopeloos uit het oog verliest? En hoe kan de facilitator het besluitvormingsproces van de groep aansturen? Welke besluitvormingstechnieken zijn een must in teamoverleg? En wat met écht moeilijke mensen of karakters in het overleg? 

BLINK ZELF UIT ALS FACILITATOR VAN GROEPEN: DURF DE COLLECTIEVE INTELLIGENTIE VAN JE GROEP TE GEBRUIKEN

Of je nu teamleider, projectleider of technisch specialist bent, het faciliteren behoort tot je basiscompetenties. Beroep doen op de collectieve intelligentie van je collega’s of van je medewerkers is immers cruciaal voor het bereiken van uw resultaten. Daarom wijdt onze trainer je tijdens deze ééndaagse speed-sessie in in de toolbox van de facilitator, zodat je beslagen op het ijs komt. Welke recepten kan je inzetten om snel en efficiënt tot resultaten te komen? Hoe leer je het verschil hanteren tussen consensus en consent? En welke eenvoudige tips helpen je om de meest voorkomende valkuilen voor de facilitator te vermijden? 

GA ZELF AAN DE SLAG

Jan, onze expert facilitator, nodigt je uit om reeds tijdens de training aan de slag te gaan met wat je leert. Daarom is het waardevol om een reële oefencase mee te brengen naar de training. Afhankelijk van de beschikbare tijd en van de cases van de andere deelnemers, is er ruimte om met je eigen case aan de slag te gaan. Maar sowieso ga je na de sessie naar huis met een concreet actieplan waarmee je je persoonlijke faciliteringsvaardigheden verder kunt uitdiepen.

Jan De Keyser - Trainer IFBD
Hartelijk gefaciliteerd … Je mag een groep begeleiden naar resultaat. En of je nu project leider, teamleider of kenniswerker bent … je hebt de collectieve intelligentie van je collega’s nodig om dat resultaat te bereiken. In dit programma leer ik je hoe je dit doet …

Jan De Keyser - Trainer IFBD

Jan De Keyser is al vele jaren een gewaardeerd lesgever voor IFBD. Als organisatie- adviseur houdt hij ervan om complexe organisatie-problematieken te ontrafelen en te herleiden tot hun essentie. Pragmatiek en diepgang gaan hierbij hand in hand.

Jan ondersteunt teams en organisaties in verandering. Denk hierbij aan projecten rond visie en strategie-ontwikkeling, organisatiedesign, herdenken van HR-processen, … Jan vertrekt steeds vanuit datgene “wat er is”, niet vanuit datgene “wat zou moeten zijn”. Wanneer veranderprocessen aansluiten bij het bestaande DNA van de organisatie, zijn ze duurzaam en authentiek, en is hun slaagkans reëel.

Als organisatiepsycholoog houdt Jan van methodisch goed doordachte kaders. Hij laat zich inspireren door organisatiemodellen zoals bv. Sociocratie,  teal, zelfsturing, fluïde organisatie, … Door inzichten en modellen met elkaar te verbinden creëert Jan die unieke aanpak die voor een organisatievraagstuk het meest geschikt is.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Writers academy Aanspreken? Gewoon doen! Aanspreken? Gewoon doen! Lees meer lees meer Maintenance & manufacturing management Leiding geven aan arbeiders Leiding geven aan arbeiders Lees meer lees meer Leiding geven aan mensen Ongeschreven regels in teams Ongeschreven regels in teams Lees meer lees meer Project management Het perfecte project Het perfecte project Lees meer lees meer