De eigenschappen van een perfect project!

Dirk
Date 04/04/2019

Hoe maak je van een prutsproject een perfect project?

Als je kritische vragen durft te stellen bij het begin van een project en je dapper genoeg bent om ook echte consequenties aan de antwoorden te linken, kan je een goede start maken.

Verder zijn er drie menselijke eigenschappen essentieel bij elk succesvol project:

1. Leiderschap. Zelden komen de juiste mensen op de juiste plek terecht. Te vaak krijgen bijvoorbeeld juniors te zware projecten toegewezen. Je moet een ‘natuurlijke leider’ op een project durven te zetten. Iemand naar wie men luistert, die mensen motiveert, maar ook tegen iedereen STOP durft te roepen wanneer het fout gaat.

2. Volwassenheid. Prince 2 heeft maturity level 5, terwijl het heel vaak gebruikt wordt in organisaties met maturity level 1 of 2. Dat verschil is veel te groot. Uit onderzoek blijkt dat organisaties met een maturity level van 3 of hoger meer geslaagde projecten opleveren en dat ook nog eens met minder mensen doen, omdat ze ruim geld besteden aan het juiste leiderschap en omdat ze makkelijker projecten durven te stoppen.

3. Weerbaarheid. Steek je vinger op wanneer het fout loopt! Dat doen mensen veel te weinig. Vaak uit angst om het probleem zelf te moeten gaan oplossen. Of omdat ze vrezen voor hun positie. Ik adviseer dan de S.T.O.P.-methode te gebruiken: Stop, ga Terug, begin Opnieuw, Perfectioneer je project!. De schade is véél groter als je maar aan blijft modderen.

 

Er is geen pilletje!
Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Er bestaat geen pilletje om je projecten te doen slagen, je moet zelf aan de juiste knoppen gaan draaien. Het moeilijkste wat er is, bij iedere verandering, is het doorbreken van onze gewoontes. Daarom blijft twee derde van alle projecten, groot en klein, overal en altijd, hardnekkig mislukken. Na een opleiding gaat iedereen gelijk weer druk mailen, vergaderen, telefoneren… terwijl men beter eerst even de tijd neemt om na te denken over hoe het deze keer anders te gaan doen.

Herkenbaar? Bekijk hier het programma van de training en doe er wat aan! Elimineer de prutsprojecten binnen uw organisatie en maak in de toekomst niet meer dezelfde fout.

Bart FLOS & Dirk SPILLEBEEN