IT TAKES TWO TO TANGO: FOCUS OP DE ONDERNEMER
Het ruime aanbod aan opleidingen m.b.t. overheidsopdrachten focust zich vaak op de rol van de aanbestedende overheid. But it takes two to tango… . Een goede kennis van deze complexe (soms ronduit formalistische) materie is voor de ondernemer even belangrijk als voor de overheid. Want overheidsopdrachten maken een belangrijk deel uit van onze economie en zijn gegeerd door vele aannemers, leveranciers en dienstverleners.
Deze opleiding vertrekt daarom vanuit het perspectief van de ondernemer. Wat moet uw bedrijf weten om op juridisch correcte maar vooral succesvolle manier mee te dingen naar overheidsopdrachten en om deze, eenmaal gegund, goed uit te voeren? Deze focus wil echter niet zeggen dat de opleiding niet geschikt is voor aanbestedende overheden. Door de gekozen invalshoek leren zij hoe hun potentiële contractspartners kijken naar de opdracht en de plaatsing en uitvoering ervan. Dat kan de conceptualisering en redactie van de opdracht alleen ten goede komen… .
NUTTIG VOOR VERKOPERS, CONTRACTMANAGERS, BEDRIJFSJURISTEN, ENZ.
Hoewel het plaatsen en uitvoeren van overheidsopdrachten sterk gejuridiseerd is geraakt (met een grote hoeveelheid wetgeving, rechtspraak en administratieve praktijk), zijn het niet enkel juristen die zich binnen de onderneming bezig houden met deze materie. Wel integendeel: verkopers, contractmanagers, marketeers, leidinggevenden, … allen hebben ze te maken met het binnenhalen en uitvoeren van overheidsopdrachten. En allen bekijken ze dit vanuit hun perspectief. Deze opleiding staat daarom niet alleen stil bij de regelgeving en de toepassing ervan, maar poogt de vertaalslag te maken naar de praktijk binnen de onderneming. Zo krijgt u praktische wenken die u onmiddellijk kan toepassen binnen de bedrijfsvoering. En dit alles in een begrijpelijk taal, zonder jargon.
AANDACHT VOOR PLAATSING EN UITVOERING (A TOT Z)
Het bekomen van de opdracht is uiteraard het uitgangspunt, maar dan begint het pas. De precontractuele fase (plaatsing) is streng geregeld en moet dus voldoende worden toegelicht. Maar, de goede uitvoering van het contract, de tevredenheid van de overheidsklant en ook het waarborgen van de eigen contractuele rechten en voordelen, zijn minstens even belangrijk.
Daarom is deze opleiding deels gewijd aan de uitvoering van de opdracht. Hoe start het contract op, hoe verloopt de interactie met de opdrachtgever, wat met incidenten tijdens de uitvoering, hoe verlopen de betalingen en hoe brengen we het contract tot een goed einde?
RUIMTE VOOR INTERACTIE EN VRAAGSTELLING
Zoveel opdrachten, zoveel verhalen. Iedere deelnemer zit wel met een prangende vraag of kan een bepaald onderwerp illustreren met een eigen ervaring. Deze opleiding tracht hiervoor ruimte te maken, omdat deze vragen en voorbeelden verrijkend kunnen werken.
STEEDS MEE MET DE ACTUALITEIT
De materie van de overheidsopdrachten is in constante beweging. Aangedreven door Europese richtlijnen en adviezen, zorgt de Belgische wetgever en administratie voor een stroom aan wetswijzigingen, uitvoeringsbesluiten, leidraden, modellen enz. Komt daarbij een rijkelijke rechtspraak, zowel van de hoven en rechtbanken als van de Raad van State. Dit alles schept de behoefte om constant mee te zijn met de actualiteit, wil men niet voor verrassingen komen te staan. De opleiding speelt hierop in door de lesdag steevast af te sluiten met een update over alle nieuwigheden in overheidsopdrachtenland.