Voeren van sociale onderhandelingen

Voeren van sociale onderhandelingen

  • U leert alles over de structuren van het sociale overleg en de agenda’s van de vakbonden.
  • U leert uw sociale onderhandeling voor te bereiden en te voeren.
  • U leert een akkoord om te zetten naar de praktijk.

 


SOCIALE ONRUST EN SOCIALE CONFLICTEN: EEN REALITEIT?

Sociale onrust is nefast voor uw onderneming. Niet alleen komt de continuïteit van uw onderneming in gevaar, maar aanslepende conflicten minimaliseren de motivatie, betrokkenheid en het engagement van uw medewerkers. Vandaar dat iedere manager op een pro-actieve én constructieve manier deze onrust moet aanpakken. De arbeidswetgeving is vaak zeer duidelijk en gekend door zowel uzelf, uw management, uw juristen als door de betrokken sociale partners. En toch monden conflicten uit in stakingen, vaak omdat de onderhandelingen op een inefficiënte wijze verlopen. Daarom organiseert het Institute for Business Development deze unieke tweedaagse cursus ‘Voeren van sociale onderhandelingen’.

COMPLEXITEIT VAN SOCIALE ONDERHANDELINGEN VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK

Sociale onderhandelingen zijn vaak zeer complex. Niet alleen vanwege de eventuele belangenconflicten, maar ook vanwege het precedent-risico, de vaak extreme standpunten, de angst voor compromissen of concessies en de onrealistische eisen. De bijkomende tijdsdruk en de dreiging tot het neerleggen van de arbeid zorgen ervoor dat u dergelijke onderhandelingen op een serene en vlotte manier moet kunnen finaliseren. De starre, inflexibele houding van de beide partijen bemoeilijken vaak een open communicatie. In tegenstelling tot commerciële onderhandelingen, kan u zich niet permitteren dat een ‘deal’ afspringt of wordt uitgesteld. U heeft geen alternatieve ‘businesspartners’ en aanslepende conflicten of stakingen hebben dramatische commerciële en financiële gevolgen. U bent dan ook verplicht de onderhandeling tot een succesvol einde te brengen, waarbij beide gesprekspartners en respectievelijke achterban (management, aandeelhouders én werknemers) tevreden zijn. Tot slot wil u vermijden dat na de afsluitfase, het conflict terug in vraag wordt gesteld en de onderhandeling opnieuw begint. Dit alles vraagt een zeer specifieke en duidelijke aanpak tijdens de onderhandelingsfase. En loopt dit alles verkeerd, dan nog heeft u alternatieve pistes die aanslepende conflicten kunnen vermijden.

CONFRONTATIE ONDERHANDELINGEN EN LISTEN: HOE PAKT U HET AAN?

Niet alle onderhandelingen verlopen even sereen. Zowel bij plotse conflicten als geplande onderhandelingen van CAO’s wordt u soms geconfronteerd met uitzichtloze onderhandelingen, onmogelijke eisen, agressief gedrag, dreigementen, intimidatie, manipulatietechnieken en listen. Gedurende deze training leert onze docent u hoe u hiermee omspringt.

INZICHTEN, TECHNIEKEN, TOOLS EN COMPETENTIES NODIG BIJ UW SOCIALE ONDERHANDELINGEN

Sociale onderhandelingen lopen zelden zoals gepland. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat u zich professioneel hebt voorbereid op wat u te wachten staat. Onze docent heeft een jarenlange ervaring opgebouwd binnen deze materie en zal u gedurende deze beide dagen vooral inzichten bezorgen in hoe u uw persoonlijke onderhandelingen tot een succes brengt.

Hendrik Van den Bempt - Trainer IFBD
Sociale onderhandelingen lopen zelden zoals gepland. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat je je professioneel voorbereidt op wat je te wachten staat. Want laat ons eerlijk zijn, niemand krijgt graag het bezoek van de sociaal bemiddelaar.

Hendrik Van den Bempt - Trainer IFBD

Hendrik Van den Bempt startte zijn beroepsloopbaan bij Renault Vilvoorde op de personeelsafdeling. Drie jaar later werd hij als coördinator verantwoordelijk voor de sociale relaties op de fabriek. In 1973 werd hij assistent van de Personeelsdirecteur van Renault Vilvoorde. Van 1980 tot 1991 was hij als Hoofd van het Personeel en Industriële Relaties verantwoordelijk voor zowel de HR-strategie als de communicatie en onderhandelingen met de sociale partners. In 1991 werd Hendrik Van den Bempt Directeur Human Resources Volkswagen Brussel NV te Vorst. Vandaag deelt hij graag zijn uitzonderlijke expertise én ervaring als docent en adviseur sociale relaties.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Writers academy De fluïde organisatie De fluïde organisatie Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Lees meer lees meer Writers academy De dirty tricks van het onderhandelen De dirty tricks van het onderhandelen Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Diversiteit en inclusie op de werkvloer Diversiteit en inclusie op de werkvloer Lees meer lees meer
[Veld is niet meer gekoppeld!]