Budgetteren van personeelskosten

Budgetteren van personeelskosten

 • U leert hoe u uw personeelskost beheersbaar maakt.
 • U leert het belang van finance voor elke HR manager.
 • U leert alles over budget en budgetrapportering voor de HR manager.

U BEHEERT 33 % VAN ALLE KOSTEN VAN UW ORGANISATIE

Strategie is geen leeg begrip, maar een noodzaak om de competitiviteit van uw organisatie te garanderen. Hiertoe is een financieel plan met bijhorende budgetten een absolute must. Gezien de personeelskost – zowel in maakbedrijven als in de dienstensector – bijna altijd tot de top 3 van alle kosten behoort, ontsnapt ook uw HR-afdeling niet aan het budget- en controleproces. Bovendien heeft België nog steeds een loonhandicap van meer dan 15 % ten opzichte van de ons omringende landen. Dit dwingt u om als een goede huisvader of –moeder dit personeelsbudget te maken én te beheren.

HEEFT U DE FINANCIËLE BAGAGE OM UW BUDGET VORM TE GEVEN?

Het opstellen van een personeelsbudget is niet zo evident. Het is immers meer dan klakkeloos optellen van de loonbrieven … Het beheren, indelen, alloceren, opvolgen én bijsturen van dit personeelsbudget is immers een structureel onderdeel van uw opdracht. Maar heeft u wel voldoende financiële voorkennis hiervoor? Weet u welke cijfers u moet verzamelen en waar u deze kunt terugvinden? Heeft u zicht op wat uw financiële directie van u verlangt? En uw algemene directie? Kent u alle looncomponenten van uw loonmassa? Wat zijn directe en indirecte personeelskosten? Wat is de verzuimkost? Kent u de beheerskosten binnen uw personeelsbudget? En weet u hoe u deze kosten moet bijsturen, ook als deze ontsporen?

SAMEN MET FINANCE EN BUSINESS GEEFT U VORM AAN UW HR BUDGET

Als HR-verantwoordelijke (of ondernemer) heeft u nood aan kennis van de algemene principes en relevante begrippen uit het financieel beleid. Inzicht in kostencalculatie en kennis van het budgetteringsproces zijn ook voor u als HR manager onmisbaar. Bovendien moet u de verschillende componenten van een personeelsbudget in detail kennen zodat u, samen met finance én de business, tot een degelijke budgetopmaak en –opvolging kunt komen.

WAT MAG U VERWACHTEN?

In deze praktijkgeoriënteerde opleiding “Budgetteren van personeelskosten” krijgt u een direct bruikbaar antwoord op onder meer volgende vragen:

 • Welke input heeft u nodig om uw budget vorm te geven?
 • Hoe verdeelt u de kost van uw dienstverlenende afdelingen (lees ‘overhead’)?
 • Hoe schat u in welke middelen u nodig heeft om gestelde doelen te bereiken?
 • Hoe werkt u samen met de finance-afdeling?
 • Welke tools zijn voorhanden om een budget op te stellen?
 • Hoe maakt u uw loonkost beheersbaar?
 • Hoe analyseert u uw arbeidskosten?
 • Hoe komt u tot een model, gebouwd in overleg met finance?
Dirk Deconninck – Trainer IFBD
Gezien de loonkost voor vele organisaties 1/3 van de totale werkingskost bedraagt, is een strikt budget- en controleproces echt geen overbodige luxe … Maar een personeelsbudget is zo veel meer dan de optelsom van alle loonbrieven. Geef daarom samen met finance, de business en uw management vorm aan uw HR Budget.

Dirk Deconninck – Trainer IFBD

Dirk Deconninck is de drijvende kracht achter Fast Forward HR.

Fast Forward HR biedt een totaalpakket aan gepersonaliseerde en kostefficiënte HR-oplossingen onder de vorm van HR-advies op maat, praktijkgerichte HR-opleidingen en de HR-Flextool©.

Fast Forward HR is de geknipte partner voor wie er met zijn bestaand team of netwerk niet in slaagt om de noden of problemen met betrekking tot personeel aan te pakken of op te lossen.

Met zijn uitgebreide kennis en meer dan 25 jaar ervaring als ondernemer én HR-manager slaagt Dirk er steeds in een passende oplossing te vinden, rekening houdend met de visie, de noden en het budget van zijn klanten.

Dirk is daarenboven een gedreven en enthousiaste docent en gastspreker. De evaluaties zijn telkens bijzonder positief. Hij slaagt er keer op keer in om deelnemers te inspireren en op een aangename manier met heel veel praktijkvoorbeelden, de nodige kennis en methoden aan te leren.

Zijn motto zegt genoeg: “Never give up and have fun! Wie iets wil bereiken verstopt zich niet achter excuses, maar maakt een plan en gaat ervoor!”

Zeer interessante cursus. Super veel extra informatie meegekregen. Opleiding kon/mocht van mij zeker nog een tweede dag duren.

Soraya, HR Officer

Boeiend, ludiek gebracht. Beantwoordde zeker aan mijn verwachtingen!

Karlijn, HR Manager

Materie wordt op een zeer duidelijke en aangename manier aangeleerd. Zeer overzichtelijk, zelfs voor niet-kenners van het domein.

Hilde, Personeelsdirecteur

Praktijkgerichte voorbeelden zijn goed gekozen!

Hilde, HR Director

Leuk gegeven met praktijkvoorbeelden.

Arabella, FI/CO Manager

Super interessant en zeer bruikbaar.

Jacqueline, Finance manager Europe

Boeiende cursus!

Britt, HR & Communicatie Manager

Theoretische materie vlot en duidelijk uitgelegd.

Bart, Finance manager

Super cursus en super leerkracht.

Filip, ICT Domain Responsible

Boeiend en bruikbaar van begin tot het einde.

Ingrid, Groepsaankoopster

Materie wordt op een zeer duidelijke en aangename manier aangeleerd. Zeer overzichtelijk, zelfs voor niet-kenners van het domein.

Hilde, Personeelsdirecteur

De oefeningen waren zeer interessant!

Jan, Personeelsdirecteur

Zeer boeiende training, toegankelijk gebracht met sprekende voorbeelden die de complexe materie behapbaar maken. Dirk heeft een zeer aangename en plezante manier van lesgeven, wat het tot op het einde boeiend heeft gehouden. Fijn dat er achteraf nog (korte) vragen kunnen worden gesteld. Zeer geslaagd programma !!!

Ann-Sophie, HR Manager

Doe zo voort !!

Xavier, Accountant

Zeer interessant, bedankt Dirk.

Reine, HR Manager
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Financieel management voor financiële professionals Masterclass BTW Masterclass BTW Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Het grote blunderboek van het ontslagrecht anno 2024 Het grote blunderboek van het ontslagrecht anno 2024 Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Excel voor HR analytics Excel voor HR analytics Lees meer lees meer Financieel management voor financiële professionals Telefonisch debiteurenbeheer Telefonisch debiteurenbeheer Lees meer lees meer