Uw rol als Business analist - IFBD
Uw rol als Business analist

Uw rol als Business analist

  • U leert hoe u de brug slaat tussen gebruiker en IT.
  • U leert hoe u de meest geschikte oplossingen zoekt en vindt voor uw gebruikers.
  • U leert de essentiële soft skills van een goed Business Analist: luisteren en vragen stellen, adviseren met impact en omgaan met weerstand en conflicten.

DE ROL VAN BUSINESS ANALIST

Als Business Analist staat u tussen uw stakeholders en slaat u de brug tussen business en IT. U faciliteert, steunt en stuurt de veranderingen die door de business worden opgestart en door IT worden opgepikt. U vertaalt deze veranderingen, processen en nieuwe behoeften naar systemen. Dit betekent echter dat u nood heeft aan zowel technische, organisatorische, projectmatige als sociale vaardigheden. Want u vertaalt de behoefte van de business naar bruikbare oplossingen en implementeert deze samen met uw stakeholders.

WAT DOET EEN BUSINESS ANALIST?

Als Business Analist bent u verantwoordelijk voor het voorzien, onderkennen en vertalen van de behoeften en noden van de business naar bruikbare oplossingen. IT speelt hierbij een sleutelrol. Maar de complexiteit van de IT-projecten neemt steeds toe. Anno 2019 gaat IT niet alleen meer over het automatiseren en informatiseren van bestaande processen, maar is IT verantwoordelijk voor output en resultaten.

De Business Analist vormt de brug tussen business en ondersteunende disciplines en houdt rekening met alle aspecten van de bedrijfsvoering. Daarnaast heeft de Business Analist een voorlichtende functie naar de business: nieuwe ontwikkelingen in de markt oppikken en vertalen naar efficiënte oplossingen. Requirements management of het bepalen van de échte noden is dan ook de kerntaak van elke Business Analist.

WELKE COMPETENTIES HEEFT U NODIG ALS BUSINESS ANALIST?

Het goed uitvoeren van uw opdracht vraagt competenties op diverse gebieden. De belangrijkste zijn het definiëren van requirements, het analyseren en modelleren van bedrijfsprocessen en een grondige kennis van het business domein waarin u werkzaam bent. Hiernaast moet u bekend zijn met de practices voor als het allemaal niet meer perfect verloopt. Tot slot kunt u uw opdracht alleen uitvoeren met de juiste set van communicatieve en consultancy skills.

Christian Gijsels - Trainer IFBD
Als Business Analist bepaal je de échte noden van de business en vertaal je deze in bruikbare en resultaatgerichte oplossingen. Maar jouw job is meer dan louter technisch…

Christian Gijsels - Trainer IFBD

Christian Gijsels startte in 1997 als Manager eBusiness bij Evisor en stapte twee jaar later over naar KPMG waar hij als Director eBusiness de ganse organisatie adviseerde over hun digitale strategie. Hierna werd hij Business Unit Manager bij Cronos. Hij startte hier de consulting groep The Business Analysts op, een groep van een 30-tal business analisten, functioneel analisten en project managers. In 2008 startte hij GijselsDotCom op, een kennispartner voor business analisten en digitale transformatie. Christian is Master in Computer Technology (LUC), Certified Advanced Consulting Skills (KPMG Verona), Certified PDN (Consulting Problem Solving), Certified Teacher bij IBM Belgium, Internal Auditor Quality System ISO 9001:2000 (SGS Belgium), Certified Scrum Master/CSM at Scrum Alliance, Certified BPMN at BPMInstitute.org New York (Bruce Silver) en Certified in ArchiMate, Scrum PO en Six Sigma. Christian is gespecialiseerd in modelleertalen en -tools voor architectuur (ArchiMate), Business Analyse (BPMN voor processen, CMMN voor cases, en DMN voor beslissingen en decision rules) en functionele analyse (UML).

Zijn unieke ervaring, zowel als business analist én als manager, gekoppeld aan een overtuigende didactische aanpak, maken van Christian de meest geschikte trainer voor dit programma.

 

 

Rudi Baert - Trainer IFBD
Communiceren, adviseren, luisteren, de juiste vragen stellen ... Essentiële skills voor elke business analist.

Rudi Baert - Trainer IFBD

Rudi Baert begeleidt sinds 1997 – als Managing Director van L&AD – individuen en organisaties doorheen complexe veranderingstrajecten. Door zeer pragmatische trainingen en individuele coaching, faciliteert en stimuleert hij gedragsverandering doorheen de organisatie. Hiervoor was hij meer van 17 jaar actief in de financiële sector, waarbij hij jaren verantwoordelijk is geweest voor de organisatie van commerciële en managementopleidingen. Rudi is tevens gekwalificeerd MBTI-gebruiker en een veel gevraagd docent voor diverse leiderschapstrainingen.

Zeer goede lesgevers. Fijn groepsgevoel met ruimte voor eigen verhaal en praktijkgerichte oplossing.

Jolien, Consultant

Inspirerende opleiding!

Stefan, Business Systems Manager
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Corona-proof leren bij het IFBD

Klik hier en vind alle maatregelen die we hebben genomen om onze trainingen op een veilige manier te laten verlopen.

Managen met tegenwind

Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.

Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …

Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.

 

 

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Strategie & innovatie Post acquisitie HR management bij fusies & overnames Post acquisitie HR management bij fusies & overnames Lees meer lees meer Strategie & innovatie KPI’s die wel werken … KPI’s die wel werken … Lees meer lees meer Strategie & innovatie De businesscase als succesfactor voor projecten De businesscase als succesfactor voor projecten Lees meer lees meer Strategie & innovatie De controller als business partner De controller als business partner Lees meer lees meer