7 mythes over productiviteit onthuld

Dirk
Date 26/02/2017

Over productiviteit werd al massaal veel geschreven. De vele honderden blogs en artikels spreken elkaar soms tegen en creëren verwarring. Graag onthullen wij hierbij 7 Productiviteit Mythes, zodat je als een Productiviteits Ninja aan de slag kan.

  1. ‘Ik kan meer gedaan krijgen als ik multitask.’

Heb je ooit gehoord dat mensen te veel hooi op hun vork nemen? Dat is wat multitasken inhoudt – hoe meer taken je tegelijkertijd probeert te voltooien hoe minder elk van die taken effectief goed uitgevoerd wordt. Maak in plaats daarvan gebruik van mono-tasken: Voltooi eerst iets voordat je verder gaat met het volgende. Op deze wijze krijgt elke taak je volledige aandacht.

  1. ‘Om uit een dip te komen moet ik op volle kracht vooruit blijven gaan.’

Dipjes zijn een natuurlijk fenomeen. Er zullen altijd tijden zijn wanneer je voelt dat je op je best bent. Of net niet. Wanneer je je motivatie voelt wegglippen of wanneer je moe en afgeleid wordt, dan is het tijd om een pauze in te lassen en er later weer verder mee te gaan.

  1. ‘Deze ene tip zorgt ervoor dat iedereen nog productiever kan worden!’

Productiviteit is geen algemeen gegeven. Het is niet voor iedereen gelijk. Wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor je baas, je partner of een collega. Wees niet bang om uit te zoeken wat voor jou werkt, zelfs als het betekent dat je tegen de norm ingaat.

  1. ‘Ik moet langer werken om meer gedaan te krijgen.’

Probeer beter gebruik te maken van de uren die je al hebt om je werk te voltooien. De oplossing hiervoor kan mono-tasken zijn of het afwerken van je meest moeilijke taak bij het begin van de dag. Nogmaals, zoek naar datgene wat voor jou werkt!

  1. ‘Het internet maakt me minder productief!’

Voor sommige mensen kan het lijken alsof dit het geval is maar dat hoeft niet zo te zijn! Geloof het of niet, het internet kan je vriend zijn wanneer het gaat om productiviteit – je hoeft alleen maar te weten hoe je met je wapens om moet gaan en hoe je ze op een productieve wijze kunt gebruiken.

  1. ‘Druk bezig zijn = productief.’

Nee. Productief = productief.

  1. ‘Ik ben niet meer te helpen!’ 

Dat is voor niemand het geval! We blijven volhouden dat iedereen aanpassingen kan maken aan hun werk- en organisatiegewoontes zodat ze hun productiviteit een boost kunnen geven. En ja, daar hoor jij ook bij.

Fokke KOOISTRA