It’s a dirty job …

Dirk
Date 19/11/2016

Je vindt ze in elk bedrijf… de hipo’s. De jonge wolven met het juiste diploma. Minimaal onderscheiding. Ze hoefden nooit te solliciteren: proactieve HR managers plukten hen van de goede universiteitsbank. Voor ze goed beseften wat een carrière inhoudt, kregen ze hun carrièreplan aangeboden. Inclusief firmawagen met gele spiegels, smartphone in optie en de obligate MBA op kosten van de zaak…

HR ligt wakker van deze profielen… En terecht, want de talenten van vandaag ontpoppen zich tot de managers van morgen en finaal tot de leiders van overmorgen. HR kan zich niet veroorloven dat deze profielen het schip verlaten voor een luxueuzer schip in een andere haven en creëert voor hen speciale trajecten, job crafting, maatwerk, interne mobiliteit, … Niet langer het bedrijf bepaalt wie wat doet, maar de werknemer wordt baas. Het zogenaamde talent van de individuele medewerker neemt het stuur over. Met alle risico’s van dien … Carrières worden individualistischer en integraal afgestemd op de persoonlijke behoeften van de individuele werknemer en niet op de noden van de organisatie. Net als in Jommeke’s ‘Kinderen Baas’ loopt dit niet goed af. Zelfgenoegzame, eigenzinnige en verwende kinderen worden nooit goede leiders.

Het switchen van job heeft zelden te maken met het feit dat die job niet 100% maatwerk is. Medewerkers zoeken dat andere schip omdat management niet weet hoe hen écht gelukkig te maken. In extremis probeert HR – terecht – die hipo’s aan het bedrijf te binden door hen haute couture carrières aan te bieden. Degelijk leiderschap is een veel beter alternatief voor een duurzame samenwerking tussen onderneming en sleutelmedewerker.

Net zoals ik op dinsdagavond het huisvuil buiten zet en op zaterdagmorgen het gras maai, moeten hipo’s ook die dingen doen die zij niet leuk vinden en beneden hun niveau achten. Soms maai ik dat gras met oprechte tegenzin, maar even vaak doe ik het gewoon en denk ik er niet bij na. Huisvuil zal me nooit gelukkig maken, maar is een deel van onze dagelijkse routine en onze verantwoordelijkheden in het gezin. En in een goede relatie liggen die ‘dirty jobs’ nooit aan de basis van een echtscheiding!

 

Dirk Spillebeen – Programma Directeur