DE SHIFT VAN MOETEN NAAR WILLEN
Jan geeft leiding aan zijn team. Ten minste … op papier. Want zijn team komt zelden in beweging. Nieuwe projecten? “Zucht, wéér iets extra.” Veranderingen? “Dat waait wel over.” Alles voelt als trekken en sleuren en zonder duwen gebeurt er niets. Sommigen werken van thuis uit. Onzichtbaar en afwezig. Geen eigenaarschap. Geen initiatief. Ze reageren nog net per e-mail. Nieuwe teamleden passen zich snel aan, want niemand steekt zijn of haar hoofd boven het maaiveld.
En Jan? Die heeft alles geprobeerd. Dreigen? Werkt niet. Controleren? Verhoogt de weerstand. Hij duwt. Hij trekt. Hij smeekt. Hij dreigt. Dan zelf maar doen? Maar hoe harder hij werkt, hoe passiever zijn team wordt.
Dit is een team zonder motivatie. Geen energie, geen betrokkenheid, geen eigenaarschap. Herkenbaar? Maar hoe doorbreekt u dit? Hoe krijgt u medewerkers écht in beweging – zonder controle, micromanagement, extra meetings en eindeloze frustratie? Ontdek in deze training hoe u de shift maakt van moeten naar willen.
LEIDERSCHAP IN EEN NIEUWE REALITEIT: MOTIVEREN & VERTROUWEN GEVEN
De constante verandering vraagt extra energie en motivatie van medewerkers én leidinggevenden. De opeenvolgende crisissen zorgden voor een extra werkdruk, stress, burn-out, absenteïsme en een groeiende kloof tussen leidinggevenden en teams – zeker in hybride omgevingen. En met deze krappe arbeidsmarkt, verdere digitalisering, AI-automatisering van zowel elke rol of functie, is de nood aan betrokken en gemotiveerde medewerkers groter dan ooit.
Motiveren zonder dwang, sturen zonder micromanagement en het creëren van een cultuur van vertrouwen waarin medewerkers willen bijdragen en niet enkel moeten presteren. Maar die shift van moeten naar willen is niet zo evident. Want hoe motiveert u zonder te controleren?
DE UITDAGING VAN MOTIVEREN ZONDER CONTROLEREN
Te veel controle ondermijnt motivatie, en toch grijpen managers er steeds naar terug. Want als vertrouwen ontbreekt, rest er enkel controle. Maar hoe doorbreekt u dit patroon en creëert u een werkomgeving waarin medewerkers zelf verantwoordelijkheid nemen voor prestaties?
Een gemotiveerd team is een high-performance team: medewerkers zijn productiever, inspireren hun collega’s, vertonen minder verzuim en gaan net dat stapje verder voor klanten en complexe projecten. Maar door hybride werken, AI en digitalisering wordt de afstand tussen teamleden onderling en tussen teamleden en leidinggevende alleen maar groter. Hierdoor wordt motivatie steeds moeilijker vast te houden en kiezen vele leidinggeven instinctief voor ‘modus controle’. Managers willen zekerheid en sturen daarom op controle, terwijl vertrouwen en verantwoordelijkheid juist de sleutels zijn tot high-performance teams.
CONTROLE WERKT. EVEN. MAAR MOTIVATIE WERKT DUURZAAM.
De beste leiders begrijpen dat controle geen garantie is voor succes. Sterker nog, hoe meer u controleert, hoe minder autonomie uw team ervaart en hoe sneller motivatie verdwijnt. Maar hoe stuurt u op resultaat zonder constant te controleren? Hoe inspireert u medewerkers tot topprestaties zonder ze onder druk te zetten?
In deze intensieve training leert u hoe u uw team écht in beweging krijgt zonder micromanagement, prestatiedruk of dwang. Dit programma is geen klassieke motivatiecursus, maar een strategisch en praktisch traject waarin u ontdekt hoe u vertrouwen opbouwt, verantwoordelijkheid stimuleert en een cultuur creëert waarin mensen wíllen presteren – zonder dat u hen constant hoeft te controleren.
DIT ZIJN DE KERNTHEMA’S VAN DEZE DAG
- Sturen en opvolgen zonder micromanagement – Hoe u wél grip houdt zonder te controleren.
- Motivatie in hybride teams – Hoe u betrokkenheid creëert op afstand.
- Van extrinsiek naar intrinsiek – Hoe u medewerkers laat werken omdat ze wíllen, niet omdat ze moeten.
- De psychologie achter motivatie – Hoe u gedragswetenschap inzet om uw team duurzaam te laten presteren.
- Feedback als drijvende kracht – Hoe u gesprekken voert die inspireren in plaats van demotiveren.
Dreigen met de stok werkt niet en de wortel voorhouden heeft een beperkt effect. Controle is een valkuil. Maar wat werkt dan wél? Dat ontdekt u in deze training.