Leiderschap in matrix organisaties – de informele leider

Leiderschap in matrix organisaties – de informele leider

  • U leert leidinggeven zonder formele macht.
  • U verzoent tegenstrijdige agenda’s, belangen en doelstellingen.
  • U leert constructief onderhandelen en outputgericht communiceren.

OVERLEVEN IN EEN MATRIX ORGANISATIE …

Hebt u meer dan één rapportagelijn? Werkt u binnen projectteams met vertegenwoordigers uit verschillende afdelingen, verschillende locaties en met zeer beperkte of wisselende hiërarchische relaties? Bent u als project manager verantwoordelijk voor cross-functionele en cross-hiërarchische teams? Neemt u soms beslissingen zonder zelf de ‘hiërarchische’ baas te zijn? Bent u intern expert of consultant waardoor u eerder adviseert dan rapporteert? Dan werkt u als matrixmanager in een matrix organisatie … met alle gevolgen van dien …

VAN TOP-DOWN NAAR CROSS FUNCTIONELE TEAMS IN EEN MATRIX ORGANISATIE

Meer en meer organisaties verlaten de traditionele hiërarchie (top-down) en kiezen voor een matrix managementstructuur. Dit gebeurt echter niet zomaar en stelt zowel de organisatie als de individuele managers voor unieke uitdagingen. Informeel leiderschap in cross-functionele en cross-hiërarchische teams is echt niet evident. Want als matrix manager heeft u niet altijd de hiërarchische macht. En toch beslist u en wordt u op deze beslissing afgerekend …

VERZOENEN VAN TEGENSTRIJDIGE AGENDA’S, BELANGEN EN DOELSTELLINGEN

De matrix organisatie is vandaag eerder regel dan uitzondering. Werken met en voor verschillende bazen en stakeholders is vandaag een gegeven. Dit betekent dat u als matrixmanager moet kunnen omgaan met tegenstrijdige doelstellingen, agenda’s en belangen, ambiguïteit en een gebrek aan formele autoriteit.

OMGAAN MET GEBREK AAN FORMELE MACHT

In deze complexe organisaties maken (interpersoonlijke) vaardigheden het verschil. Niet de formele structuren van de organisatie, maar de manier waarmee het individu omgaat met de eindverantwoordelijkheid en het gebrek aan formele macht zijn de ingrediënten voor succes.

“MATRIXMANAGER” = “OUTPUT MANAGER”

Als matrixmanager blijft u echter ook verantwoordelijk voor deliverables. Maar de traditionele weg van sturing en controle werkt niet meer: SMART heeft immers zijn beperkingen. Beïnvloeding, denken vanuit partnership, het uitbouwen van netwerken, communicatie en flexibele manieren van samenwerking zijn de nieuwe werkinstrumenten van de matrix-manager. En hiervoor is een nieuwe ‘mindset’ cruciaal.

Matrixwerk vraagt immers interne mobiliteit en flexibiliteit. Soms zonder hiërarchie en vaak juist voor verschillende bazen. U moet verschillende perspectieven en visies kunnen verzoenen, samenwerking bevorderen, delegeren en integreren en soms acteren als een volleerd multiculturele leider op afstand. Een zeer uitdagende functie …

Rudi Baert - Trainer IFBD
Niet de formele structuren van de organisatie, maar de manier waarop u omgaat met de eindverantwoordelijkheid en het gebrek aan formele macht zijn de ingrediënten voor succes.

Rudi Baert - Trainer IFBD

Rudi Baert begeleidt sinds 1997 – als Managing Director van L&AD – individuen en organisaties doorheen complexe veranderingstrajecten. Door zeer pragmatische trainingen en individuele coaching, faciliteert en stimuleert hij gedragsverandering doorheen de organisatie. Hiervoor was hij meer van 17 jaar actief in de financiële sector, waarbij hij jaren verantwoordelijk is geweest voor de organisatie van commerciële en managementopleidingen. Rudi is tevens gekwalificeerd MBTI-gebruiker en een veel gevraagd docent voor diverse leiderschapstrainingen.

Zeer goed, bevorderde de interactie en benutte de ervaring en complementariteit van de groep.

Joachim, Director Operational Efficiency

Dag Rudi, jouw met enthousiasme en bezieling gegeven opleiding ‘leiderschap in matrixorganisaties’ heeft me veel bijgeleerd, me deels bevestigd in mijn aanvoelen en me vooral aangezet tot nog meer actie. Nogmaals dank...

Sven, Diensthoofd
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Leiding geven aan mensen Managing people – veerkrachtig leiderschap in onzekere tijden Managing people – veerkrachtig leiderschap in onzekere tijden Lees meer lees meer Leiding geven aan mensen De kunst van het delegeren De kunst van het delegeren Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Van functies naar rollen Van functies naar rollen Lees meer lees meer Strategie & innovatie Van weerstand naar veranderbereidheid Van weerstand naar veranderbereidheid Lees meer lees meer
[Veld is niet meer gekoppeld!]