Help … Mijn kandidaat liegt

Dirk
Date 13/07/2017

CV FRAUDE … MEER DAN U DENKT!

Onbestaande extralegale voordelen, verzwegen arbeidsconflicten of rammelende referenties: één op drie van alle sollicitanten speelt het spel niet eerlijk. Meer zelfs … onderzoek toont aan dat 25 % van alle gescreende sollicitanten wordt afgewezen omdat ze in hun brieven aantoonbaar liegen. Maar de 75 % resterende sollicitanten gaan evenmin vrijuit.

OVERDRIJVEN OF LIEGEN … WAAR LEGT U DE GRENS?

Weinig sollicitanten vinden het immers erg om te liegen. Ze geven zichzelf met de glimlach opslag en liegen over die royale bonus. Ze verzwijgen ontslag of schroeven ervaring op. Maar ook de werkgever laat steken vallen. Slechts één op twee neemt de moeite om de oude baas van de kandidaat te bellen, een referentie te controleren of te checken of het salaris conform opleiding en werkervaring is. Onzichtbaar verhoren is dan ook een noodzakelijke competentie bij elk sollicitatiegesprek.

WAAR WORDT OVER GELOGEN?

Waar wordt dan over gelogen en hoe doorprikt u die leugens? Het overdrijven van de functie, onjuiste diploma’s en certificaten, een hoger salaris met extra(-legale) voordelen, ontslag of ziekte, de échte reden van vertrek, … U mag uw kandidaat niet steevast geloven. Hij of zij heeft immers alle voordeel bij een overtuigend cv.

IK WEET DAT U LIEGT, BESTE SOLLICITANT …

Hoe bereidt u zich voor op een liegende kandidaat? Kunt u aan iemand zien of hij of zij liegt? Hoe herkent u micro expressies? Welke vragen stelt u en welke net niet? Wat zeggen wetenschappers, leugendetectie-wizards en bijvoorbeeld pokerspelers hierover?

VERHOORTECHNIEKEN VOOR GEVORDERDEN: UW PROGRAMMA

In de ochtendsessie gaat u op zoek naar antwoorden op die vragen. U kijkt naar de psychologie van de leugen, naar leugenstrategieën en naar verhoortechnieken uit de praktijk: de echte lessen van de CIA. Aan de hand van o.m. videofragmenten leert u wat wel en niet mogelijk is in leugendetectie. De mythes rond leugendetectie worden ontrafeld en u leert hoe u als rekruteerder onzichtbaar verhoort en de waarheid achterhaalt.

HET ECHTE WAARHEIDSSERUM: DE PRAKTIJK

De middagsessie is een echt oefenlabo. U moet bij drie kandidaten (stuk voor stuk professionele acteurs) het cv toetsen aan de echte ervaring en achterhalen wie waarover liegt. U past zo het geleerde direct toe …