Werken met zelfstandigen - IFBD
Werken met zelfstandigen

Werken met zelfstandigen

  • U leert alles over schijnzelfstandigheid en de nieuwe Arbeidsrelatiewet.
  • U leert aan de hand van typecontracten en voorbeeldclausules uw zelfstandige dienstverleners optimaal en risicoloos te contracteren.
  • U leert alles over de risico’s en de sancties bij het werken met zelfstandigen.

WERKEN MET ZELFSTANDIGEN … ALLEEN MAAR VOORDELEN OF OOK RISICO’S?

Organisaties doen stelselmatig een beroep op zelfstandige medewerkers en dienstverleners voor de uitvoering van diverse taken en projecten. Werken met zelfstandigen is niet alleen flexibel en minder strikt dan een arbeidsovereenkomst, maar biedt ook een aantal financiële voordelen. Toch is het werken met zelfstandigen niet zonder risico’s. Zeker na de recentste wetswijzigingen, waaronder de Wet inzake de aard van de arbeidsrelaties, de Programmawet inzake hoofdelijke aansprakelijkheid bij onderaanneming en de Programmawet inzake het ter beschikking stellen van personeel. Al deze maatregelen maken het werken met zelfstandige dienstverleners moeilijker en risicovoller. En dit in alle mogelijke sectoren: of u nu een beroep doet op een IT-helpdesk, de receptie en andere facilitaire diensten uitbesteedt, uw financiële afdeling aan een externe dienstverlener toebedeelt, activiteiten zoals transport uitbesteedt of een beroep doet op zelfstandige verkopers of managers, deze nieuwe wetgeving zal voor u van toepassing zijn. Zowel de contractuele relatie als de wijze waarop deze wordt uitgevoerd zal u moeten aanpassen. Het is dan ook het juiste moment om de verschillende types samenwerkingsovereenkomsten die binnen uw organisatie gebruikt worden kritisch te evalueren en waar nodig aan te passen aan de nieuwe vereisten van wetgeving en rechtspraak. Bovendien gelden voor verschillende types van zelfstandige samenwerking specifieke wettelijke regels, waarvan de niet-naleving kan leiden tot belangrijke aansprakelijkheden. Op deze studiedag wordt de actuele stand van zaken opgemaakt. De deelnemers wordt een praktisch hanteerbaar kader toegelicht dat hen zal toelaten zonder risico’s verder gebruik te blijven maken van zelfstandige medewerkers. In de workshop worden ook voorbeeldclausules en een typecontract besproken.

WELKE OVEREENKOMSTEN KUNT U SLUITEN MET UW ZELFSTANDIGEN?

Het contract tussen uw onderneming en de zelfstandige is van een totaal andere orde dan het contract met uw werknemers. Het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een handelsrechtelijke overeenkomst is fundamenteel verschillend. U krijgt hier niet alleen een totaalbeeld van risico’s (voor- én nadelen) maar ook een overzicht van de verschillende gebruikelijke overeenkomsten met zelfstandigen. De verschillende essentiële bepalingen worden per type contract toegelicht. Op deze wijze kunt u alle problemen anticiperen.

WAT MAAKT DEZE WORKSHOP UNIEK?

Werken met zelfstandigen biedt ongetwijfeld financiële én operationele voordelen. Maar de risico’s zijn niet gering. Zich optimaal informeren én overeenkomsten sluitend maken is dan ook een absolute must indien u niet voor verrassingen wenst te staan. Maar bovenal krijgt u inzicht in de complexiteit van de nieuwe wetgeving, waarbij de strijd tegen schijnzelfstandigheid, schijnwerknemers én ter beschikkingstelling verder opgedreven wordt. Deze workshop leert u hoe u bij outsourcing, projectsourcing, managementcontracten en vennootschappen, consulting, contracting, aannemingsovereenkomsten, … alle risico’s kunt vermijden. En dit voor alle betrokken partijen …

Jan Hofkens - Trainer IFBD
Werken met zelfstandigen is vaak een goede zaak. Tot het verkeerd loopt, de overeenkomst niet sluitend is en een procedure wordt aangegaan. Goed contract management met duidelijke afspraken en heldere clausules vermijden dit soort conflicten.

Jan Hofkens - Trainer IFBD

Meester Jan Hofkens is Advocaat – Vennoot bij Lydian Advocaten. Binnen het departement ‘Employment, Pensions & Benefits’ kent Meester Hofkens het individueel en collectief arbeidsrecht door en door. Herstructureringen, collectief ontslag, sociale conflictbeheersing, sociale verkiezingen, collectief overleg, de Europese ondernemingsraad, internationale tewerkstelling …: het zijn maar enkele van de vele expertises van het kantoor en van Meester Hofkens. Het departement arbeidsrecht van Lydian Advocaten werd verkozen tot “Employment Law Firm 2007”.

Yves Lenders - Trainer IFBD
Op elke werkvloer vind je meer en meer zelfstandigen. Van experten tot managers, project outsourcing tot subcontracting … Ik leer je graag hoe een juist management contract opstelt.

Yves Lenders - Trainer IFBD

Meester Yves Lenders is Advocaat – Vennoot bij Lydian Advocaten. Binnen het departement “Commercial & Litigation” begeleidt hij dagelijks ondernemingen bij het opstellen en onderhandelen van handelsovereenkomsten. Hij is tevens een doorgewinterde expert in het oplossen van geschillen via onderhandelingen, bemiddeling en voor rechtbanken. De combinatie van zijn ervaring in de adviesverlening bij het aangaan van overeenkomsten en zijn procedure ervaring, maakt hem bij uitstek geschikt om de valkuilen te duiden en oplossingen aan te bieden.

Zeer goed opleiding!

Louis, Purchase Manager

Hele fijne, aangename lesgevers!

Barbara, HR Manager

Ervaren sprekers die de materie enthousiast brengen.

Ruben, Diensthoofd personeel

Top seminarie!

Astrid, Advocate

Prachtig gedaan, gezien de aard van de materie!

Alain, Managing director

Super leerzame dag!

Dries, Managing director

Hoewel de inhoud vrij breed is, is er ruimte voor vragen. Goed programma.

Peter, Bedrijfsjurist
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Juridische trainingen Klanten in financiële problemen Klanten in financiële problemen Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Voeren van verzuimgesprekken op de werkvloer Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Lean & agile hr-administratie Lean & agile hr-administratie Lees meer lees meer Writers academy Reinventing HR-data Reinventing HR-data Lees meer lees meer