De controller als business partner

De controller als business partner

 • U leert hoe de perfecte sparring partner te zijn voor uw lijn- en topmanagement.
 • U leert hoe impact te maken in de boardroom.
 • U leert hoe u groeit van controller naar performance manager.

VOELT U ZICH NOG COMFORTABEL IN UW JOB ALS CONTROLLER?

Uw opdracht als controller staat onder druk. Niet alleen moet u financieel onderlegd zijn, maar bovendien neemt u steeds vaker de rol van adviseur en coach van het niet-financiële (top-) management op zich. Hiertoe moet u het verhaal achter de cijfers kennen en weten te vertellen, maar evenzeer meedenken over strategie en alle huidige en toekomstige bedrijfsprestaties essentieel om die strategie te realiseren. De nieuwe rol van de controller verschuift steeds meer naar business partner.

Is uw rol ook aan het verschuiven naar de rol van business partner? Of heeft u de ambitie om u tijdens het komende jaar te richten op deze nieuwe rol? Dan is deze verkorte Masterclass opleiding precies wat u nodig heeft.

WAT VERWACHT UW MANAGEMENT VAN U ALS CONTROLLER?

Als controller heeft u vandaag – meer dan ooit – een cruciale rol en opdracht. Traditioneel ziet u als bedrijfseconomisch onderzoeker toe op de efficiëntie en effectiviteit van de ondernomen business activiteiten en adviseert u de (financiële) leiding van het bedrijf. Zo creëert u op een structurele wijze waarde voor uw organisatie. Maar in deze onzekere tijden wordt meer van u verwacht …

U BENT NIET LANGER SCOREKEEPER, MAAR PERFORMANCE MANAGER & CHANGE AGENT

Uw rol verandert: van een traditionele scorekeeper groeit u tot een strategische performance manager & change agent. U adviseert uw directie niet alleen, maar begeleidt hen in het verder aligneren en optimaliseren van processen, mensen en middelen met de ondernemingsstrategie. Zo brengt u de ganse organisatie tot betere prestaties en creëert u echte (meetbare) waarde. Maar makkelijk is dit niet. U heeft immers niet alleen inzicht nodig in de strategische en operationele processen van uw organisatie, maar vooral in de tools en technieken essentieel bij het controleren, sturen en bijsturen van deze processen. Bovendien moet u uw business case kunnen vormgeven en deze evenzeer kunnen presenteren mét impact aan uw management. Dit alles in een vorm die iedereen begrijpt en voor iedereen toegankelijk is. Daarom organiseert het IFBD deze unieke masterclass waarbij u als controller meegenomen wordt in uw rol als performance manager en change agent. Alleen zo wordt u een échte business partner.

OPBOUW VAN DEZE MASTERCLASS

Deze Masterclass vraagt een investering van u. Zes dagen lang nemen onze expert trainers u mee doorheen het veranderende leerpad van uw nieuwe rol als business partner:

 • Dag 1: De veranderende opdracht van de controller als sparringpartner van lijn- en top management: denken in waardecreatie
 • Dag 2: Performance analyse en reporting: van controller naar performance manager
 • Dag 3:  Selecteren, maken en realiseren van uw business case
 • Dag 4: Vergroot uw impact als controller
 • Dag 5: Succesvol Rapporteren & presenteren aan topmanagement
 • Dag 6: Excel als versnellingstool voor de controller

Iedere module wordt u door een expert in de materie gebracht en is integraal geënt op uw concrete opdracht en omgeving als controller. Deze training is een must voor uw persoonlijk groeipad als controller.

WAT GAAT U IN DEZE OPLEIDING DOEN?

Deze opleiding bezorgt u die kennis en vaardigheden zodat u als controller een echte business partner wordt. Niet alleen leert u wat u zelf moet doen, maar ook hoe de organisatie u daarbij moet ondersteunen.

U leert:

 • hoe u de planning en strategie van uw organisatie kunt ondersteunen;
 • hoe u met impact uw lijn- en top management meeneemt in uw verhaal;
 • hoe u verrassende analyses kunt maken en uw business case vorm kunt geven;
 • hoe u ICT voor u laat werken om dit mogelijk te maken.
Werner Bruggeman - Trainer IFBD
Een controller is zoveel meer dan een cijferaar. Niet alleen moet hij zijn business case kunnen vorm geven (met de juiste financiële instrumenten), maar vooral moet hij lijn- en topmanagement overtuigen met de juiste argumenten, gebaseerd op de juiste data.

Werner Bruggeman - Trainer IFBD

Professor Dr. Werner Bruggeman is hoogleraar aan de Vlerick Leuven Gent Management School en aan de Faculteit van de Economische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij is tevens Thought-Leader en bestuurder binnen Delaware Consulting, geaffilieerd met de Palladium Group – Balanced Scorecard Collaboratives, een internationaal gerenommeerde consulting groep op het vlak van Strategy Execution, opgericht door Kaplan & Norton. Als consultant is hij gespecialiseerd in de uitbouw en implementatie van management accounting & control systemen. Hij beschikt over een ruime projectervaring in industriële- en diensten sectoren inzake het ontwerpen, selecteren en implementeren van strategische beheerscontrole en management accounting systemen. Hij is de auteur van diverse artikels en boeken rond Management Accounting en Beheers Controle en Balanced Scorecard. Hij is een veelgevraagd gastspreker in het domein van beheerscontrole en management accounting en wordt internationaal gezien als één van de weinige echte strategieconsultants.

Alain Pieters - IFBD Trainer

Alain Pieters - IFBD Trainer

Alain Pieters is Director bij Delaware Consulting en oprichter van PI2 Consulting (ontwikkeling maatwerk applicaties). Afgestudeerd als Industrieel Ingenieur gespecialiseerd in turbine en compressor technologie was hij gedurende 24 jaar werkzaam in de petrochemische sector in diverse management functies (productie, logistiek, constructie). Als Manager volgde
hij een opleiding Master Class in Controllership (Vlerick Leuven Gent Management School) en installeerde Excel gerelateerde dashboards om management inzicht te geven in de strategische KPI’s. Vervolgens als Project Manager / teamlid van strategische projecten (G-ATP, demand forecast / planning / control, meten en rapporteren van innovatie, bepalen van de kost van complexiteit, SCOR) werden de skills met betrekking tot analytische en rapporteringsbehoeften verder geprofessionaliseerd. Momenteel binnen Delaware Consulting is Alain verantwoordelijk voor de technische component bij implementaties m.b.t. Time Driven – Activity Based Costing, Strategy Focused Organisations, Budgeting & Planning projecten met focus op rapportering, dashboards, ETL’s, pre- en post calculatie applicaties, enz…

Alain koppelt een unieke operationele ervaring met grondige financiële en strategische inzichten aan een excellente kennis van Excel. Hij maakt van deze training dan ook een direct toepasbare ervaring. Alain is Excel Black Belt trainer binnen het IFBD

Johan Lyssens - Trainer IFBD

Johan Lyssens - Trainer IFBD

Johan Lyssens startte zijn carrière op de Bank J. Van Breda & C° op het departement leningen & kredieten. Gedurende meer dan 20 jaar werkte hij intensief samen met ondernemingen, waarvan de laatste 7 jaar als Gedelegeerd Bestuurder en Lid van het Directiecomité verantwoordelijk voor kredietverlening, betalingsverkeer en beleidsinformatie. In 2001 maakte Johan de overstap naar Delta Lloyd Bank waar hij gedurende vijf jaar als Lid van het Uitvoerend Comité & Gedelegeerd Bestuurder zijn opdracht verder zette. Sinds 2006 is Johan binnen het IFBD als trainer en adviseur betrokken bij diverse financiële trainingstrajecten binnen Europa. Johan combineert een unieke bedrijfservaring met een uitgebreide didactische en academische inslag

Hilde Jaspaert - Trainer IFBD

Hilde Jaspaert - Trainer IFBD

Hilde Jaspaert is al meer dan 25 jaar actief binnen training & coaching rond communicatie. Na ruime ervaring als keynote speaker op internationale events specialiseerde Hilde zich in het trainen en coachen van professionals in Leadership en Communicatie & Presentatie Skills. Als geen ander weet zij hoe ons brein leert, verandert en communiceert. Deelnemers getuigen dat Hilde’s trainingen to the point, plezant, zacht confronterend maar vooral uiterst effectief zijn

Sophie Hoozée - Trainer IFBD

Sophie Hoozée - Trainer IFBD

Prof. Sophie Hoozée (Associate Professor of Management Accounting and Control – UGent) doceert cost accounting, management accounting en management control programma’s aan de Universiteit Gent. Hiernaast is zij eveneens actief als Executive Professor aan de Antwerp Management School en de EROV (Economische Raad provincie Oost-Vlaanderen). Vandaag zetelt Sophie als bestuurder bij Primoris, CKCert en Ciboris, alsook als onafhankelijk bestuurder bij Europabank waar ze eveneens voorzitter is van het auditcomité. Hiervoor was zij ook actief aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en de HEC te Parijs. Haar onderzoek en projecten richten zich voornamelijk op het ontwikkelen van robuuste managementcontrolesystemen, waarbij de strategie van organisaties vertaald wordt naar operationele (en maatschappelijk verantwoorde) resultaten.

Heel goed, heel praktisch. In lijn met mijn verwachtingen.

Sabine, Head of management control

Goede verdeling van theorie en oefeningen tijdens de opleiding. Zeker bruikbaar in het bedrijfsleven!

Mohamed, Financial controller

Zeer goede lesgever. Brengt zaken op interessante en interactieve wijze.

Bea, Business partner finance

Zeer inspirerende lesgever!

Marc, Coördinator managementondersteuning afdeling financiën

De interactie d.m.v. het rollenmodel was zeer interessant en zeker bruikbaar in het bedrijfsleven. Leuke manier om opleiding te krijgen.

Mohamed, Financial controller

Zeer bruikbaar en opbouwend gebracht. Je gaat naar huis met werkbare modellen.

Kenny, Accounting Manager

Zeer inspirerende training, praktisch en interactief gegeven, interessante collega-deelnemers: investering van tijd en geld meer dan waard.

Ben, Business Analist

Thema’s zijn complex, doch helder gebracht. Goed tempo, goede interactie. Blij erbij te zijn geweest.

Sven, Business Controller

Een minimum aan theorie en een maximum aan praktijkoefeningen en cases : zoals ik opleidingen het liefste ervaar.

Katrien, Business Controller

Originele benadering van de rol en opdracht van controller. Waardevolle mix van trainers met kennis van zaken.

Linda, Business Finance Manager

Ik wil Mevrouw Jaspaert van harte bedanken voor deze cursus. Het was nochtans het onderdeel waar ik bij aanvang het minst naar uit keek, maar het onderdeel waar ik het meeste aan heb gehad. Axel

Axel, Business Controller

Veel passie bij alle docenten. Ambitieus programma met topdocenten waardoor er vaak te weinig was om alles grondig te behandelen, zelfs in zes dagen 😊

Kathleen, CFO

Heel goede opleiding. To the point, up to date en vooral bruikbaar.

Pieter, Financial Controller

Excellente stijl van presenteren en overdracht materie.

Steve, Plant Controller

Sommige onderdelen mogen gerust een dag meer krijgen, zo relevant en interessant.

Frank, Senior Controller

Heel goede opleiding, wel te kort. Had 1 dag meer mogen zijn !

Sarah, Business Controller

Zeer goed, gedwongen uit de comfortzone. Goede voorbeelden uit de praktijk. Doet je over jezelf nadenken.

Mathieu, Financial Controller

Héél boeiende, bruikbare, praktijkgerichte opleiding. Trainer past training aan volgens de noden van de groep.

Annelies, Business Controller
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Strategie & innovatie Change & project management Change & project management Lees meer lees meer General management Fact Based Decision Making voor business managers Fact Based Decision Making voor business managers Lees meer lees meer Strategie & innovatie Business Plan op 1 A4 Business Plan op 1 A4 Lees meer lees meer Financieel Management voor niet-financiële professionals THEMABROCHURE financieel management THEMABROCHURE financieel management Lees meer lees meer