Leiderschap in matrix organisaties - de informele leider - IFBD
Leiderschap in matrix organisaties – de informele leider

Leiderschap in matrix organisaties – de informele leider

  • U leert leidinggeven zonder formele macht.
  • U verzoent tegenstrijdige agenda’s, belangen en doelstellingen.
  • U leert constructief onderhandelen en outputgericht communiceren.

OVERLEVEN IN EEN MATRIX ORGANISATIE …

Hebt u meer dan één rapportagelijn? Werkt u binnen projectteams met vertegenwoordigers uit verschillende afdelingen, verschillende locaties en met zeer beperkte of wisselende hiërarchische relaties? Bent u als project manager verantwoordelijk voor cross-functionele en cross-hiërarchische teams? Neemt u soms beslissingen zonder zelf de ‘hiërarchische’ baas te zijn? Bent u intern expert of consultant waardoor u eerder adviseert dan rapporteert? Dan werkt u als matrixmanager in een matrix organisatie … met alle gevolgen van dien …

VAN TOP-DOWN NAAR CROSS FUNCTIONELE TEAMS IN EEN MATRIX ORGANISATIE

Meer en meer organisaties verlaten de traditionele hiërarchie (top-down) en kiezen voor een matrix managementstructuur. Dit gebeurt echter niet zomaar en stelt zowel de organisatie als de individuele managers voor unieke uitdagingen. Informeel leiderschap in cross-functionele en cross-hiërarchische teams is echt niet evident. Want als matrix manager heeft u niet altijd de hiërarchische macht. En toch beslist u en wordt u op deze beslissing afgerekend …

VERZOENEN VAN TEGENSTRIJDIGE AGENDA’S, BELANGEN EN DOELSTELLINGEN

De matrix organisatie is vandaag eerder regel dan uitzondering. Werken met en voor verschillende bazen en stakeholders is vandaag een gegeven. Dit betekent dat u als matrixmanager moet kunnen omgaan met tegenstrijdige doelstellingen, agenda’s en belangen, ambiguïteit en een gebrek aan formele autoriteit.

OMGAAN MET GEBREK AAN FORMELE MACHT

In deze complexe organisaties maken (interpersoonlijke) vaardigheden het verschil. Niet de formele structuren van de organisatie, maar de manier waarmee het individu omgaat met de eindverantwoordelijkheid en het gebrek aan formele macht zijn de ingrediënten voor succes.

“MATRIXMANAGER” = “OUTPUT MANAGER”

Als matrixmanager blijft u echter ook verantwoordelijk voor deliverables. Maar de traditionele weg van sturing en controle werkt niet meer: SMART heeft immers zijn beperkingen. Beïnvloeding, denken vanuit partnership, het uitbouwen van netwerken, communicatie en flexibele manieren van samenwerking zijn de nieuwe werkinstrumenten van de matrix-manager. En hiervoor is een nieuwe ‘mindset’ cruciaal.

Matrixwerk vraagt immers interne mobiliteit en flexibiliteit. Soms zonder hiërarchie en vaak juist voor verschillende bazen. U moet verschillende perspectieven en visies kunnen verzoenen, samenwerking bevorderen, delegeren en integreren en soms acteren als een volleerd multiculturele leider op afstand. Een zeer uitdagende functie …

Peter De Meyer - Trainer IFBD
Niet de formele structuren van de organisatie, maar de manier waarop u omgaat met de eindverantwoordelijkheid en het gebrek aan formele macht zijn de ingrediënten voor succes.

Peter De Meyer - Trainer IFBD

Peter De Meyer combineert meer dan 15 jaar (internationale) lijnmanagementervaring met 10 jaar praktische ervaring op het vlak van organisatie- en leiderschapsontwikkeling en change management. Als lijnmanager werkte hij o.a. bij Remi Claeys Aluminium, ITT Thomas, Management Centre Europe en AMA Int’l. Binnen ITT Thomas werkte hij als Country Manager en Manager Organisational Development and Training op Europees niveau. Onder zijn leiding en actieve deelname werd een Talent Management project doorgevoerd in 11 Europese landen. Bij AMA Int’l, één van de wereldleiders op het vlak van organisatieontwikkeling en management development, werkte hij meerdere jaren als Managing Director – Global Pharmaceutical Industry Sector. Hij had er een wereldwijde verantwoordelijkheid. Zijn expertise richt zich vooral op drie pijlers: teamgerichte organisatiestructuren, strategisch leiderschap en change management. Vandaag is Peter Leadership Solutions Associate van het Center for Creative Leadership – CCL – dat wereldwijd één van de Top 5 organisaties is op het vlak van leiderschapsontwikkeling volgens zowel Business Week, The Financial Times en Harvard Business Review. Hiernaast is hij Hoofddocent “Total Team Management” en “Leadership & People Management” binnen het IFBD zowel voor open als interne trainingen.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Corona-proof leren bij het IFBD

Klik hier en vind alle maatregelen die we hebben genomen om onze trainingen op een veilige manier te laten verlopen.

Managen met tegenwind

Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.

Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …

Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.

 

 

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Writers academy Onzichtbaar leiderschap Onzichtbaar leiderschap Lees meer lees meer Writers academy Afspraak is afspraak – discipline op de werkvloer Afspraak is afspraak – discipline op de werkvloer Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Van functies naar rollen Van functies naar rollen Lees meer lees meer Writers academy Aanspreken? Gewoon doen! Aanspreken? Gewoon doen! Lees meer lees meer