Balanslezen voor inkopers - IFBD
Balanslezen voor inkopers

Balanslezen voor inkopers

  • U leert waarom een jaarrekening niet alleen voor boekhouders is opgesteld.
  • U leert hoe een balans u helpt bij het nemen van juiste en gegronde beslissingen.
  • U leert de rendabiliteit, solvabiliteit, efficiëntie, liquiditeit en productiviteit evalueren van een leverancier, concurrent, collega of eigen organisatie.

OP ZOEK NAAR SOLVABELE BUSINESS PARTNERS

Als inkoper beschikt u over de technische kennis en onderhandeling skills om de juiste producten of diensten aan de juiste prijs in te kopen. Toch neemt u dagelijks grote risico’s … Want uw leverancier is misschien niet zo financieel gezond als de verkopers laten uitschijnen.

Maar hoe evalueert u de financiële solvabiliteit van uw businesspartner? Kan u wel een strategisch product inkopen bij een net-niet failliete leverancier? Waarom is de ene leverancier zoveel goedkoper dan de ander? Kunt u een volledig project uitbesteden aan een bedrijf dat haar eigen leveranciers niet kan betalen? En wordt er effectief zo veel geïnvesteerd in productontwikkeling? Kortom, is uw leverancier op middellange en lange termijn een solvabele partner voor uw organisatie?

QUICK SCAN VAN JAARREKENINGEN

Gedurende deze training neemt Johan Lyssens u mee doorheen de opbouw en structuur van de balans. Gedurende de ochtendsessie staat u stil bij de basisbouwstenen van een jaarrekening. Gedurende de middagsessie analyseert u drie balansen/jaarrekeningen van drie “potentiële leveranciers”: een financieel gezonde onderneming, een financieel ongezonde onderneming en een doorsnee onderneming. Zo leert u hoe u uw eigen leveranciers financieel kunt screenen door het maken van een gerichte quick scan van de jaarrekening.

KENNIS VAN FINANCIËN … EEN MUST VOOR IEDERE INKOPER

U bent inkoper en geen financieel manager. Uw opdracht blijft het screenen en evalueren van potentiële en bestaande partners of leveranciers. Maar kennis van financiën is echter een absolute must. De laatste jaren zijn nog nooit zoveel ondernemingen over kop gegaan, waaronder ongetwijfeld ook leveranciers van uw organisatie …

Een grondige balansanalyse laat u toe de bedrijfsstrategie te analyseren en te anticiperen op risico’s. Wordt er nog voldoende geïnvesteerd in nieuwe machines? En in mensen? Hoe hoog is de schuldenlast? Wordt er nog geïnvesteerd in productontwikkeling? Hoe is het personeelsverloop? Is dit bedrijf een betrouwbare partner op lange termijn? Middellange termijn? Korte termijn? Kortom, u leert op één dag tijd hoe u als inkoper de juiste beslissingen neemt.

BRENG UW EIGEN ‘DUBIEUZE’ LEVERANCIERS MEE …

Als inkoper kunt u zelf ook de balansen van uw ‘dubieuze’ leveranciers meebrengen. Samen met de docent kunt u dan kijken in hoeverre zij een potentieel risico betekenen voor de continuïteit van uw inkoop-activiteiten.

Johan Lyssens – Trainer IFBD
Als inkoper loopt u een gigantisch risico. Als een systeem-leverancier in faling gaat of haar financiële verplichtingen niet kan inlossen, is uw organisatie (uzelf incluis) hier het slachtoffer van. Neem proactief actie door het screenen van de jaarrekening van uw suppliers.

Johan Lyssens – Trainer IFBD

Johan Lyssens startte zijn carrière bij Bank J. Van Breda & C°. Gedurende meer dan 20 jaar werkte hij intensief samen met ondernemingen, waarvan de laatste 7 jaar als gedelegeerd bestuurder en Lid van het directiecomité verantwoordelijk voor kredietverlening, betalingsverkeer en beleidsinformatie. In 2001 maakte Johan de overstap naar Delta Lloyd Bank waar hij gedurende vijf jaar als lid van het directiecomité en gedelegeerd bestuurder zijn opdracht verder zette. Daarnaast was Johan 14 jaar lang Professor Financial Management aan de Antwerp Business School (Lessius). Op dit moment is hij ook actief als docent corporatefinance aan de EHSAL Management School, PXL Hasselt en de Retail Banking Academy in London waar hij financiële opleidingen verzorgt voor banken in Europa en Afrika. Sinds 2006 is Johan binnen het IFBD als trainer en adviseur betrokken bij diverse financiële trainingstrajecten binnen Europa. De laatste jaren verzorgde hij Financieel Management trainingen voor diverse klanten(UNILIN, Vandemoortele, Johnson Controls- Adient, GEA, ENGIE, DHL, KELVION, ALCOPA, INEOS, PIERRET en vele tientallen andere nationale en internationale organisaties). Johan combineert een unieke bedrijfservaring met een uitgebreide didactische en academische inslag.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
Corona-proof leren bij het IFBD

Klik hier en vind alle maatregelen die we hebben genomen om onze trainingen op een veilige manier te laten verlopen.

Managen met tegenwind

Leren in deze complexe en onzekere tijden is een must. Daarom maakte het IFBD een unieke selectie uit haar totaalaanbod en bundelde deze in de brochure ‘Managen met Tegenwind’. Klik op de titel en download de brochure.

Binnen de acht fundamentele bouwstenen van een future proof manager en organisatie, selecteerden wij telkens vier essentiële én robuuste programma’s. Van strategie en leiderschap, over communicatie en finance, naar project management en HR tot sales en output …

Deze programma’s bezorgen u het noodzakelijke kompas en helpen u uw zeilen én die van uw team terug aan de wind te zetten.

 

 

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

 

 

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Anderen bekeken ook
Strategie & innovatie SLA – service level agreements SLA – service level agreements Lees meer lees meer Aankoop & facility TCO – total cost of ownership TCO – total cost of ownership Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Financiële Intelligentie voor de HR Manager Financiële Intelligentie voor de HR Manager Lees meer lees meer Strategie & innovatie Managen met tegenwind – voorjaar 2021 Managen met tegenwind – voorjaar 2021 Lees meer lees meer