Van functies naar rollen - IFBD
Van functies naar rollen

Van functies naar rollen

  • U leert hoe u door rollen in plaats van functies flexibiliteit, wendbaarheid en creativiteit stimuleert.
  • U leert hoe u zowel op het niveau van het individu, het team en de ganse organisatie werkt met rollen.
  • U leert waarom inzetten op talent (en zo op rollen) essentieel is.

COMPLEXITEIT VAN ORGANISATIES

Jarenlang hebben wij binnen onze organisaties geïnvesteerd in instrumenten om helderheid, structuur en voorspelbaarheid te brengen. We ontwikkelden functieclassificaties, functiebeschrijvingen, performance management, competentiemanagement, organogrammen, en vele andere hulpmiddelen in een poging om vat te krijgen op de complexiteit van onze organisatie. En het loonde: deze instrumenten lieten ons toe om processen lean te maken en om de kwaliteit ervan te borgen.

NIEUWE ORGANISATIES VRAGEN NIEUWE INSTRUMENTEN

Vandaag is dit echter niet meer voldoende. Vele organisaties voelen hoe zij, door op deze manier te blijven organiseren, zich vastrijden in rigiditeit. Het denken in hiërarchische structuren remt zelfsturing; het vastklikken van functiebeschrijvingen staat het flexibel inzetten op talent in de weg; verloningssystemen brengen eerder ontgoocheling dan motivatie; klassieke loopbaanpaden lopen dood; het praten over leren en ontwikkelen wordt een verplicht nummertje tijdens het evaluatiegesprek; … Maar hoe raken we uit deze vicieuze cirkel?

VAN FUNCTIES NAAR ROLLEN

Het inzetten op talent wordt een noodzaak in een economie waar onvoorspelbaarheid, innovatie en wendbaarheid de topprioriteiten zijn. In veel organisaties is het verlangen om meer te doen met de kracht van mensen aanwezig, maar het ontbreekt aan denkkaders, tools en praktijken om hier in de praktijk iets aan te doen. Het denken en organiseren in rollen in plaats van in functies is een cruciale eerste stap om concreet werk te maken deze intenties.

HET ROL-DENKEN ALS KRACHT VAN UW ORGANISATIE

Tijdens deze workshop plaatsen we het organiseren in rollen in een historisch perspectief. Waar komt het vandaan? Welke voorbeelden zijn er vandaag al te vinden van organisaties die in deze richting evolueren en wat kunnen we daarvan leren? Welke zijn de slaagfactoren die nodig zijn om als organisatie het rol-denken te kunnen adopteren?

ROLLEN OP NIVEAU VAN INDIVIDU, TEAM EN ORGANISATIE

Maar vooral onderzoeken we welke tools en praktijken u kunnen helpen om stappen te zetten in deze manier van werken, en dit zowel op individueel, team als organisatieniveau. U gaat naar huis met direct bruikbare tips en handvaten om concrete stappen te zetten binnen uw eigen organisatie.

Jan De Keyser - Trainer IFBD
Het halsstarrig vasthouden van hiërarchische structuren remt zelfsturing. Het vastklikken van functiebeschrijvingen staat het flexibel inzetten op talent in de weg. Onze verloningssystemen brengen eerder ontgoocheling dan motivatie. Klassieke loopbaanpaden lopen dood. Praten over leren en ontwikkelen wordt een verplicht nummertje tijdens het evaluatiegesprek … Maar hoe raken we uit deze vicieuze cirkel?

Jan De Keyser - Trainer IFBD

Jan De Keyser is arbeids- en organisatiepsycholoog. Hij ondersteunt mens, team en organisatie in het maximaliseren van hun menselijke potentieel. Hij is één van de grondleggers van het loopbaancentrum My Future Works, dat in enkele jaren is uitgegroeid tot één van de toonaangevende loopbaancentra in Vlaanderen en Brussel. Hij ontwikkelde een aantal methodieken (Talentportfolio, Keuzekompas®), die intussen door vele coaches gebruikt worden in hun dagelijkse praktijk. Jan was jarenlang HR Manager bij organisaties als ING, General Electric, … en is tevens al vele jaren een gewaardeerd lesgever voor het IFBD.

Héél fijne opleiding. Jan heeft bijzonder veel kennis!

Ann, Beleidsmedewerker
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

Anderen bekeken ook
Maintenance & manufacturing management Leiding geven aan arbeiders Leiding geven aan arbeiders Lees meer lees meer Writers academy Krachtgericht coachen Krachtgericht coachen Lees meer lees meer Writers academy Afspraak is afspraak – discipline op de werkvloer Afspraak is afspraak – discipline op de werkvloer Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Fraude op de werkvloer Fraude op de werkvloer Lees meer lees meer