Contract management voor niet-juristen - IFBD
Contract management voor niet-juristen

Contract management voor niet-juristen

  • U leert hoe u door een goed contract risico’s, aansprakelijkheden en schadeclaims tot een absoluut minimum beperkt.
  • U leert de meest cruciale contractclausules aan de hand van voorbeeldcontracten en – clausules.
  • U leert hoe u het maximale rendement haalt uit uw commerciële inspanningen.

COMMERCIËLE CONTRACTEN: DE RUGGENGRAAT VAN UW COMMERCIËLE INSPANNINGEN

Uw commerciële inspanningen worden beloond door het sluiten van het definitieve contract. Hoewel u ongetwijfeld op dat ogenblik een voortraject heeft gekend van onderhandelen, onderzoeken van de commerciële haalbaarheid, formuleren van diverse voorstellen, … is wat u uiteindelijk op papier neerzet, de basis voor de verdere samenwerking. Vele managers onderschatten echter de risico’s die ondoordachte contracten met zich meebrengen. Daarom organiseert het Institute for Business Development in samenwerking met Lydian deze unieke training: “Contract Management voor niet-juristen”.

DE VOORBEREIDINGSFASE VAN HET CONTRACT

De voorbereiding van het contract begint niet bij het op papier zetten van het definitieve voorstel. Reeds bij de eerste onderhandelingsfase moet u – bij alles wat u op papier zet en bij ieder engagement dat u neemt – zich bewust zijn van de gevolgen ervan. Meestal doet u pas beroep op juridisch advies wanneer het contract zijn definitieve vorm krijgt. Maar bij de finalisatie én de uitvoering van het contract kan echter steeds teruggekoppeld worden naar eerdere afspraken en engagementen. Gedurende de eerste sessie wordt uitgebreid ingegaan op de contractuele risico’s en knelpunten bij de voorbereidingsfase van het contract.

DE UITWERKINGSFASE VAN HET CONTRACT

Eens de beide partijen het eens zijn over het commerciële voorstel, moet dit voorstel in een definitieve contractvorm gegoten worden. In het tweede gedeelte wordt uitgebreid ingegaan op de waarde en de risico’s van standaardcontracten, algemene voorwaarden, contractuele verbintenissen, betaling en zekerheden, … Op deze manier leert u de structuur en de inhoud van een excellent commercieel contract.

DE UITVOERING VAN HET CONTRACT

Tijdens de uitvoering van het contract (zowel voor diensten als voor producten) moeten de beide partijen zich houden aan de afspraken en regels, voorgeschreven door het contract zelf en overeengekomen door de beide partners. Bindende leverings- en uitvoeringstermijnen, kwaliteit, service level agreements, prijzen, … zijn hier slechts enkele knelpunten die bij de uitvoering van het contract voor discussie kunnen zorgen. Het initieel duidelijk vastleggen van de juiste uitvoeringsmodaliteiten van het contract vermijdt dan ook alle verdere discussies.

WAT BIJ GESCHILLEN EN CONFLICTEN?

Geschillen en conflicten zijn vaak onvermijdbaar. Hoewel een excellente voorbereiding de basis is van een excellente uitvoering, zijn discussies en conflicten meer regel dan uitzondering. In deze module leert u hoe u met contractgeschillen omgaat. Ligt de fout bij het schriftelijke contract of bij de uitvoering ervan? Roept u de hulp in van een derde (neutrale) partij of stapt u naar de rechtbank? Kan u het contract éénzijdig verbreken of niet? Kunt u betaling weigeren, uitstellen of aanpassen? Op deze en vele andere vragen krijgt u in deze cursus een duidelijk antwoord.

WAT MAAKT DEZE CURSUS UNIEK?

Dit programma – op maat gemaakt voor niet-juristen – bezorgt een bruikbare en concrete handleiding die u helpt bij het opstellen en evalueren van commerciële contracten. De vele voorbeelden, casussen en typeclausules maken van deze dag een unieke investering in het succes van uw commerciële inspanningen. Bovendien krijgt u in de loop van de namiddag specifieke clausules die worden geanalyseerd aan de hand van een interactief debat. Aarzel niet en reserveer vandaag nog uw plaats!

Yves Lenders – Trainer IFBD
Een contract blijft in de kast zolang alles goed loopt … Maar bij het eerste conflict of geschil is dat contract de basis voor de discussie. Managers onderschatten echter de risico’s die ondoordachte contracten met zich meebrengen…

Yves Lenders – Trainer IFBD

Deze cursus wordt gegeven door gespecialiseerde advocaten van het advocatenkantoor Lydian die allen reeds ruime praktijkervaring hebben opgedaan in de specifieke rechtsdomeinen waarin
zij dagdagelijks actief zijn. Op die manier krijgt u uit eerste hand praktijkervaring van experten met kennis van zaken.

De training staat onder de deskundige leiding van Meester Yves Lenders, Partner Departement Commercial & Litigation. Samen met Meester Tom Reingraber brengt hij voor u dit unieke programma dat u zal helpen bij het op een hoger niveau brengen van uw commerciële contracten.

Meester Yves Lenders studeerde in 1998 af als Licentiaat in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen (UIA). Hij specialiseerde zich aan de universiteiten van Louvain-la-Neuve (UCL) en Parijs (Paris I Panthéon-Sorbonne) en behaalde de diploma’s DESS Droit Economique en DEA Droit des Affaires in 1999. In 1999 startte hij als advocaat bij Loeff Claeys Verbeke (nu Allen & Overy Belgium), waar hij deel uitmaakte van het departement Commercial& Litigation. In 2002 vervoegde hij Lydian. Hij adviseert ondernemingen bij het onderhandelen en aangaan van commerciële overeenkomsten en vertegenwoordigt hen in het oplossen van hun geschillen, via bemiddeling of via gerechtelijke weg. Hij heeft een bijzondere ervaring met insolventieprocedures (waaronder de WCo-procedure) en de begeleiding in outsourcingprojecten.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Managen met tegenwind

Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.

Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …

Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.

 

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Sales Afsluiten van verkoopgesprekken Afsluiten van verkoopgesprekken Lees meer lees meer Writers academy De black box van de topverkoper De black box van de topverkoper Lees meer lees meer Aankoop & facility Selecteren, opvolgen & beoordelen van leveranciers Selecteren, opvolgen & beoordelen van leveranciers Lees meer lees meer Strategie & innovatie SLA – service level agreements SLA – service level agreements Lees meer lees meer