SPIRITUALITEIT OP DE WERKVLOER: bezint eer u begint …

Dirk
Date 14/06/2018

DE LEIDINGGEVENDE ALS HERBOREN MESSIAS

De markt wordt belaagd met spirituele trainingen. Enkele jaren terug werd de trend terecht ingezet met programma’s rond emotionele intelligentie, vandaag vinden we paardenfluisteraars, tarot kaartleggers, yoga goeroes, ikigai coaches en feng shui adviseurs op de werkvloer. Bovendien moet elke manager een missie hebben, offers kunnen brengen, charismatisch kunnen leidinggeven … Is de ideale leidinggevende dan een gereïncarneerde Messias? Of een Sjamaan? Een alchimist? Of is dit alles een rookgordijn om de mensen nog harder te doen werken?

WIEROOK EN KLANKSCHALEN …

Wooshie bijeenkomsten, opgelicht met wierook en klankschalen, leiden de aandacht af van wat elke organisatie voor ogen moet houden, namelijk maatschappelijke waarde creëren door op een duurzame manier geld te verdienen. Die duurzame onderneming is immers niet alleen uit op winst, harde KPI’s en efficiency … Samenwerking, persoonlijke ontwikkeling en een vleug idealisme maken hier evenzeer deel van uit. Spiritualiteit wordt er vaak bij gesleurd als afleidingsmanoeuvre omdat geld verdienen en waarde creëren voor de aandeelhouder, steeds gezien wordt als iets ‘vies’. En gezien wij alleen ‘zielsgelukkige’ medewerkers op de vloer willen, kan die scheut spiritualiteit hier zeker geen kwaad, denken sommigen …

ZIELSGELUK VERSUS WERKGELUK

Maar moet die werkgever een tweede thuis creëren op de werkvloer, waarbij alles bespreekbaar is en medewerkers in lotushouding achter hun PC zitten? Kunnen de vele burn-outs op de vloer vermeden worden door tijdens de werkuren te vertoeven in hogere sferen? Kortom, is die werkgever verantwoordelijk voor het zielsgeluk van haar medewerkers?

Ik denk het niet … De werkgever is wel verantwoordelijk voor het werkgeluk (lees : welzijn) van haar medewerkers. Want werken met blije en gemotiveerde medewerkers maakt iedereen happy. Zij krijgen immers de dingen gedaan en tillen hun collega’s naar een hoger niveau. Ze tellen geen uren, wel grote en kleine successen. En laat dit nu net het beste medicijn zijn tegen die alom gevreesde burn-out.

Daarom spreken wij op het werk beter niet over ‘geluk’, wel over ‘welzijn’. Want als werkgever, HR manager of leidinggevende bent u echt niet verantwoordelijk voor het zielsgeluk van uw mensen, wel voor hun welzijn en het garanderen van de best mogelijke werkcondities.  

DE CHIEF HAPPINESS OFFICER

Professor Van Hoof roept daarom een nieuwe functie in het leven: de Chief Happiness Officer (CHO). De CHO krijgt de belangrijke taak het welzijn van de medewerkers te bevorderen. En deze taak loopt over drie sporen:

  • De CHO moet – zeker in het begin – remediërend werken. Het in kaart brengen van absenteïsme en presenteïsme en het herkennen van patronen is een eerste cruciale stap. Het re-integreren van langdurige zieken, heroriëntatie van medewerkers, job-crafting, doorstroming, … is het logische gevolg.
  • De CHO moet inzetten op preventie, want voorkomen is hier duidelijk ook beter dan genezen. Het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving, stressbeheersing en psychologische bijstand is geen overbodige luxe. Dit alles gekoppeld aan een duidelijke en transparante communicatie.
  • De CHO moet ook proactief happiness managen binnen de organisatie via zingeving. Laat medewerkers zich terug goed voelen, geef hen het gevoel dat ze iets betekenen, duid hun plek en rol in het grotere geheel …

WORDT U DE NIEUWE CHIEF HAPPINESS OFFICER VAN UW ORGANISATIE?

Het Institute for Business Development organiseert deze unieke workshop “De Chief Happiness Officer“. Dit programma is bedoeld voor al wie binnen een bedrijf vorm wil geven aan een welzijnsbeleid dat de organisatie helpt groeien. Daartoe reikt Prof. Elke Van Hoof belangrijke inzichten aan, praktische tips, strategieën en oefeningen die u morgen reeds in uw praktijk kunt toetsen en toepassen. (klik hier voor het unieke werkprogramma: De Chief Happiness Officer)

Dirk SPILLEBEEN

Programma Directeur

Institute for Business Development

Deze workshop maakt deel uit van de Writers Academy van het IFBD, een unieke reeks programma’s gebaseerd op baanbrekende boeken vol nieuwe inzichten, praktische tools en bruikbare stappenplannen.  

[Veld is niet meer gekoppeld!]