De businesscase als succesfactor voor projecten - IFBD
De businesscase als succesfactor voor projecten

De businesscase als succesfactor voor projecten

  • U leert de essentiële bouwstenen van een business case.
  • U leert hoe van een luchtkasteel en een papieren tijger een gefundeerde business case maakt (die u op een bierviltje kunt noteren).
  • U leert waarom een business case meer is dan een kosten-baten analyse.

BELANG VAN UW BUSINESSCASE

Problemen tijdens de uitvoering van projecten ontstaan vaak al voordat deze projecten beginnen. Te hoge verwachtingen en onduidelijkheid over wat het project uiteindelijk moet opleveren, zijn de belangrijkste oorzaken van mislukte projecten. Daarom is een goede businesscase een noodzaak voor elk project.

WAAROM DOEN WIJ DIT EIGENLIJK …

Maar een goede businesscase gaat verder dan een kosten-baten analyse van het project. Een goede businesscase is geen verplicht document dat in de kast verdwijnt, eens de beslissing genomen wordt. Het is een krachtig werkinstrument om het (project-) leiderschap te versterken en het project management te verbeteren. U geeft immers een antwoord op de vraag: waarom doen wij dit eigenlijk?

VAN LUCHTKASTEEL OVER PAPIEREN TIJGER NAAR BUSINESSCASE

In deze workshop ‘Waarom doen we dit eigenlijk?’ leert u hoe u uw eigen businesscase maakt. Bovendien laat Michiel van der Molen u – met heldere en transparante praktijkvoorbeelden – zien hoe u uw businesscase doorheen de levenscyclus van uw project gebruikt. Zo is uw businesscase onontbeerlijk …

  • bij de keuze van strategische projecten;
  • om kosten én baten helder in kaart te brengen;
  • als basis voor succesvolle projectcommunicatie;
  • om de gebruikersinbreng in goede banen te leiden;
  • om lastige kwesties op te lossen;
  • om draagvlak te creëren voor de invoering van het projectresultaat;
  • als richtinggevend stuurinstrument.

Kortom, bij het realiseren van een duurzaam project management is een weldoordachte businesscase een absolute must.

MAAK UW EIGEN BUSINESSCASE

Op deze dag krijgt u inzicht in de essentie van businesscase management en leert u dit toe te passen in uw eigen projecten: u creëert draagvlak voor een investeringsbeslissing, u inspireert belanghebbenden of stakeholders, u leert batenmodellering en bateneigenaarschap te sturen, en geeft richting aan de uitvoering van het project. Tot slot leert u hoe u de essentie van uw businesscase samenvat in één oneliner: op een bierviltje …

Michiel van der Molen – Trainer IFBD
Een goede businesscase biedt daarbij een heldere basis voor alle besluitvorming. Een businesscase komt pas echt tot leven als u hem sámen hebt gecreëerd en ook in één zin kunt samenvatten.

Michiel van der Molen – Trainer IFBD

Michiel van der Molen is een ervaren project manager. Meer dan 15 jaar lang nam hij diverse project-rollen op zowel bij Atos en Ordina. Van “project manager” over “programma manager” tot “business unit manager project management”. Hij werkte ondermeer voor de Belastingsdienst, Achmea, ASR, Tata Steel, en vele andere organisaties. Vandaag is hij als adviseur-trainer actief en begeleidt hij directies en middenmanagement in de Benelux bij het succesvol uitvoeren van strategische projecten. Hij bekijkt projecten steeds vanuit bedrijfsperspectief: wat ze opleveren is belangrijker dan wat ze kosten.

Hij is auteur van diverse standaardwerken zoals ‘Project Management voor Opdrachtgevers’,‘Batenmanagement draait om mensen’,‘Succesvol Project Sponsorship’, ‘Prince2 in de praktijk’ en uiteraard ‘Waarom doen we dit eigenlijk?’

Inclusief voor elke deelnemer!

Het ontwikkelen van een businesscase is het ontwikkelen van draagvlak voor een investeringsbeslissing. Dat draagvlak heeft u niet alleen nodig bij de start van een project of veranderprogramma. Ook doorheen het project of programma moet u volcontinu keuzes maken. Een goede businesscase biedt daarbij een heldere basis voor alle besluitvorming. Een businesscase komt pas echt tot leven als u hem sámen hebt gecreëerd en ook in één zin kunt samenvatten. Zodat iedereen hem begrijpt. En er energie van krijgt….

Naast de waardevolle documentatiebundel, krijgt u bij deelname aan deze training het boek ‘Waarom doen we dit eigenlijk?’ van uw trainer Michiel van der Molen mee naar huis. 

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

Anderen bekeken ook
Strategie & innovatie Voeren van sociale onderhandelingen Voeren van sociale onderhandelingen Lees meer lees meer Writers academy De functie van frictie bij verandering De functie van frictie bij verandering Lees meer lees meer Writers academy Aanspreken? Gewoon doen! Aanspreken? Gewoon doen! Lees meer lees meer Communicatie, presentatie & impact De psychologie van overtuigen: ijs verkopen aan eskimo’s De psychologie van overtuigen: ijs verkopen aan eskimo’s Lees meer lees meer