Leiding geven aan virtuele teams - IFBD
Leiding geven aan virtuele teams

Leiding geven aan virtuele teams

  • U leert hoe u – op afstand – uw team coacht, opvolgt en motiveert.
  • U leert uw virtuele medewerkers of team aan te sturen output en discipline.
  • U leert op een andere manier leiding te geven, te communiceren, te beslissen én te vertrouwen.

MENSEN AANSTUREN DIE U ZELDEN ZIET …

Een verkoopteam, een team met telewerkers, een field service team, een internationaal project team, uw thuiswerkers, … Allen hebben zij één iets gemeen: zij zijn zelden of niet op kantoor en u ziet hen zeker niet dagelijks. En toch moeten zij hun doelstellingen kunnen realiseren, als individu maar zeker ook als team.

DE ECHTE UITDAGINGEN BIJ VIRTUEEL TEAMWORK

Goed teamwerk realiseren binnen eenzelfde fysieke locatie is vaak reeds een uitdaging. Wanneer mensen echter niet op eenzelfde werkplek zitten, wordt teamwerk nog een stuk moeilijker. Niet alleen moet u anders leiding geven, maar ook de besluitvorming is anders. Vertrouwen krijgt een nieuwe dimensie en u moet op een andere manier communiceren. Het opvolgen wordt moeilijker, net als het bijsturen. Doelstellingen kunnen misbegrepen zijn. Demotivatie en conflicten kunnen escaleren zonder dat u er erg in hebt. Kortom, leiding geven aan een virtueel team vereist fundamenteel andere managementvaardigheden.

DE KNELPUNTEN BIJ VIRTUEEL TEAMWORK

Het ontbreken van face-to-face interactie, conflicten tussen prioriteiten, beperkingen reisbudget, elektronische of telefonische communicatielijnen, andere tijdzondes, culturele verschillen, halve informatie, … Dit alles belemmert de effectiviteit van uw virtuele team output. Sommige teamleden klagen over isolatie, e-mails verdwijnen in een zwart gat, de “spanningen” tussen het hoofd- en niet-hoofdkantoor, complexe opvolging, steeds terugkerende miscommunicatie, … Dit alles resulteert in verminderde productiviteit en gemiste deadlines.

MAAK PRESENTATIE-AFSPRAKEN

Als manager moet u leren vertrouwen dat de gemaakte afspraken worden nageleefd, ook al heeft u niet altijd de mogelijkheid deze steeds te valideren. Dat betekent concreet dat u meer energie moet steken in het maken van prestatie-afspraken. En bovendien moet u het uw medewerkers mogelijk maken hun prestaties daadwerkelijk te behalen. U moet minder controleren en meer sturen. Niet de input telt, maar wel de output. Los laten maar toch geven én krijgen van vertrouwen.

DE AANPAK BIJ VIRTUEEL TEAMWORK

Dit programma biedt het kader en een aantal praktische tools om virtueel teamwerk een pak succesvoller te maken. Het coachen op afstand is immers meer en meer een must voor iedere manager.

U leert op een andere manier leiding te geven:
Teams die op dezelfde locatie werken, hebben baat bij een manager die fungeert als facilitator. Virtuele teams echter, hebben nood aan een leider die duidelijk richting geeft en geen ruimte laat voor misinterpretaties of discussies en die stuurt op output.

U leert op een andere manier beslissingen te nemen:
Leidt u een virtueel team, dan is het essentieel dat er precies vastgesteld wordt hoe beslissingen genomen worden, zodat duidelijkheid heerst.

U krijgt op een andere manier vertrouwen:
Bij virtuele teams krijgt vertrouwen een heel andere dimensie. Als u uw collega’s of project medewerkers elke dag tegenkomt bij de koffieautomaat, weet u bijna vanzelf wie u wel en niet kunt vertrouwen. In een team dat elkaar niet fysiek tegenkomt, wordt het vertrouwen bijna alleen gemeten in termen van betrouwbaarheid. Het gaat er dus om resultaten te boeken en afspraken na te komen. Alleen zo dwingt u vertrouwen af.

U leert op een andere manier te communiceren:
Het grootste verschil tussen leidinggeven aan een team in uw directe omgeving of leidinggeven aan een team op afstand is de communicatie. Virtuele communicatie is per definitie minder overtuigend, minder genuanceerd, minder duidelijk, …

Peter De Meyer - Trainer IFBD
Virtuele medewerkers of teams staan steeds onder druk: professionals klagen over isolatie of gebrek aan feedback, e-mails verdwijnen in een zwart gat, steeds terugkerende miscommunicatie, onheldere prioriteiten, … Sturen op output is als leidinggevende je enige optie.

Peter De Meyer - Trainer IFBD

Peter De Meyer combineert meer dan 15 jaar (internationale) lijnmanagementervaring met 10 jaar praktische ervaring op het vlak van organisatie- en leiderschapsontwikkeling, change en project management. Als lijnmanager werkte hij o.a. bij Remi Claeys Aluminium, ITT Thomas, Management Centre Europe en AMA Int’l. Zijn expertise richt zich vooral op drie pijlers: teamgerichte organisatiestructuren, strategisch leiderschap en change management.

Vandaag is Peter ‘Associate Faculty Member’ van zowel het IFBD als het Center for Creative Leadership dat wereldwijd één van de Top 5-organisaties is op het vlak van leiderschapsontwikkeling volgens zowel Business Week, The Financial Times en Harvard Business Review. Hiernaast is hij Hoofddocent Total Team Management, Project Leiderschap, Virtuele Teams, Leiderschap 2.0 & Strategisch Leiderschap binnen het IFBD.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
General management Masterclass Business Coaching Masterclass Business Coaching Lees meer lees meer Writers academy De anti-klaag workshop De anti-klaag workshop Lees meer lees meer Writers academy Dienend leidinggeven: zacht voor mensen, hard voor resultaten Dienend leidinggeven: zacht voor mensen, hard voor resultaten Lees meer lees meer Strategie & innovatie Deep democracy Deep democracy Lees meer lees meer