Naar wat zijn échte leiders op zoek?

Dirk
Date 31/03/2016

Het antwoord: expliciete bouwstenen waarop een compleet management kan terugvallen en zelfs voortbouwen. Precies wat de mini MBA (masterclass in management) van IFBD beoogt. Deze interactieve opleiding op maat van creatieve entrepreneurs kon ook Geert De Cooman, Legal Director bij Bru Textiles nv, bekoren. “We zochten een basisopleiding die iedereen van het management kon volgen. Al vlug bleek de mini MBA opleiding van IFBD een schot in de roos”.

Het huidige ondernemingsklimaat verlangt dat medewerkers elke dag het beste van zichzelf geven. Dat lukt echter alleen wanneer ze hun economisch denken feilloos kunnen koppelen aan strategische én sociale doelen. Iets wat vanzelfsprekend (veel) geld kost … Daarnaast is ook een professioneel economisch en bedrijfskundig inzicht van het management team noodzakelijk. Want dit team beslist uiteindelijk hoe de organisatie haar middelen optimaal zal aanwenden. Vandaar het duidelijke uitgangspunt van IFBD’s mini MBA: strategie linken aan bedrijfseconomische bouwstenen, en dit door én met mensen in een steeds veranderende omgeving.

Snelgroeiende organisatie.

Geert De Cooman valt meteen met de deur in huis: “Bru Textiles is marktleider in de ontwikkeling van textiel voor interieurdecoratie en levert goederen in meer dan negentig landen. Onze organisatie werd snel groot. Het management groeide voornamelijk mee vanuit verschillende operationele functies. Maar het managen op zich vervulde een alsmaar belangrijkere rol. We kwamen al snel tot de conclusie dat Bru Textiles kennis miste. Daarom gingen we op zoek naar een compacte opleiding, waarbij we op korte termijn een zekere basiskennis konden verwerven”.

Welk doel heeft de dynamische mini MBA voor ogen? Alle nodige instrumenten aanreiken om vooropgestelde bedrijfsdoelstellingen te bereiken. En dit vertrekkende vanuit de huidige positie van de cursist. De mini MBA helpt om: basiskennis uit te breiden, gefundeerd beslissingen te nemen, succesvolle strategieën uit te werken en persoonlijke (bedrijfs)doelstellingen te optimaliseren. “Op relatief korte termijn kreeg ik een aantal fundamentele managementconcepten onder de knie. Via de mini MBA raakte ik bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in Lean mangement. Met in het bijzonder aandacht voor de traditionele juridische praktijk, een uitermate nuttige en efficiënte managementstrategie. Op het eerste gezicht lijkt Lean meer iets voor ‘productie’. Maar zeker in traditionele sectoren kan het echt wel het verschil maken”, verklaart De Cooman.

Een betere, bewustere manager.

Ook op andere vlakken bleek de opleiding beslist nuttig. “De mini MBA gaf inzicht in zaken die we al gevoelsmatig toepasten. Maar na de opleiding konden we die verder uitbreiden en professionaliseren. Zo pasten we bijvoorbeeld de interne financiële rapportering aan, startten we Lean projecten op, … Uiteindelijk evolueerde ik naar een betere, zeg maar bewustere, manager. De opleiding is dus een aanrader, zeker voor mensen die dezelfde functie bekleden als ik. Het opent de ogen en stelt de handelswijze binnen een traditionele juridische praktijk in vraag. Deze kennis kan echt een ‘concurrentieel voordeel’ opleveren”, aldus De Cooman.

IFBD biedt naast de mini MBA nog tal van andere opleidingen. Hierbij stelt de organisatie – specifiek voor markten, producten, cases of businesses – een trainingsprogramma samen. Een concrete vertaling naar de bedrijfsomgeving van de cursist. Zo gaat IFBD voor een direct bruikbare training die voor elke trainee herkenbaar blijft. Deze leeroplossingen onderscheiden zich door een maximale interactiviteit. Ook De Cooman ondervond dit: ”De lesgevers waren heel ervaren, zowel op vlak van lesgeven als bij de toepassing van concepten. Binnen de kleine groep deelnemers was er altijd ruimte om dieper in te gaan op concrete vragen. Bovendien werden ze telkens vlot beantwoord vanuit een praktische invalshoek.”