HR plan op 1 A4 - IFBD
HR plan op 1 A4

HR plan op 1 A4

  • U leert hoe u businessnoden vertaalt naar HR- doelen.
  • U leert hoe u uw HR Plan realistisch, meetbaar en actiegericht opstelt.
  • U leert hoe u uw HR Plan opvolgt en wat uw rol en die van de business hierbij is.

EEN HR PLAN DAT AANSLUIT BIJ UW BUSINESS

Het formuleren van een Strategisch HR Plan is nog nooit zo lastig geweest. De vertaalslag van de organisatiestrategie en organisatiedoelen naar HR-strategie en HR-doelen is hier de grote uitdaging. Daarom is elk HR Business Plan, hoe gesofisticeerd, technisch onderbouwd en toekomstgericht het ook is, volkomen zinloos als het niet aansluit met de echte realiteit van uw business. Maar deze realiteit is vandaag getekend en geketend door onzekerheid. En dit maakt alles vandaag extra complex …

HR PLAN OP 1 A4

Maar hoe geeft u vorm aan uw HR Business Plan? Hoe vertaalt u de businessnoden naar HR-doelen? Hoe maakt u uw plan realistisch, meetbaar en actiegericht?  En hoe volgt u dit plan op?  Wat is de rol van HR en wat is de rol van de business?  Hoe past u dit plan aan de verander(en)de noden van uw organisatie? Hoe integreert u onzekerheid in uw plan?  Kortom, hoe maakt u uw HR Plan op 1 A4? De OGSM methodiek (Objectives, Goals, Strategies & Measures) is een krachtige en uitermate functionele manier om vorm te geven aan uw HR Plan.  

Want in één oogopslag (en op 1 A4) wordt duidelijk hoe uw HR Plan eruit ziet en hoe alle onderdelen met elkaar samenhangen. De methodiek vertaalt op een heldere en eenduidige manier doelstellingen in HR strategieën en vervolgens in HR actieplannen. Zo creëert u – bij uw business – een echt draagvlak voor al uw HR inspanningen.

HET 5 STAPPENPLAN BIJ DE OPMAAK VAN UW HR PLAN

STAP 1: STRATEGISCHE AGENDA
Kijk naar de belangrijkste organisatieontwikkelingen die uw organisatie kenmerken. Het management (zowel directie als lijnmanagement) moet u inzicht geven in hun plannen en strategische agenda’s. Op het moment dat u het gesprek daarover aangaat met die (lijn-)manager, voelt hij zich erkend in zijn rol en zal hij HR ook eerder erkennen.

STAP 2: ANALYSE VAN HET “MENSELIJKE KAPITAAL: NU EN STRAKS”
Bij stap 2 kijkt u naar het menselijke kapitaal binnen de organisatie. Hoe staat het er nu voor en waar wilt u naartoe? Wat zijn bijvoorbeeld de échte conclusies van een medewerkers-tevredenheidsonderzoek? Is de organisatie klaar voor de uitdagingen die ze graag aan wil gaan? Wat zijn de sterktes en de zwaktes? En hoe ziet de arbeidsmarkt eruit? En wat is de impact van de corona-crisis op uw menselijke kapitaal?

STAP 3: UW HR POWER SWOT
Nadat u de organisatiekant – vanuit de business – hebt bekeken, maakt u een HR Power SWOT. Vervolgens bekijkt u samen met het management of dit op elkaar aansluit. Hierop bepaalt u samen welke thema’s er op het HR plan moeten komen. Denk bijvoorbeeld aan capaciteitsplanning, mobiliteitsplan of competentie/talent management …

STAP 4: HR PLAN OP 1 A4 – AAN WELKE KNOPPEN MOET U DRAAIEN?
Nadat u, in overleg met de lijnmanager, die thema’s hebt bepaald, kunt u aan verschillende ‘knoppen’ draaien om deze in beweging te krijgen. Denk hierbij aan leiderschap, cultuur of HR tools.

STAP 5: 20% PLANNEN, 80% UITVOEREN
Als u samen met het management aan de juiste knoppen draait, is de gezamenlijke uitvoering het logische vervolg. HR voorkomt hiermee enerzijds dat er continu over de schouder mee wordt gekeken, en anderzijds dat alles uitbesteed wordt aan het management. Bovendien is het zowel voor de lijnmanager als voor HR cruciaal te weten wie welke rol speelt bij deze samenwerking. Op die manier gaat u als HR professional een gelijkwaardig gesprek aan met uw management en werkt iedereen vanuit een gezamenlijke agenda.

Een HR plan op 1A4, het werkt!

Ditke Van Goethem
Creëer – bij uw business én uw management – een echt draagvlak voor al uw HR-inspanningen door een HR Plan dat aansluit bij uw bedrijfsrealiteit.

Ditke Van Goethem

Ditke Van Goethem heeft de voorbije 20 jaar heel wat expertise opgebouwd op vlak van HR, Change, Leiderschap en Communicatie. Dankzij haar jarenlange praktijkervaring heeft ze een uitgebreide visie op zowel de zachte als de harde kant van HR. Tot voor kort was ze HR Directeur en lid van het Executive Commitee van Nextel, een succesvol ICT-bedrijf. Daar was ze onder meer verantwoordelijk voor de uitbouw van een duurzaam people-beleid in tijden van continue verandering en heeft ze verschillende overnames begeleid. Vandaag is ze als HR Expert verbonden aan Business Markers, waar ze organisaties helpt bij HR transformaties en het omzetten van hun groei-ambities naar een succesvolle people-aanpak. Zij is ervan overtuigd dat HR een enorme toegevoegde waarde heeft als business enabler, en niet beschouwd mag worden als cost center – de hoek waarin HR nog te vaak wordt geduwd. Met plezier deelt ze haar inzichten en tips tijdens deze training.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht HR policies HR policies Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Het verdiende loon Het verdiende loon Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Excel voor HR analytics Excel voor HR analytics Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Emotioneel intelligent communiceren Emotioneel intelligent communiceren Lees meer lees meer