De chief happiness officer

De chief happiness officer

De chief happiness officer geeft vorm aan het strategisch welzijnsbeleid binnen het bedrijf. Leer hoe u zich deze rol eigen maakt in deze unieke praktijkgerichte opleiding.

  • U krijgt een bruikbaar stappenplan voor een strategisch welzijnsbeleid op uw werkplek.
  • U leert alle kapstokken voor een geïntegreerd happiness beleid.
  • U stelt uw eigen CHO (Chief Happiness Officer) actie plan op.

BLIJE EN GEMOTIVEERDE COLLEGA’S

De rol van Chief Happiness Officer is nog nooit zo cruciaal geweest, als in deze (post-) corona tijden.  Want werken met blije en gemotiveerde medewerkers maakt iedereen gelukkig. Zij krijgen de dingen gedaan en tillen hun collega’s naar een hoger niveau. Ze tellen geen uren, wel kleine én grote successen. Maar op het werk spreken wij niet over ‘geluk’, wel over ‘welzijn’.  Als werkgever, HR manager of leidinggevende bent u niet verantwoordelijk voor het geluk van uw mensen, wel – vandaag meer dan ooit eerder – voor hun welzijn en het garanderen van de best mogelijke werkcondities.  Deze workshop bezorgt u dan ook een stappenplan voor een strategisch welzijnsbeleid op het werk.

STEL WERKPLEZIER CENTRAAL

Maar waarom hebben steeds meer mensen een burn-out? Hoe voorkomt u dat medewerkers uitvallen? Hoe maakt u van werkplezier een belangrijk en strategisch doel? Want nog nooit waren er zo veel werknemers voor langere tijd afwezig. Stress, hoge werkdruk en verregaande flexibiliteit eisen – nu meer dan ooit – hun tol. Bovendien gaan we door de vergrijzing steeds later op pensioen. En toch beseft iedereen dat gelukkige werknemers voor betere resultaten zorgen en willen steeds meer mensen hun baan als een zinvolle activiteit zien.

DE CHIEF HAPPINESS OFFICER

Professor Van Hoof roept daarom een nieuwe functie in het leven: de Chief Happiness Officer (CHO). De CHO krijgt de belangrijke taak het welzijn van de medewerkers te bevorderen. Dat doet hij onder meer door afwezigheden grondig in kaart te brengen en door proactief geluk en zingeving te managen.

DE DRIE CRUCIALE TAKEN VAN DE CHIEF HAPPINESS OFFICER

Er is dus een duidelijke rol weggelegd voor de Chief Happiness Officer. Want net als de CEO, CFO, COO of CTO neemt de CHO een sleutelfunctie in die gegarandeerd tot betere bedrijfsresultaten leidt. De taak van de CHO loopt over drie sporen:

  • De CHO moet – zeker in het begin – remediërend werken. Het in kaart brengen van absenteïsme en presenteïsme en het herkennen van patronen is een eerste cruciale stap. Het re-integreren van de langdurige zieke, heroriëntatie van medewerkers, job-crafting, doorstroming, … is het logische gevolg.
  • De CHO moet inzetten op preventie want voorkomen is duidelijk ook hier beter dan genezen. Het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving, stressbeheersing en psychologische bijstand is geen overbodige luxe. Dit alles gekoppeld aan een duidelijke en transparante communicatie.
  • De CHO moet ook proactief happiness managen binnen de organisatie via zingeving. Laat medewerkers zich terug goed voelen, geef hen het gevoel dat ze iets betekenen, duid hun plek en rol in het grotere geheel …

MAAR WIE NEEMT DE ROL VAN CHO OP ZICH?

Logischer wijs is de HR Business Partner de meest evidente persoon om de rol van CHO op te nemen. Maar in feite moet elke leidinggevende de rol opnemen. CHO is daarom eerder een cultuur, ingebakken in het DNA van de organisatie, meer dan de taak van een individu met een welomschreven opdracht.

Vandaag neemt de CHO (net als de CEO, CFO, COO of CTO) een vitale sleutelfunctie in, die uw organisatie future proof maakt.

Elke Van Hoof – Trainer IFBD
Waarom hebben steeds meer mensen een burn-out? Hoe voorkom je dat medewerkers uitvallen? Hoe maak je van werkplezier een belangrijk target? Ik roep elke HR manager op om zich CHO te noemen en zo het welzijn van je medewerkers te bevorderen.

Elke Van Hoof – Trainer IFBD

Prof. dr. Elke Van Hoof is klinisch psycholoog met specialisaties in psychodiagnostiek, trauma, stress en burn-out. Ze is gecertifieerd EMDR-practitioner, biofeedbacktrainer en coach. Elke Van Hoof is verder expert in non-verbale interventies. Ze is bekwaam in outplacement en haar praktijk – Huis voor Veerkracht – is een gemandateerd loopbaancentrum en het expertisecentrum voor stress, burn-out en veerkracht zowel voor bedrijven, professionals en particulieren. Verder is zij expert binnen de Hoge Gezondheidsraad van België, treedt zij op als adviseur in de Committee on Employment and Social Affairs of the European Parliament en neemt zij – als expert – deel aan tal van beleidsondersteunende initiatieven.

Elke Van Hoof doceert medische en gezondheidspsychologie (sinds 2006) alsook klinisch psychologische interventies (vanaf academiejaar 2017-2018) aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gastdocent aan de Vlerick Business School. Daarnaast is ze een gewaardeerd gastprofessor, key-note en workshopleider in diverse opleidingsprogramma’s, zowel in het binnen- en het buitenland.

Inclusief voor elke deelnemer!

RELEVANT CIJFERMATERIAAL

op vijf jaar tijd is uitval door depressie en burn-out in België toegenomen met 32%;
> tussen 2005 en 2015 is het aantal mensen die meer dan een jaar thuis zitten toegenomen met 80%;
> de totale kost van arbeidsongeschiktheid wordt op 7.96 miljard euro geschat;
> in de komende 10 jaar moeten 300.000 medewerkers hun gepensioneerde collega’s vervangen;
> pas sinds 2010 kunnen artsen burn-out officieel identificeren als diagnose;
> mensen moeten steeds langer werken, brugpensioenen worden geschrapt en werkdruk neemt exponentieel toe;
> investeren in gezondheidspromotie en preventieprogramma’s levert een economische netto-voordeel op van 29.25%.

Naast de waardevolle documentatiebundel, krijgt u bij deelname aan deze training het boek ‘De chief happiness officer’ van uw trainer Elke Van Hoof mee naar huis. 

Wil er meteen nog veel meer van weten en toepassen. Top!

Kathy, HR Talent Coördinator

Goede interactie en mogelijkheid om te leren van elkaar.

Anke, Welzijnscoördinator

Hele sterke dag. Ik heb veel geleerd en inspiratie mee.

Eve, HR Business Partner
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Leiding geven aan mensen Pitchen met Power Pitchen met Power Lees meer lees meer Writers academy Slim interviewen Slim interviewen Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Communiceren & onderhandelen met vakbonden op de werkvloer Communiceren & onderhandelen met vakbonden op de werkvloer Lees meer lees meer Leiding geven aan organisaties Onzichtbaar leiderschap Onzichtbaar leiderschap Lees meer lees meer