Slim interviewen - IFBD
Slim interviewen

Slim interviewen

 • U leert het future jobinterview en haalt bias en ruis uit het gesprek dat diversiteit vergroot.
 • U kan het CACTUS canvas gebruiken om snel, simpel en slim gestructureerd te interviewen.
 • U leert een set van specifieke vragen die u helpen om de code van uw kandidaat te kraken en te linken aan de echte noden in de job.

WIE ZIT NU ECHT VOOR U?

De meest competente medewerker is niet altijd de slimste aanwerving. Vaak botsen attitudes en is de link tussen kandidaat en bedrijfscultuur zoek. Gezien attitudes beter voorspellen of iemand al dan niet past in de toekomstige job én cultuur, moet elke rekruteerder deze shift van competentie naar attitude en talent durven én kunnen maken. Organisaties die mensen met de juiste attitudes aantrekken, werken nu eenmaal beter.

DE NIEUWE JOBINTERVIEW-STRUCTUUR HEET CACTUS

De arbeidsmarkt is vandaag structureel door elkaar geschud. Er is een chronisch tekort aan kandidaten. Het diploma als een excellent voorspeller of iemand goed zal presteren, is niet langer relevant. Onze jobs veranderen razendsnel. Tot slot zit de kandidaat in de driver’s seat: de m/v kiest en beslist, niet langer u als werkgever of recruiter.

U heeft daarom nood aan een jobinterview waarmee u slim, snel en simpel op een gestructureerde manier uw kandidaat kunt inschatten. Een aanpak waar u naast competenties ook attitudes en talent voor taken mee kunt voorspellen. Een interview dat futureproof is en u toelaat om een gestructureerde dialoog – in plaats van een verhoor – aan te gaan met uw kandidaat. Die structuur zorgt net voor de optimale voorspelbaarheid van uw oordeel.

ONLINE VERSUS FACE-TO-FACEGESPREKKEN

Het is dan ook een must om een andere – slimme – interviewaanpak aan te leren als u de ingrijpende veranderingen op de arbeidsmarkt wilt counteren. Bovendien heeft u vandaag nood aan een model dat zowel bruikbaar is voor het online als face-to-facejobinterview. Een model dat u zowel bij de kandidaat, maar ook bij de voorbereiding met de hiring manager kunt gebruiken. Een model dat slim en snel is en simpel in gebruik.

WAT LEERT U TIJDENS DIT ‘SLIMME’ PROGRAMMA

Op basis van twintig jaar onderzoek én ervaring in het observeren en aanleren van jobinterviews, ontwikkelde Wim Thielemans het CACTUS Interview Canvas. Tijdens deze innovatieve opleiding leert u hoe u beter en sneller uw kandidaat beoordeelt. Enkele leerpunten …

 • U leert het CACTUS-canvas te gebruiken, met een heldere structuur, bruikbaar voor alle jobs en elke kandidaat.
 • U leert zonder bias en zonder ruis te interviewen.
 • U leert een gestructureerd interview te voeren waarbij competenties, attitudes en motivaties accuraat worden in kaart gebracht.
 • U krijgt een aanpak die sociaal wenselijke antwoorden vermijdt en meet wat echt nodig is om de juiste persoon aan te werven.
 • U krijgt een slimme aanpak om elke vacature helder én in meetbare criteria te gieten, al dan niet samen met uw hiring manager.
 • U leert een scoringsmethode om de relevante criteria snel en onmiddellijk te waarderen.
 • U krijgt een ‘onttwijfel-matrix’ om kandidaten accurater aan te werven of niet aanwerven te motiveren.
 • Via een gamification-aanpak leert u attitudes in te schatten via Attitude in a Box, een handige kaartenset.
 • U leert snelle reparatietips voor tijd- en efficiëntiewinsten tijdens het interviewproces.

WAAROM SLIM INTERVIEWEN?

Slim interviewen is een must voor elke interviewer, omdat …

 • de arbeidsmarkt met goedgeschoolde werkzoekenden vandaag niet meer bestaat;
 • het beste talent snel terug aan het werk is: niet de werkgever maar de werknemer kiest;
 • het interview de basis blijft van de beoordeling van de kandidaat;
 • vele jobinterviews vandaag online gebeuren, met andere spelregels en nog meer ruis;
 • elke job of vacature onderhevig is aan supersnelle wijzigingen waardoor diploma’s en ervaring steeds minder zeggen of iemand geschikt en succesvol kan zijn;
 • het klassieke jobinterview niet bestand is tegen die veranderingen;
 • ook uw concurrenten hun jobinterviews innoveren.

INNOVATIEVE LEERAANPAK VAN DEZE WORKSHOP

Dit programma maakt 100 % gebruik van een blended leeraanpak. Twee weken voor de training van start gaat, sturen wij u de link door naar onze online module. Gedurende anderhalf uur leert u de bouwstenen van het slimme CACTUS-interview en krijgt u tips over een professioneel online interview. Op deze manier komt u 100 % voorbereid naar de training en gaat u meteen van start met het échte werk. Zo verliest u geen kostbare leertijd aan de introductie en de nieuwe concepten. Met andere woorden: deze workshop is een échte werksessie.

INCLUSIEF VOOR ELKE DEELNEMER!

Slim Interviewen: voor een verdiepend inzicht in attitudes, motivatie en werkstrategieën. In dit boek ontdekt u hoe u bij ieder type kandidaat een betrouwbare inschatting kunt maken van wie de kandidaat werkelijk is en of hij of zij past binnen uw organisatie op basis van het attitudeprofiel. Dankzij een gestructureerde vragenset achterhaalt u snel en objectief de gedragsvoorkeuren van de kandidaat. Door deze kenmerken te koppelen aan gewenste competenties en functieprofielen, kunt u een betrouwbare voorspelling doen of de persoon de competenties al dan niet kan ontwikkelen, ook als de kandidaat die nog niet eerder in praktijk heeft gebracht. Bovendien krijgt u inzicht in de onbewuste motivatie- en attitudepatronen van de kandidaat. Hierdoor kunt u een accurate inschatting maken van de persoon, zelfs van zaken waarvan hij- of zijzelf zich niet eens bewust is. Vervolgens leert u hoe u uw bevindingen kunt toetsen met een specifieke test- en feedbackmethodiek.

Attitude in a Box: deze kaartenset is ontworpen om tijdens coachings- en rekruteringstrajecten sneller een zicht te krijgen op de attitudes van iemand. Die legt zelf de kaarten met gedragsbeschrijvingen hoe hij/zij functioneert in een bepaalde context. Op die manier krijgt de gespreksleider een overzicht van de belangrijkste attitudes van zijn kandidaat/cliënt. Voorspellingen van gedrag op basis van de attitudes vergen diepgaandere studie.

Naast de waardevolle documentatiebundel, krijgt u bij deelname aan deze training het boek ‘Slim interviewen’ en de kaartenset ‘Attitude in a Box’ van uw trainer Wim Thielemans mee naar huis. 

Wim Thielemans - Trainer IFBD
Het is tijd om ons 'gewoonte-interview' te durven evalueren. Een slimmere interview aanpak dringt zich op.

Wim Thielemans - Trainer IFBD

Wim  Thielemans is auteur van Slim Interviewen (genomineerd in 2016 voor beste boek voor recruiters) en Jobrepair (genomineerd voor beste boek voor recruiters in 2019) en bedenker van het CACTUS-interview en het verdiepende Attitudegericht interviewen. Gerenommeerde klanten in België en Nederland gebruiken zijn oplossingen: Actief, Ahold-Delhaize, Elia, EY, FOD Financiën, Nederlandse Spoorwegen, Securitas, …

Wim is expert in alle gesprekken over werk en oprichter van Dynamo dat opleiding, coaching en organisatieontwikkelingsprojecten verzorgt in New Generation Work. Al jaren is hij actief bezig met blended en online leren. Zo ontwikkelde hij vijf opleidingen die in de online leerbibliotheek van StudyTube staan.

Dat leren best niet saai, maar fun en interactief is, was zijn inspiratie om het Jobcrafting spel, Attitude in a Box en de Secret Academy of Da Vinci te bedenken. Wim is een enthousiaste trainer met de nodige dosis humor die graag de focus legt op het behalen van echte én meetbare resultaten.

Inclusief voor elke deelnemer!

Voor een helder inzicht in attitudes, motivatie en werkstrategieën In deze training ontdekt u hoe u bij ieder type kandidaat een betrouwbare inschatting kunt maken van wie de kandidaat werkelijk is en of hij of zij past binnen uw organisatie. Dankzij een gestructureerde vragenset achterhaalt u snel en objectief de gedragsvoorkeuren van de kandidaat. Door deze kenmerken te koppelen aan gewenste competenties en functieprofielen, kunt u een betrouwbare voorspelling doen of de persoon de competenties al dan niet kan ontwikkelen, ook als de kandidaat deze nog niet eerder in praktijk heeft gebracht. Ook krijgt u inzicht in de onbewuste motivatie- en attitudepatronen van de kandidaat. Hierdoor kunt u een accurate inschatting maken van de persoon, zelfs van zaken waarvan hij- of zijzelf zich niet eens bewust is. Vervolgens leert u hoe u uw bevindingen kunt toetsen met een specifieke test- en feedbackmethodiek.

Naast de waardevolle documentatiebundel, krijgt u bij deelname aan deze training het boek ‘Slim interviewen’ van uw trainer Wim Thielemans mee naar huis.

Zeer goede opleiding!

Evy, HR officer
Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Human Resources & Arbeidsrecht Het verdiende loon Het verdiende loon Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Voeren van resultaatgerichte functioneringsgesprekken Voeren van resultaatgerichte functioneringsgesprekken Lees meer lees meer Writers academy Onzichtbaar leiderschap Onzichtbaar leiderschap Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Van functies naar rollen Van functies naar rollen Lees meer lees meer