Doe, dump of delegeer …

Doe, dump of delegeer …

  • Maak u zelf overbodig door slim en doelgericht delegeren.
  • Leer hoe u taken, projecten én verantwoordelijkheden delegeert, maar ook opvolgt.
  • Doe niet langer als laatste het licht uit.

WAAROM DELEGEREN ZO MOEILIJK BLIJFT …

‘Ik kan het zelf beter.’
‘Uitleggen kost mij meer tijd dan het zelf te doen.’
‘En trouwens, ze doen het toch nooit zoals ik het wil.’

Er is niks mis met hard werken … maar besteedt u uw tijd en energie wel aan de juiste dingen? Durft u alle uren op te tellen dat u het werk doet dat in de functieomschrijving van een ander staat? Of erger nog, taken die in niemands functieomschrijving staan, waardoor die telkens opnieuw bij u terechtkomen: e-mails beantwoorden, overleggen, brandjes blussen … Hoe vaak bekruipt u het gevoel dat u voor uw team werkt in plaats van andersom?

MOEITE MET DELEGEREN? 

Toch doet u het als manager of leidinggevende elke dag: u neemt rollen op of voert taken uit van mensen uit uw team. Maar waarom pakt u zelf klussen op waar andere mensen in uw team of bedrijf voor betaald worden? En waarom delegeert u deze niet? Vindt u het lastig om anderen te vragen taken uit te voeren die u zelf niet graag zou doen? Of vindt u net dat u sommige dingen onmogelijk aan een ander kunt overlaten? Heeft “delegeren” binnen uw bedrijf of team een te hiërarchische bijsmaak? Of ligt het net aan uw team of specifieke medewerkers binnen uw team? En bekruipt u het gevoel dat het sneller en beter gebeurt als u het zelf doet? 

WAT DE REDEN OOK IS: ALS U NIET DELEGEERT, DOET U NIET ALLEEN ZICHZELF MAAR OOK UW TEAM TEKORT 

Delegeren moet u leren. Want eens u in vertrouwen taken, projecten en verantwoordelijkheden kunt loslaten en toch doelgericht weet op te volgen, bent u in staat meer te doen in minder tijd. Uw team groeit, u motiveert uw mensen en u voelt er zich goed bij.  

Bovendien kunt u zich  richten op wat échte waarde toevoegt: business development, plannen op langere termijn, structurele verbetering en groei. Tot slot is de kans reëel  – zolang u niet delegeert – dat u diegene blijft die elke avond als laatste het licht uitdoet …  

HET GAAT NIET ALLEEN OM TIJD. HET GAAT OOK OM RESULTATEN. 

Delegeren is geen managementtrucje, maar een strategische keuze als leidinggevende. Wie op de goede manier delegeert, maakt zijn of haar team sterker, zelfstandiger en gemotiveerder. En met zo’n team – een team waaraan u zonder belemmeringen en met vertrouwen kunt delegeren – boekt u simpelweg meer resultaat. 

HOE DEZE WORKSHOP U HELPT MET DUURZAAM DELEGEREN 

In dit unieke programma, leert Rik Moons u door een andere bril naar delegeren te kijken. Niet vanuit emotie, maar vanuit bedrijfseconomische afwegingen. Hij bezorgt tientallen praktische tips en direct bruikbare handvatten die u direct in uw eigen rol als leidinggevende kunt toepassen. Deze workshop haalt alle drempels weg om daadwerkelijk te delegeren. Zonder schuldgevoel …

U leert de do’s and don’ts van het delegeren. Welke taken mag u wel en welke mag u niet delegeren en waarom. Aan wie gaat u wat delegeren, hoe vermijdt u mislukkingen, wat is het verschil tussen controle en opvolging, hoe vermijdt u jaloezie binnen uw team als gedelegeerde taken ook zichtbare voordelen hebben? U leert waarom leidinggevenden vaak niet delegeren en wat de belangrijkste valkuilen zijn. 

U krijgt de onmisbare 9 stappen checklist en onze trainer loodst u door een 7 stappen communicatieplan om gedelegeerde taken tot een goed einde te laten brengen. 

WAAROM IS DELEGEREN VANDAAG CRUCIAAL

In (post-) corona tijd, moet u met minder mensen en minder middelen, meer gedaan krijgen. Bovendien werken vele van uw teamleden nog thuis en dit zal wel nog even duren. De drempel om doelgericht te delegeren en de verleiding het zelf te doen, is vandaag nog groter dan enkele maanden terug. Maar anderzijds is de nood nog nooit zo hoog geweest. U kunt het immers niet alleen aan en u heeft uw team nu nodig.  

Tijdens deze workshop, leert u alle basisprincipes van het waarom maar vooral van het hoe van delegeren. Maar wat meer is, u past deze ook direct toe. Met interactieve oefeningen, tweegesprekken en real life cases gaat u zelf aan de slag.  

Rik Moons - docent IFBD
Delegeren is niet enkel loslaten. Als je delegeert, combineer je controle met opvolging. Je kan echter enkel doorgroeien als je je vervangbaar opstelt én durft te delegeren.

Rik Moons - docent IFBD

Rik Moons is auteur van het boek “Domme vragen bestaan wel”. Rik richtte na een succesvolle loopbaan van 24 jaar binnen de farma-industrie zijn eigen bedrijf MoonsManagement op, waarbij gefocust wordt op sales- en leiderschapstrainingen. Rik doceert communicatie en leiderschap aan de universiteit Gent en is professor aan EMS-Odisee (associatie KU Leuven) in Brussel. Hij is vooral een boeiend verteller en is -met meer dan 150 uiteenzettingen per jaar-  een veel gevraagd spreker, ook voor interactieve online-sessies.

Doe, dump of delegeer

“Hoe optimaliseer je de prestaties van je team en vergroot je je eigen promotiekansen? Het antwoord is: vertrouwen”

Als leider is er maar één manier om efficiënter én effectiever te werken: delegeren. Enkel zo vermijd je het verglijden van het belangrijke naar het dringende werk. Denk hierbij aan heel praktische zaken zoals het maken van verslagen en opzoekwerk verrichten. Ook het optimaliseren van bestaande procedures of het bedenken en uitwerken van totaal nieuwe projecten kan je delegeren. Maar delegeren is complex en vraagt vertrouwen, durf en opvolging. In dit boek vind je tal van handvaten en anekdotes uit de praktijk die jou leren loslaten. Soms ben je zelfs genoodzaakt om volledig los te laten, zoals Rik ervaarde toen zijn sportvliegtuig onbestuurbaar werd en hij zijn leven moest toevertrouwen aan zijn parachute.

Goede trainer, aangenaam gebracht mét humor.

Koen, Algemeen Directeur

Herkenbaar maar vooral bruikbaar.

Ann, Afdelingshoofd

Gedreven en gepassioneerde docent.

Gert, Diensthoofd

Prima training, goede oefeningen, aangename trainer.

Sophie, Head of HR

Goed tempo van de dag met veel oefeningen. Delegeren blijkt dan toch niet zo moeilijk.

Tom, Operations Manager

Toffe trainer. Vooral de open dialoog met andere deelnemers was voor mij waardevol.

Geert, Supply Chain Manager

Een topper om op één dag tips & tricks te verwerven over deze materie. Leuke, waardevolle en interactieve training.

Chris, Cost Control & Administration

Kwalitatief hoge opleiding met veel interacties en goed overgebracht.

Samuel, Quality Manager

Focus op direct leidinggevende maar één op één toepasbaar op leidinggeven zonder macht. Waardevol in projecten...

Gert, Project Engineer

Rik is een zeer enthousiaste trainer die gebruik maakt van verschillende werkvormen. Eindelijk iemand die mij de essentie van leiderschap op een eenvoudige en correcte manier heeft uitgelegd. BRAVO !!! PS : grappige metaforen :-)

Johan, Diensthoofd
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Writers academy De kracht van charismatisch leiderschap De kracht van charismatisch leiderschap Lees meer lees meer Writers academy Vrouwelijk ondernemerschap Vrouwelijk ondernemerschap Lees meer lees meer Sales Managing & coaching van uw commerciële binnendienst Managing & coaching van uw commerciële binnendienst Lees meer lees meer Writers academy Reinventing HR-data Reinventing HR-data Lees meer lees meer