Alcohol & drugs op de werkvloer - IFBD
Alcohol & drugs op de werkvloer

Alcohol & drugs op de werkvloer

  • U leert hoe u een helder en bruikbaar alcohol- en drugbeleid opstelt.
  • U leert wat mag en niet mag bij controle en vaststelling van alcohol- of druggebruik op de werkvloer.
  • U leert aan de hand van concrete gevalsstudies hoe u misbruik bespreekbaar maakt.

ALCOHOL- EN DRUGSMISBRUIK OP DE WERKVLOER: EEN ONDERSCHAT PROBLEEM

Iedere onderneming onderkent het probleem van alcohol & drugs op de werkvloer. Het repressief optreden is één optie, het preventief optreden een andere. Als manager is het uw opdracht dit probleem op een pro-actieve wijze aan te pakken. Kennis van zaken is dan ook een absolute noodzaak. Daarom organiseert het IFBD deze unieke training: een unieke mix van juridische knelpunten, gekoppeld aan een concreet actieplan bij preventie én aan een praktische begeleiding voor probleemgebruikers. Kortom, een must voor ieder manager die zich met deze heikele – en sociaal actuele – problematiek geconfronteerd ziet.

PREVENTIE VERSUS REPRESSIE

Weinig managers weten hoe zij moeten / mogen reageren bij confrontatie met drugs of alcohol op de werkvloer. Hulp bieden, overgaan tot ontslag, afdreigen, opstellen van een preventieplan, afsluiten van strikte alcohol- en drugspolicies, … Kortom, evenveel reacties zijn mogelijk als individuele gevallen. Toch is het essentieel om een beleid uit te stippelen dat zowel preventief, adviserend als – indien nodig – ook repressief moet kunnen zijn.

Sommige werknemers (arbeiders, bedienden of kaderleden) zijn makkelijk te vervangen, anderen zitten in een knelpuntjob, nog anderen kunnen – wegens een specifiek statuut – niet zo makkelijk ontslagen worden. Anderen hebben een zo kritische job dat alcohol of drugs de veiligheid van de onderneming hypothekeert. De kost van dit risico, de kost van het vervangen én opleiden van werknemers, de kost van demotivatie én onderlinge conflicten, … Dit alles kan – bij een juiste aanpak– vermeden worden. En tot slot is het, als manager, uw sociale opdracht om bij te sturen waar nodig.

WAT MAG U VERWACHTEN …

De training is zo opgebouwd dat u een direct bruikbare mix krijgt van arbeidsrechtelijke informatie, gekoppeld aan direct toepasbare communicatieplannen. Onze docenten zijn dan ook thuis in deze materie. Aan de hand van concrete voorbeelden en praktische informatie leren zij u hoe u morgen een preventief én pro-actief alcohol- & drugsbeleid uitstippelt.

Isabel Plets - Trainer IFBD
De link tussen misbruik, verzuim en arbeidsongevallen dwingt elke HR Manager tot het uitwerken van een policy rond drugs en alcohol.

Isabel Plets - Trainer IFBD

Isabel Plets – Advocaat bij Lydian – is gespecialiseerd in alle aspecten van het arbeidsrecht met een specifieke focus op de werkgelegenheid publieke sector. Ze heeft ook een ruime ervaring in het “zachte” arbeidsrecht (gezondheid en veiligheid, privacy op het werk, pesterijen, …). Isabel behaalde een diploma rechten aan de Universiteit van Gent (UG) in 1996. Ze werkt eveneens als onderzoeksassistent arbeidsrecht in de sociale afdeling wetgeving van de Universiteit Gent. Isabel werd toegelaten tot de balie te Brussel in 2001.

Lydian is een full-service, onafhankelijk, Belgisch advocatenkantoor. Met zijn – op dit moment – 65 advocaten heeft het advocatenkantoor Lydian (voorheen Lontings & Partners) een zeer sterke reputatie in diverse domeinen opgebouwd, zoals ondermeer financiën, energie, pensioenen, verzekeringen, … Lydian staat voor een sterk en zeer professionele omgeving met een hoog niveau van juridische dienstverlening.

 

 

Rudi Baert - IFBD Trainer
Het aanspreken van medewerkers op gebruik van alcohol of drugs is niet evident. Maar toch moet je het doen...

Rudi Baert - IFBD Trainer

Rudi Baert begeleidt sinds 1997 – als Managing Director van L&AD – individuen en organisaties doorheen complexe veranderingstrajecten. Door zeer pragmatische trainingen en individuele coaching, faciliteert en stimuleert hij gedragsverandering doorheen de organisatie.

Hiervoor was hij meer dan 17 jaar actief in de financiële sector, waarbij hij jaren verantwoordelijk is geweest voor de organisatie van commerciële en managementopleidingen. Rudi is tevens gekwalificeerd MBTI-gebruiker en een veelgevraagd docent voor diverse leiderschapstrainingen.

Super gefundeerde en gedocumenteerde opleiding!

Luc, Preventieadviseur
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Managen met tegenwind

Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.

Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …

Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.

 

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht RSZ knelpunten – tussen fout en fraude RSZ knelpunten – tussen fout en fraude Lees meer lees meer Writers academy Online interviewen – ONLINE WORKSHOP Online interviewen – ONLINE WORKSHOP Lees meer lees meer Strategie & innovatie De fluïde organisatie De fluïde organisatie Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Werken met zelfstandigen Werken met zelfstandigen Lees meer lees meer