Het voeren van ontwikkelingsgerichte loopbaangesprekken

Het voeren van ontwikkelingsgerichte loopbaangesprekken

 • Hoe voert u motiverende, verbindende en ontwikkelingsgerichte loopbaangesprekken?
 • Hoe verbindt u de loopbaanverwachtingen van uw medewerkers aan de noden en beschikbaarheden binnen uw organisatie?
 • Hoe biedt u een toekomst – binnen uw eigen organisatie – aan uw sleutelmedewerkers?

DUURZAME INZETBAARHEID & EMPLOYABILITY

De arbeidsmarkt verandert sneller dan ooit. 60 % van de beroepen die wij nu kennen, zullen binnen 20 jaar niet meer bestaan. 100.000 leerlingen volgen momenteel een studierichting die – bij afstuderen – niet langer relevant is … Maar ook onze bedrijven veranderen. Digitaal is het nieuwe normaal. Hiërarchie wordt vervangen door zelfsturing. Levenslang leren is een must … Medewerkers, jong én oud, zullen zich moeten blijven ontwikkelen om aan te kunnen sluiten bij deze veranderingen om zo duurzaam inzetbaar te zijn.  

Duurzame inzetbaarheid is echter de verantwoordelijkheid van zowel het individu als de organisatie. Elke individuele medewerker moet inzetbaar zijn én ook blijven. Van HR én leidinggevende wordt verwacht en gevraagd hun medewerkers hierin te begeleiden en te stimuleren.

DE ARBEIDSMARKT: DUURZAAM MAAR WENDBAAR 

Duizenden Vlamingen en Brusselaars maakten de afgelopen jaren gebruik van de loopbaancheque. Als één van de weinige regio’s in Europa creëerde de Vlaamse regering dit instrument om werknemers te ondersteunen bij hun loopbaanvragen en zo de arbeidsmarkt meer wendbaar te maken. Werkgevers hebben dit signaal begrepen: het is hoog tijd om het proces van loopbaancoaching ook bedrijfsintern aan te pakken en te kijken op welke manier het werk zo kan ingericht worden dat het nog beter aansluit bij de dromen, ambities en verlangens van de medewerker.

Meer zelfs, elke organisatie die haar werknemers een duurzame loopbaan wenst aan te bieden, zal zich verplicht zien om ontwikkelingsgerichte loopbaangesprekken te voeren. 

DE NIEUWE PLEK VOOR WERK IS HET LOOPBAANGESPREK: NIET VRIJBLIJVEND MAAR ESSENTIEEL

Want wat is de plek voor werk in deze snel veranderende wereld? Hoe zien onze loopbanen er morgen uit? Wat is de verantwoordelijkheid van werkgever én werknemer in het “fris” houden van de loopbaan? Hoe ontdek je bij jezelf en bij je medewerkers de loopbaancompetenties? En hoe kan je die via loopbaangesprekken versterken, zodat je levenslang kunt leren, groeien en ontwikkelen? Waarin verschillen deze gesprekken van de traditionele functionerings- of evaluatiegesprekken? Hoe integreer je duurzaamheid en employability in deze gesprekken? Kies je voor ontwikkelen van tekorten of maximaliseren van potentieel? Welke tools en (gespreks-)technieken brengen je tot de juiste conclusies? Hoe stel je een loopbaan- en ontwikkelplan op? En hoe beïnvloedt de leeftijd van je werknemers het gesprek? En hoe ondersteun je je medewerkers bij het opmaken van een eigen loopbaanplan?  

Deze opleiding bezorgt je de nodige vaardigheden om op een krachtige manier loopbaangesprekken te initiëren en te voeren.

WAT LEER JE TIJDENS DEZE TRAINING

 • Je hebt een duidelijk zicht op de positionering van loopbaangesprekken binnen de strategie van je eigen onderneming en je handelt vanuit een duidelijk mandaat.
 • Je kan motiverende en ontwikkelingsgerichte loopbaangesprekken voeren.
 • Je kan samen met de medewerker of coachee talenten, drijfveren en ontwikkelings-behoeften vaststellen.
 • Je kan de loopbaanbehoeften van de medewerker of coachee verbinden met de noden en beschikbaarheden binnen jouw organisatie.
 • Je kan de medewerker stimuleren tot reflectie over duurzame inzetbaarheid.
 • Je kan de methodische stappen van een ontwikkelingsgericht loopbaangesprek toepassen.
 • Je kent de loopbaancompetenties en kunt die samen met jouw coachee identificeren.
 • Je kan een aantal praktische loopbaantools gebruiken.
 • Je kan de medewerker of coachee ondersteunen bij het opmaken van zijn/haar loopbaanplan.
 • Je hebt de basisvaardigheden van het coachen ingeoefend.
Jan De Keyser - Trainer IFBD
Duurzame inzetbaarheid en employability zijn geen lege kreten meer, maar een absolute must in deze snel veranderende arbeidsmarkt. En hierin speelt het loopbaangesprek meer dan ooit een cruciale rol. Want als werkgever wil je je goede medewerkers een toekomst geven en bij voorkeur binnen je eigen organisatie ...

Jan De Keyser - Trainer IFBD

Jan De Keyser is arbeids- en organisatiepsycholoog, en ondersteunt mens, team en organisatie in het maximaliseren van hun menselijke potentieel. Hij is één van de grondleggers van het loopbaancentrum My Future Works, dat in enkele jaren is uitgegroeid tot één van de toonaangevende loopbaancentra in Vlaanderen en Brussel. Hij ontwikkelde een aantal methodieken (Talentportfolio, Keuzekompas®), die intussen door vele loopbaancoaches gebruikt worden in hun dagelijkse praktijk. Jan was jarenlang HR Manager bij organisaties als ING, General Electric, … en is tevens al vele jaren een gewaardeerd lesgever voor het IFBD.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht Lean & agile hr-administratie Lean & agile hr-administratie Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Lees meer lees meer Writers academy Help! … Mijn kandidaat liegt Help! … Mijn kandidaat liegt Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht HR business partner met impact HR business partner met impact Lees meer lees meer