De controller als business partner - IFBD
De controller als business partner

De controller als business partner

 • U leert hoe de perfecte sparring partner te zijn voor uw lijn- en topmanagement.
 • U leert hoe impact te maken in de boardroom.
 • U leert hoe u groeit van controller naar performance manager.

VOELT U ZICH NOG COMFORTABEL IN UW JOB ALS CONTROLLER?

Uw opdracht als controller staat onder druk. Niet alleen moet u financieel onderlegd zijn, maar bovendien neemt u steeds vaker de rol van adviseur en coach van het niet-financiële (top-) management op zich. Hiertoe moet u het verhaal achter de cijfers kennen en weten te vertellen, maar evenzeer meedenken over strategie en alle huidige en toekomstige bedrijfsprestaties essentieel om die strategie te realiseren. De nieuwe rol van de controller verschuift steeds meer naar business partner.

Is uw rol ook aan het verschuiven naar de rol van business partner? Of heeft u de ambitie om u tijdens het komende jaar te richten op deze nieuwe rol? Dan is deze verkorte Masterclass opleiding precies wat u nodig heeft.

WAT VERWACHT UW MANAGEMENT VAN U ALS CONTROLLER?

Als controller heeft u vandaag – meer dan ooit – een cruciale rol en opdracht. Traditioneel ziet u als bedrijfseconomisch onderzoeker toe op de efficiëntie en effectiviteit van de ondernomen business activiteiten en adviseert u de (financiële) leiding van het bedrijf. Zo creëert u op een structurele wijze waarde voor uw organisatie. Maar in deze onzekere tijden wordt meer van u verwacht …

U BENT NIET LANGER SCOREKEEPER, MAAR PERFORMANCE MANAGER & CHANGE AGENT

Uw rol verandert: van een traditionele scorekeeper groeit u tot een strategische performance manager & change agent. U adviseert uw directie niet alleen, maar begeleidt hen in het verder aligneren en optimaliseren van processen, mensen en middelen met de ondernemingsstrategie. Zo brengt u de ganse organisatie tot betere prestaties en creëert u echte (meetbare) waarde. Maar makkelijk is dit niet. U heeft immers niet alleen inzicht nodig in de strategische en operationele processen van uw organisatie, maar vooral in de tools en technieken essentieel bij het controleren, sturen en bijsturen van deze processen. Bovendien moet u uw business case kunnen vormgeven en deze evenzeer kunnen presenteren mét impact aan uw management. Dit alles in een vorm die iedereen begrijpt en voor iedereen toegankelijk is. Daarom organiseert het IFBD deze unieke masterclass waarbij u als controller meegenomen wordt in uw rol als performance manager en change agent. Alleen zo wordt u een échte business partner.

OPBOUW VAN DEZE MASTERCLASS

Deze Masterclass vraagt een investering van u. Zes dagen lang nemen onze expert trainers u mee doorheen het veranderende leerpad van uw nieuwe rol als business partner:

 • Dag 1: De veranderende opdracht van de controller als sparringpartner van lijn- en top management: denken in waardecreatie
 • Dag 2: Performance analyse en reporting: van controller naar performance manager
 • Dag 3:  Selecteren, maken en realiseren van uw business case
 • Dag 4: Vergroot uw impact als controller
 • Dag 5: Succesvol Rapporteren & presenteren aan topmanagement
 • Dag 6: Excel als versnellingstool voor de controller

Iedere module wordt u door een expert in de materie gebracht en is integraal geënt op uw concrete opdracht en omgeving als controller. Deze training is een must voor uw persoonlijk groeipad als controller.

WAT GAAT U IN DEZE OPLEIDING DOEN?

Deze opleiding bezorgt u die kennis en vaardigheden zodat u als controller een echte business partner wordt. Niet alleen leert u wat u zelf moet doen, maar ook hoe de organisatie u daarbij moet ondersteunen.

U leert:

 • hoe u de planning en strategie van uw organisatie kunt ondersteunen;
 • hoe u met impact uw lijn- en top management meeneemt in uw verhaal;
 • hoe u verrassende analyses kunt maken en uw business case vorm kunt geven;
 • hoe u ICT voor u laat werken om dit mogelijk te maken.
Werner Bruggeman - Trainer IFBD
Een controller is zoveel meer dan een cijferaar. Niet alleen moet hij zijn business case kunnen vorm geven (met de juiste financiële instrumenten), maar vooral moet hij lijn- en topmanagement overtuigen met de juiste argumenten, gebaseerd op de juiste data.

Werner Bruggeman - Trainer IFBD

Professor Dr. Werner Bruggeman is hoogleraar aan de Vlerick Leuven Gent Management School en aan de Faculteit van de Economische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij is tevens Thought-Leader en bestuurder binnen Delaware Consulting, geaffilieerd met de Palladium Group – Balanced Scorecard Collaboratives, een internationaal gerenommeerde consulting groep op het vlak van Strategy Execution, opgericht door Kaplan & Norton. Als consultant is hij gespecialiseerd in de uitbouw en implementatie van management accounting & control systemen. Hij beschikt over een ruime projectervaring in industriële- en diensten sectoren inzake het ontwerpen, selecteren en implementeren van strategische beheerscontrole en management accounting systemen. Hij is de auteur van diverse artikels en boeken rond Management Accounting en Beheers Controle en Balanced Scorecard. Hij is een veelgevraagd gastspreker in het domein van beheerscontrole en management accounting en wordt internationaal gezien als één van de weinige echte strategieconsultants.

 

 

Alain Pieters - IFBD Trainer

Alain Pieters - IFBD Trainer

Alain Pieters is Director bij Delaware Consulting en oprichter van PI2 Consulting (ontwikkeling maatwerk applicaties). Afgestudeerd als Industrieel Ingenieur gespecialiseerd in turbine en compressor technologie was hij gedurende 24 jaar werkzaam in de petrochemische sector in diverse management functies (productie, logistiek, constructie). Als Manager volgde
hij een opleiding Master Class in Controllership (Vlerick Leuven Gent Management School) en installeerde Excel gerelateerde dashboards om management inzicht te geven in de strategische KPI’s. Vervolgens als Project Manager / teamlid van strategische projecten (G-ATP, demand forecast / planning / control, meten en rapporteren van innovatie, bepalen van de kost van complexiteit, SCOR) werden de skills met betrekking tot analytische en rapporteringsbehoeften verder geprofessionaliseerd. Momenteel binnen Delaware Consulting is Alain verantwoordelijk voor de technische component bij implementaties m.b.t. Time Driven – Activity Based Costing, Strategy Focused Organisations, Budgeting & Planning projecten met focus op rapportering, dashboards, ETL’s, pre- en post calculatie applicaties, enz…

Alain koppelt een unieke operationele ervaring met grondige financiële en strategische inzichten aan een excellente kennis van Excel. Hij maakt van deze training dan ook een direct toepasbare ervaring. Alain is Excel Black Belt trainer binnen het IFBD.

 

 

Jos Gilissen - IFBD Trainer

Jos Gilissen - IFBD Trainer

Jos Gilissen is Domain lead finance & business controlling Finance and Performance Management Professional bij Delaware Consulting. Als voormalig Finance & IT Directeur; European Audit Manager en Finance Controller (British American Tobacco), is hij intussen reeds 8 jaar actief als adviseur en consultant. Zijn activiteiten situeren zich vooral op het snijpunt van Business Process, Business Planning, Managerial Finance, Performance Management en Management Consulting. Zijn klanten waarderen vooral zijn heldere en no nonsense aanpak in de projecten die hij managet.

 

 

Johan Lyssens - IFBD Trainer

Johan Lyssens - IFBD Trainer

Johan Lyssens startte zijn carrière op de Bank J. Van Breda & C° op het departement leningen & kredieten. Gedurende meer dan 20 jaar werkte hij intensief samen met ondernemingen, waarvan de laatste 7 jaar als Gedelegeerd Bestuurder en Lid van het Directiecomité verantwoordelijk voor kredietverlening, betalingsverkeer en beleidsinformatie. In 2001 maakte Johan de overstap naar Delta Lloyd Bank waar hij gedurende vijf jaar als Lid van het Uitvoerend Comité & Gedelegeerd Bestuurder zijn opdracht verder zette. Sinds 2006 is Johan binnen het IFBD als trainer en adviseur betrokken bij diverse financiële trainingstrajecten binnen Europa. Johan combineert een unieke bedrijfservaring met een uitgebreide didactische en academische inslag.

 

 

Hilde Jaspaert - IFBD Trainer

Hilde Jaspaert - IFBD Trainer

Hilde Jaspaert is al meer dan 25 jaar actief binnen training & coaching rond communicatie. Na ruime ervaring als keynote speaker op internationale events specialiseerde Hilde zich in het trainen en coachen van professionals in Leadership en Communicatie & Presentatie Skills. Als geen ander weet zij hoe ons brein leert, verandert en communiceert. Deelnemers getuigen dat Hilde’s trainingen to the point, plezant, zacht confronterend maar vooral uiterst effectief zijn.

Heel goed, heel praktisch. In lijn met mijn verwachtingen.

Sabine, Head of management control

Goede verdeling van theorie en oefeningen tijdens de opleiding. Zeker bruikbaar in het bedrijfsleven!

Mohamed, Financial controller
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Managen met tegenwind

Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.

Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …

Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.

 

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Strategie & innovatie Internationale marketing Internationale marketing Lees meer lees meer Strategie & innovatie Ontwikkelen & managen van Key Risk Indicators Ontwikkelen & managen van Key Risk Indicators Lees meer lees meer Juridische trainingen Klanten in financiële problemen Klanten in financiële problemen Lees meer lees meer Strategie & innovatie KPI’s die wel werken … KPI’s die wel werken … Lees meer lees meer