Leiderschap: elimineer de meeuw in de manager

Dirk
Date 21/12/2016

Zoals bij elke andere leidinggevende hebben incompetente, machtsgeile, absurd veeleisende en onredelijke managers ons carrièrepad gekruist. Maar evenzeer mochten wij rapporteren aan respectvolle, competente, intelligente, motiverende en innemende directeuren. En wat hebben wij geleerd???

Als een huisvrouw bij SOS Piet haar soufflé integraal verpietert, dan gebruiken wij – bij onze poging tot het bakken van onze perfecte soufflé – het recept van Piet en niet dat van Maria, de huisvrouw zonder gêne. Maar waarom doen wij dit niet als leidinggevende? Waarom zien wij wel het verschil tussen goed en slecht maar passen wij dit niet toe?

Wij weten perfect wat ons irriteerde. Welke opdrachten motiverend werkten, welke demotiverend. Wat ons frustreerde tijdens een slecht voorbereid evaluatiegesprek. Waarom wij zoveel excuses moesten verzinnen om te overleven in de oeverloze verveling van onze repetitieve dagtaak. Hoe harder werken, steeds meer werk betekende. Behalve voor Piet of Petra, omdat hun mooipraterij steeds lukte. En hoe blind onze manager hiervoor was en er telkens opnieuw intuinde, tot wij de Piet-Petra-truc zelf probeerden en schaamteloos op onze bek gingen. Hoe demotiverend het was om – zonder commentaar – die promotie of dat leuke project aan ons voorbij te zien gaan.

Maar wij weten even goed hoe belangrijk dat schouderklopje was. Onze glimlach toen de grote baas ons aansprak met de voornaam en ons bedankte voor dat rapport waar we drie avonden lang aan hadden gewerkt. Hoe graag we die vijf minuten vertelden over ons zieke kind of onze zieke kat. Hoe we groeiden als onze manager bij de grote baas refereerde naar ons succesvolle project en de pluimen niet op zijn eigen hoed stak … Wij zijn de échte ervaringsdeskundigen en wij kennen het recept van goed leiderschap beter dan wie ook.

Goed leiderschap is echter meer dan een recept. Het is een constant gevecht met de manager-meeuw in elk van ons. De meeuw die de werkplek binnenvliegt, veel lawaai maak, de boel onderschijt en al krijsend terug verdwijnt … En soms wint de leider, maar nog te vaak de meeuw … Succes in uw gevecht …

 

Dirk Spillebeen – Programma Directeur