Klanten in financiële problemen - IFBD
Klanten in financiële problemen

Klanten in financiële problemen

  • U leert een quick scan te maken van de jaarrekening van uw dubieuze leveranciers.
  • U leert de risico’s te beheersen bij financiële problemen, gerechtelijke akkoorden en faillissementen.
  • U leert de cruciale ratio’s binnen een jaarrekening of balans.

Tijdens de maand november steeg het aantal faillissementen met 7% ten opzichte van vorig jaar. Hiermee staat de teller op 9.968. De kaap van 10.000 faillissementen zal ook in 2017 opnieuw worden doorbroken … Voor vlaanderen zijn de actuele cijfers beter dan vorig jaar. In Wallonië echter, is er een stijging en in regio Brussel bedraagt de toename 30% in vergelijking met 2016. Dit doet ondernemers met een bang hart kijken naar 2018 …” (Bron – vrij naar Graydon 2017)

ZIJN KLANTEN VAN U FAILLIET GEGAAN IN 2017?

Aan de hand van een grondige financiële analyse van uw klanten, kunt u anticiperen op een eventuele faling. Op die manier minimaliseert u de commerciële gevolgen voor uw onderneming. Maar naast deze failliete ondernemingen, zijn er meer en meer ondernemingen die het financieel moeilijk hebben. Betalingen worden uitgesteld, leveranciers worden als bank gebruikt, alleen de strikt noodzakelijke betalingen worden doorgevoerd, … En deze bedrijven komen niet in de krant onder de rubriek ‘Falingen’. Maar hoe pakt u die aan? Hoe anticipeert u op hun eventuele problemen? Kortom, hoe herkent u hen?

HOE ANTICIPEERT U OP FALINGEN?

Als verantwoordelijk manager is het uw opdracht actie te ondernemen. Aan de hand van de financiële staten van een klant (balans, jaarverslag, p&l, …) kan u immers veel leren over de financiële gezondheid van uw klant. Niet alleen kan u zich hierdoor beschermen voor eventuele calamiteiten, maar bovendien kan u deze kennis ook gebruiken tijdens de commerciële onderhandeling. Tot slot kan deze kennis doorslaggevend zijn bij het al dan niet ondertekenen van het contract.

WAT KAN U LEREN UIT EEN QUICKSCAN VAN DE BALANS VAN UW KLANTEN?

Gedurende de eerste module neemt Johan Lyssens, onze financiële expert, u mee doorheen de balansen van uw klant. Aan de hand van een no-nonsense benadering leert u hoe u anticipeert op de financiële problemen van uw klanten. Wanneer is een klant ‘gezond’? Wat betekent rendabiliteit en solvabiliteit? Welke financiële ‘knipperlichten’ moet u inbouwen? Hoe evalueert u een balans? Kortom, na deze workshop maakt u als de beste een financiële quickscan van uw klanten.

EN WAT ALS … HET TOCH NOG VERKEERD LOOPT?

Wat als het dan toch misloopt … Wat zijn de juridische implicaties van een eventuele faling of gerechtelijk akkoord? Wat gebeurt op dat ogenblik met de lopende contracten? Hoe onderhandelt u met de curator? Wat zijn uw rechten als schuldeiser? En wat zijn de fiscale gevolgen? Kortom, los van alle operationele problemen waar u als bedrijf mee geconfronteerd wordt, is het eveneens uw opdracht de juridische en financiële gevolgen tot een strikt minimum te herleiden. In de tweede helft van de training leert Meester Yves Lenders u hoe u met de juridische implicaties omspringt.

Johan Lyssens - Trainer IFBD
Het aantal falingen was nooit zo hoog. En toch kunt u – door een goede financiële scan van uw klanten of leveranciers – hierop anticiperen. En u hoeft hier écht geen financieel of juridisch expert voor te zijn.

Johan Lyssens - Trainer IFBD

Johan Lyssens startte zijn carrière bij Bank J. Van Breda & C°. Gedurende meer dan 20 jaar werkte hij intensief samen met ondernemingen, waarvan de laatste 7 jaar als gedelegeerd bestuurder en Lid van het directiecomité verantwoordelijk voor kredietverlening, betalingsverkeer en beleidsinformatie. In 2001 maakte Johan de overstap naar Delta Lloyd Bank waar hij gedurende vijf jaar als lid van het directiecomité en gedelegeerd bestuurder zijn opdracht verder zette. Daarnaast was Johan 14 jaar lang Professor Financial Management aan de Antwerp Business School (Lessius). Op dit moment is hij ook actief als docent corporate finance aan de EHSAL Management School, PXL Hasselt en de Retail Banking Academy in London waar hij financiële opleidingen verzorgt voor banken in Europa en Afrika. Sinds 2006 is Johan binnen het IFBD als trainer en adviseur betrokken bij diverse financiële trainingstrajecten binnen Europa. De laatste jaren verzorgde hij Financieel Management trainingen voor diverse klanten (UNILIN, Vandemoortele, Johnson ControlsAdient, GEA, ENGIE, DHL, KELVION, ALCOPA, INEOS, PIERRET en vele tientallen andere nationale en internationale organisaties). Johan combineert een unieke bedrijfservaring met een uitgebreide didactische en academische inslag.

 

 

Yves Lenders - Trainer IFBD
Wat zijn de juridische implicaties van een eventuele faling of gerechtelijk akkoord? Wat gebeurt op dat ogenblik met de lopende contracten? Hoe onderhandelt u met de curator? Wat zijn uw rechten als schuldeiser? En wat zijn de fiscale gevolgen?

Yves Lenders - Trainer IFBD

Meester Yves Lenders studeerde in 1998 af als Licentiaat in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen (UIA). Hij specialiseerde zich aan de universiteiten van Louvain-la-Neuve (UCL) en Parijs (Paris I Panthéon-Sorbonne) en behaalde de diploma’s DESS Droit Economique en DEA Droit des Affaires in 1999.  In 1999 startte hij als advocaat bij Loeff Claeys Verbeke (nu Allen & Overy Belgium), waar hij deel uitmaakte van het departement Commercial & Litigation. In 2002 vervoegde hij Lydian. Hij adviseert ondernemingen bij het onderhandelen en aangaan van commerciële overeenkomsten en vertegenwoordigt hen in het oplossen van hun geschillen, via bemiddeling of via gerechtelijke weg. Hij heeft een bijzondere ervaring met insolventieprocedures (waaronder de WCo procedure) en de begeleiding in outsourcingprojecten.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Corona-proof leren bij het IFBD

Klik hier en vind alle maatregelen die we hebben genomen om onze trainingen op een veilige manier te laten verlopen.

Managen met tegenwind

Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.

Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …

Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.

 

 

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht Alcohol & drugs op de werkvloer Alcohol & drugs op de werkvloer Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht RSZ knelpunten – tussen fout en fraude RSZ knelpunten – tussen fout en fraude Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Het grote blunderboek van het ontslagrecht anno 2021 Het grote blunderboek van het ontslagrecht anno 2021 Lees meer lees meer Strategie & innovatie De controller als business partner De controller als business partner Lees meer lees meer