“IK BEN SLIMMER DAN MIJN BAAS … en echt moeilijk is dat niet !!!”

Dirk
Date 24/03/2017

Sommige bazen zijn echt idioten. Nog erger is het als je CEO achterlijk is. En helemaal ondragelijk wordt het als je voltallige managementteam bestaat uit een stel zombies die op een sukkeldrafje iets onbestemd proberen in te halen …

Maar waarom doen die slimme, gediplomeerde managers met jaren ervaring zo graag domme dingen? Wel, …

  • omdat de beste verkopers sales manager en hoofdboekhouders financieel directeur worden: onze organisaties belonen talent en kennis op een verkeerde manier en verwachten dat de doeners van de ene dag de denkers van de andere dag worden, wat zonder opleiding of begeleiding maar zelden lukt.
  • omdat prestaties uit het verleden worden gezien als garanties voor toekomstig succes: elke situatie is anders, elke organisatie heeft andere noden en markten veranderen continu.
  • omdat slechte managers kennisleegtes opvullen met assumpties en niet met feiten, cijfers of data: hoe juist de logica ook is, als de vooronderstellingen verkeerd zijn, zit je middenin drijfzand en ga je geheid de mist in.
  • omdat emoties vaak in de weg staan: paniek, frustratie en angst zijn de slechtste raadgevers en duwen slimme mensen naar een fight or flight (of nog erger: freeze) reactie waardoor beslissingen besmeurd worden door irrationaliteit.
  • omdat trots groter wordt dan het hart en ego’s groter dan het hoofd: arrogante en zelfingenomen managers streven na wat goed is voor hen en niet wat goed is voor de troepen
  • omdat opdrachten geven niet hetzelfde is als delegeren: slechte managers sturen op input (of processen, systemen of omzet) in plaats van op output (of projecten, resultaten of cash).
  • omdat slechte leiders entropie (de tweede wet van de thermodynamica) negeren: orde verandert nu eenmaal altijd in chaos. Domme beslissingen handhaven orde, terwijl slimme beslissingen voor chaos zorgen. Niets doen (conservatisme, behoudsgezindheid, halsstarrig verder aanmodderen…) staat garant voor low risk, zekerheid en orde.  Verandering (reorganisaties, turn arounds, market shifts, productinnovatie, …) zorgt per definitie voor risico, onzekerheid en chaos. Dus kiezen domme managers voor orde en zekerheid en veranderen ze niets.

Maar bovenal omdat deze domme managers denken dat ze moedig aan de weg timmeren en goed bezig zijn. Meer zelfs, het zijn net hun medewerkers die het niet snappen, geen verantwoordelijkheid kunnen nemen en ‘het’ niet zien. Opleiding vinden ze een zinloos en duur tijdverlies. Want ze houden hun medewerkers liever dom (bij voorkeur nog dommer dan zij zelf al zijn). En dan gaan mooie bedrijven overkop, worden winstgevende business units plots verlieslatend en disfunctioneren afdelingen of teams.

Training kan zorgen dat jouw medewerkers respect hebben voor jou én je manier van leidinggeven. Training helpt je in die cruciale weg naar moedig én dienend leiderschap! Daarom stel ik je graag deze unieke programma’s voor:

 

PS Wij vinden onszelf natuurlijk altijd slimmer dan onze baas, tot wij zelf baas worden en zien dat het toch niet allemaal zo simpel is …

 

Dirk Spillebeen

Programma Directeur

Institute for Business Development