Ik wil een baan voor het leven …

Dirk
Date 10/11/2016

Ik ben noch jurist, noch advocaat. En dat vind ik helemaal niet erg. Vergeef mij dan ook dat ik niet verder uitweid over de arbeidsrechtelijke implicaties van flexibele arbeid en dito contracten. Maar waarom jagen flexibele loopbanen ons op de kast?

Flexibiliteit staat gelijk aan onzekerheid. Hierover denken de jonge wolven echt niet anders dan de veteranen op de arbeidsmarkt … Generaties lang streven wij naar stabiliteit en veiligheid, zowel privé als professioneel. We trouwen met ons lief omdat ze dan bij ons blijft. We kopen een eigen huis zodat we er niet kunnen worden uitgezet. We studeren voor een job of beroep met toekomst, onder visionaire dwang van onze ouders. We kiezen een Duitse auto, omdat die toch veiliger is dan die Koreaan. We starten met pensioensparen bij de geboorte van ons eerste kind. We streven naar een vast contract, bij voorkeur met levenslange zekerheden en verworven rechten. Alles wat wij doen, staat in teken van veiligheid.

Mensen (partners of werknemers) die zich niet veilig voelen, functioneren niet naar behoren. Want waarom moet je vandaag investeren in je project of je opdracht, als dit morgen kan afgelopen zijn? Waarom moet je die competenties bijscholen als je die morgen niet meer kunt gebruiken? Hoe bouw je aan vertrouwen als je morgen terug weg bent? Waarom moet je jouw ideeën prijsgeven als er morgen iemand anders mee gaat lopen? Hoe kan je werken aan vertrouwen als er morgen iemand anders op die stoel zit?

Ook Darwin vond de mens zeker niet de sterkste diersoort. Daarom hebben we moeten leren samenwerken, banden smeden, gezinnen vormen en ook organisaties bouwen. Een absolute noodzaak, want de enige manier om te overleven als soort, was net door ons te gedragen als sociale monogame dieren die zorgen voor elkaar. Die ‘veiligheid’ moet ons leiderschap ook uitstralen. Daarom bieden goede organisaties nog steeds een baan voor het leven. En wees nu eens heel eerlijk … willen wij dit niet allemaal? Een monogame carrière?

 

Dirk Spillebeen – Programma Directeur