Voeren van sociale onderhandelingen
- U leert alles over de structuren van het sociale overleg en de agenda’s van de vakbonden.
- U leert uw sociale onderhandeling voor te bereiden en te voeren.
- U leert een akkoord om te zetten naar de praktijk.
Sociale onrust is nefast voor uw onderneming. Niet alleen komt de continuïteit van uw onderneming in gevaar, maar aanslepende conflicten minimaliseren de motivatie, betrokkenheid en het engagement van uw medewerkers. Vandaar dat iedere manager op een pro-actieve én constructieve manier deze onrust moet aanpakken. De arbeidswetgeving is vaak zeer duidelijk en gekend door zowel uzelf, uw management, uw juristen als door de betrokken sociale partners. En toch monden conflicten uit in stakingen, vaak omdat de onderhandelingen op een inefficiënte wijze verlopen. Daarom organiseert het Institute for Business Development deze unieke tweedaagse cursus ‘Voeren van sociale onderhandelingen’.
Sociale onderhandelingen zijn vaak zeer complex. Niet alleen vanwege de eventuele belangenconflicten, maar ook vanwege het precedent-risico, de vaak extreme standpunten, de angst voor compromissen of concessies en de onrealistische eisen. De bijkomende tijdsdruk en de dreiging tot het neerleggen van de arbeid zorgen ervoor dat u dergelijke onderhandelingen op een serene en vlotte manier moet kunnen finaliseren. De starre, inflexibele houding van de beide partijen bemoeilijken vaak een open communicatie. In tegenstelling tot commerciële onderhandelingen, kan u zich niet permitteren dat een ‘deal’ afspringt of wordt uitgesteld. U heeft geen alternatieve ‘businesspartners’ en aanslepende conflicten of stakingen hebben dramatische commerciële en financiële gevolgen. U bent dan ook verplicht de onderhandeling tot een succesvol einde te brengen, waarbij beide gesprekspartners en respectievelijke achterban (management, aandeelhouders én werknemers) tevreden zijn. Tot slot wil u vermijden dat na de afsluitfase, het conflict terug in vraag wordt gesteld en de onderhandeling opnieuw begint. Dit alles vraagt een zeer specifieke en duidelijke aanpak tijdens de onderhandelingsfase. En loopt dit alles verkeerd, dan nog heeft u alternatieve pistes die aanslepende conflicten kunnen vermijden.
Niet alle onderhandelingen verlopen even sereen. Zowel bij plotse conflicten als geplande onderhandelingen van CAO’s wordt u soms geconfronteerd met uitzichtloze onderhandelingen, onmogelijke eisen, agressief gedrag, dreigementen, intimidatie, manipulatietechnieken en listen. Gedurende deze training leert onze docent u hoe u hiermee omspringt.
Sociale onderhandelingen lopen zelden zoals gepland. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat u zich professioneel hebt voorbereid op wat u te wachten staat. Onze docent heeft een jarenlange ervaring opgebouwd binnen deze materie en zal u gedurende deze beide dagen vooral inzichten bezorgen in hoe u uw persoonlijke onderhandelingen tot een succes brengt.
Hendrik Van den Bempt startte zijn beroepsloopbaan bij Renault Vilvoorde op de personeelsafdeling. Drie jaar later werd hij als coördinator verantwoordelijk voor de sociale relaties op de fabriek. In 1973 werd hij assistent van de Personeelsdirecteur van Renault Vilvoorde. Van 1980 tot 1991 was hij als Hoofd van het Personeel en Industriële Relaties verantwoordelijk voor zowel de HR-strategie als de communicatie en onderhandelingen met de sociale partners. In 1991 werd Hendrik Van den Bempt Directeur Human Resources Volkswagen Brussel NV te Vorst. Vandaag deelt hij graag zijn uitzonderlijke expertise én ervaring als docent en adviseur sociale relaties.
Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad. (6 minuten per test).
(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)
Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.
Voer uw e-mailadres in en de brochure wordt naar u toe gestuurd waarna u deze kunt downloaden.
Bedankt, de brochure is naar uw e-mailadres verzonden. U kunt de brochure nu ook downloaden.
Download brochureVoer uw e-mailadres in en de brochure wordt naar u toe gestuurd waarna u deze kunt downloaden.
Bedankt, de brochure is naar uw e-mailadres verzonden. U kunt de brochure nu ook downloaden.
Download brochureVul uw e-mailadres in en wij laten u weten wanneer er extra data beschikbaar komen.
Bedankt, u ontvangt nu automatisch een e-mail wanneer nieuwe data beschikbaar komen.
Sluiten