Hoe vertrek je met je organisatie vanuit een bedrijfsstrategie?

ifbd-admin
Date 13/01/2022

Wist je dat managers en medewerkers beduidend gemotiveerder zijn om te presteren in een strategiegerichte organisatie? In deze blogupdate legt IFBD je bondig uit hoe je van je organisatie een strategiegerichte maakt.

Ten eerste heb je doeltreffend leiderschap nodig. Wat heb je daarvoor nodig? Een sterk topteam van managers, een inspirerende bedrijfsvisie en een autonoom motiverende leiderschapsstijl.

Ten tweede moet je de strategie van de onderneming vertalen in concrete termen via een strategy map of strategiekaart. Die formuleer je dan in strategische acties in een Balanced Scorecard.

Nadat je de strategie concreet hebt geformuleerd, stem je alle bedrijfseenheden af op de strategie.

Ten vierde communiceer je als topmanagement de strategie naar alle leden van de organisatie zodat je managers en medewerkers hun persoonlijke doelstellingen maximaal kunnen afstemmen op de ondernemingsdoelstellingen.

Uiteindelijk volgen managers op verschillende bedrijfsniveaus geregeld de evolutie op van de prestaties, identificeren ze nieuwe verbeteracties en passen ze periodiek de strategie aan, steeds in lijn met nieuwe evoluties in de omgeving.

Wil je ook strategischer werken in je eigen organisatie? In het Mini MBA-programma geeft expert Werner Bruggeman een overzicht van de verschillende methoden die je helpen om van je organisatie een strategiegerichte organisatie te maken. Bovendien geeft hij aan waarom en hoe die ontwikkeling de prestatiemotivatie van managers en medewerkers positief beïnvloedt, en hoe die leidt tot verhoogde bedrijfsprestaties en winstgevende groei.

Dirk Spillebeen, Programmadirecteur