Balans lezen voor inkopers

Balans lezen voor inkopers

  • U leert waarom een jaarrekening niet alleen voor boekhouders is opgesteld.
  • U leert hoe een balans u helpt bij het nemen van juiste en gegronde beslissingen.
  • U leert de rendabiliteit, solvabiliteit, efficiëntie, liquiditeit en productiviteit evalueren van een leverancier, concurrent, collega of eigen organisatie.

OP ZOEK NAAR SOLVABELE BUSINESS PARTNERS

Als inkoper beschikt u over de technische kennis en onderhandeling skills om de juiste producten of diensten aan de juiste prijs in te kopen. Toch neemt u dagelijks grote risico’s … Want uw leverancier is misschien niet zo financieel gezond als de verkopers laten uitschijnen.

Maar hoe evalueert u de financiële solvabiliteit van uw businesspartner? Kan u wel een strategisch product inkopen bij een net-niet failliete leverancier? Waarom is de ene leverancier zoveel goedkoper dan de ander? Kunt u een volledig project uitbesteden aan een bedrijf dat haar eigen leveranciers niet kan betalen? En wordt er effectief zo veel geïnvesteerd in productontwikkeling? Kortom, is uw leverancier op middellange en lange termijn een solvabele partner voor uw organisatie?

QUICK SCAN VAN JAARREKENINGEN

Gedurende deze training neemt Johan Lyssens u mee doorheen de opbouw en structuur van de balans. Gedurende de ochtendsessie staat u stil bij de basisbouwstenen van een jaarrekening. Gedurende de middagsessie analyseert u drie balansen/jaarrekeningen van drie “potentiële leveranciers”: een financieel gezonde onderneming, een financieel ongezonde onderneming en een doorsnee onderneming. Zo leert u hoe u uw eigen leveranciers financieel kunt screenen door het maken van een gerichte quick scan van de jaarrekening.

KENNIS VAN FINANCIËN … EEN MUST VOOR IEDERE INKOPER

U bent inkoper en geen financieel manager. Uw opdracht blijft het screenen en evalueren van potentiële en bestaande partners of leveranciers. Maar kennis van financiën is echter een absolute must. De laatste jaren zijn nog nooit zoveel ondernemingen over kop gegaan, waaronder ongetwijfeld ook leveranciers van uw organisatie …

Een grondige balansanalyse laat u toe de bedrijfsstrategie te analyseren en te anticiperen op risico’s. Wordt er nog voldoende geïnvesteerd in nieuwe machines? En in mensen? Hoe hoog is de schuldenlast? Wordt er nog geïnvesteerd in productontwikkeling? Hoe is het personeelsverloop? Is dit bedrijf een betrouwbare partner op lange termijn? Middellange termijn? Korte termijn? Kortom, u leert op één dag tijd hoe u als inkoper de juiste beslissingen neemt.

BRENG UW EIGEN ‘DUBIEUZE’ LEVERANCIERS MEE …

Als inkoper kunt u zelf ook de balansen van uw ‘dubieuze’ leveranciers meebrengen. Samen met de docent kunt u dan kijken in hoeverre zij een potentieel risico betekenen voor de continuïteit van uw inkoop-activiteiten.

Johan Lyssens – Trainer IFBD
Als inkoper loopt u een gigantisch risico. Als een systeem-leverancier in faling gaat of haar financiële verplichtingen niet kan inlossen, is uw organisatie (uzelf incluis) hier het slachtoffer van. Neem proactief actie door het screenen van de jaarrekening van uw suppliers.

Johan Lyssens – Trainer IFBD

Johan Lyssens startte zijn carrière bij Bank J. Van Breda & C°. Gedurende meer dan 20 jaar werkte hij intensief samen met ondernemingen, waarvan de laatste 7 jaar als gedelegeerd bestuurder en Lid van het directiecomité verantwoordelijk voor kredietverlening, betalingsverkeer en beleidsinformatie. In 2001 maakte Johan de overstap naar Delta Lloyd Bank waar hij gedurende vijf jaar als lid van het directiecomité en gedelegeerd bestuurder zijn opdracht verder zette. Daarnaast was Johan 14 jaar lang Professor Financial Management aan de Antwerp Business School (Lessius). Op dit moment is hij ook actief als docent corporatefinance aan de EHSAL Management School, PXL Hasselt en de Retail Banking Academy in London waar hij financiële opleidingen verzorgt voor banken in Europa en Afrika. Sinds 2006 is Johan binnen het IFBD als trainer en adviseur betrokken bij diverse financiële trainingstrajecten binnen Europa. De laatste jaren verzorgde hij Financieel Management trainingen voor diverse klanten(UNILIN, Vandemoortele, Johnson Controls- Adient, GEA, ENGIE, DHL, KELVION, ALCOPA, INEOS, PIERRET en vele tientallen andere nationale en internationale organisaties). Johan combineert een unieke bedrijfservaring met een uitgebreide didactische en academische inslag.

Lien Dobbeleir - Trainer IFBD

Lien Dobbeleir is Business Manager bij UFINITY, Finance consultants. Daarvoor was zij gedurende meer dan 8 jaar Consultant Bij BMW Group BELUX. Zij heeft als opleiding master Toegepaste Economische Wetenschappen van de universiteit Antwerpen.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

Anderen bekeken ook
Financieel Management voor niet-financiële professionals Financieel management voor de niet-financiële manager Financieel management voor de niet-financiële manager Lees meer lees meer Aankoop & facility Selecteren, opvolgen & beoordelen van leveranciers Selecteren, opvolgen & beoordelen van leveranciers Lees meer lees meer Aankoop & facility Beheren & beheersen van prijsherzieningen voor Inkopers Beheren & beheersen van prijsherzieningen voor Inkopers Lees meer lees meer Aankoop & facility Fleet services – inkoop, management en inrichting: toolbox training Fleet services – inkoop, management en inrichting: toolbox training Lees meer lees meer
[Veld is niet meer gekoppeld!]